Lasten yliopisto

Ilman innostusta ei ole oppimista!

Lasten yliopiston leirikesä 2021

SnellmanEDUn Lasten yliopisto kerää vuosittain lapsia ympäri Pohjois-Savoa eri sisältöisille tiedeleireille, -kursseille ja kerhoihin. Tänä vuonna tiedeleireillä korostetaan turvallisuutta. Pääosa leireistä järjestetään kesäkuun ensimmäisillä viikoilla, 7.6.-22.6. välisenä aikana.

  • Leirit toteuteutaan pienissä ryhmissä.

  • Lasten ei tarvitse liikkua paikasta toiseen vaan toiminta tapahtuu samassa tilassa.

  • Hygieniasta pidetään huolta mm. käsien pesulla ja riittävillä turvaväleillä.

Tiedeleireillä oppiminen sujuu kuin itsestään leikin, kokeilun ja tutkimisen lomassa. Ohjaajat ja opettajat ovat koulutettuja tiedekasvatuksen asiantuntijoita.

Leirien ajankohta päivittäin: klo 8-16.30
Leirien hinta: 2pv/60 € , 3pv/90 €, 4pv/120 €

Ilmoittautuminen kesän leireille on avoinna verkkokaupassa!

kuvituskuva

Ennätysmäisen suuri määrä leirejä tulossa!

Leirit Kuopiossa, jollei Iisalmea erikseen mainittu. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Tutkitaan terveyttä!

Leirillä ihmetellään arkisia terveysilmiöitä. Tutuksi tulevat mikrobit sekä ravinnon ja liikunnan vaikutukset elimistöön.
7.-9.6. 9-13-vuotiaille
14.-16.6. 7-10-vuotiaille

Koodarileiri

Leirillä tutustutaan ohjelmointiin Scratchin avulla. Halukkaat pääsevät kokeilemaan myös Python-ohjelmointia.
Iisalmessa 7.-8.6. alakoululaisille
17.-18.6. 7-10-vuotiaille (täynnä, ilmoittaudu varasijalle)
21.-22.6. 9-13-vuotiaille

Robottileiri

Mitä ne robotit oikein on? Robottileirillä se selviää. Leirillä päästään ohjelmoimaan Sphero-palloja ja Beebotteja ja tutustutaan ohjelmoinnin logiikkaan.
10.-11.6. 7-10-vuotiaille  (täynnä, ilmoittaudu varasijalle)
14.-15.6. 11-13-vuotiaille (täynnä, ilmoittaudu varasijalle)

Kasvien taikaa – kasvibiologiaa lapsille

Kasvibiologian leirillä herätetään kiinnostus kasvien maailmaan, kasvilajeihin ja niiden elinympäristöihin erilaisten leikkien, pelien, tehtävien, pienimuotoisen tutkimuksen ja luonnossa liikkumisen keinoin.
7.-9.6. 7-10-vuotiaille
14.-16.6. 9-13-vuotiaille
21.-22.6. 7-10-vuotiaille

Energiaa!

Energia-leirillä tutustutaan energian eri muotoihin, opitaan mitä energia on, mistä se tulee ja minne menee.
7.-9.6. 7-10-vuotiaille
14.-16.6. 7-10-vuotiaille

Ihmisen fysiikkaa ja kemiaa

Leirillä tutustutaan ihmiskehon fysiikkaan ja kemiaan. Ensin opitaan mistä ihminen rakentuu ja sen jälkeen ihmetellään, miten fysiikan ja kemian ilmiöt ihmiskehossa toteutuvat.
10.-11.6. 9-13-vuotiaille
17.-18.6. 9-13-vuotiaille

Tutkimuskohteena eläimet

Leirin aikana tutustutaan erilaisiin eläimiin, niiden ekologiaan sekä käyttäytymiseen. Lisäksi pohditaan, kuinka ihminen eroaa muista eläimistä ja miten ihminen vaikuttaa eläimiin ympärillään.
7.-9.6. 7-10-vuotiaille (täynnä, ilmoittaudu varasijalle)
16.-18.6. 9-13-vuotiaille
21.-22.6. 7-10-vuotiaille (täynnä, ilmoittaudu varasijalle)

Pelillinen ilmaisutaitoleiri keksijöille

Pelilliset ilmaisutaitoleiri keksijä Leo. N. Ardon jalanjäljissä. Ilmaisutaitoleireillä keksitään omia esityksiä, hahmoja ja pelejä, pidetään hauskaa ja opitaan yhdessä.
7.-9.6. 9-13 vuotiaille
10.-11.6. 7-9 vuotiaille

Tarinax

Tarinax leirillä kirjoitetaan omia tarinoita, luodaan omia hahmoja ja maailmoja käyttämällä useita erilaisia taidelähtöisiä työtapoja. Sopii sekä aloittaville, että jo pidemmällä oleville kirjoittajille.
14.-17.6. klo 10-14 13-17 vuotiaille nuorille

Sarjakuvaleiri uteliaille keksijöille

Sarjakuvaleirillä perehdymme Leonardo da Vincin taiteeseen ja keksintöihin, joiden innoittamana lähdemme etsimään omasta ympäristöstämme inspiraatiota sarjakuvien toteutukseen. Omien töiden kautta lapset pääsevät tutustumaan kuvataiteen eri ilmaisutapoihin, ja materiaaleihin.
10.-11.6. 9-13-vuotiaille
14.-15.6. 7-10-vuotiaille
21.-22.6. 9-13-vuotiaille

Tutkimusmatkalla musiikkiin

Leirillä tutustutaan musiikin eri elementteihin ja näiden elementtien avulla pääsemme keksimään myös uutta. Leirillä on tarkoituksena säveltää ja sanoittaa omia kappaleita erilaisia työtapoja käyttäen.
10.-11.6. 7-10-vuotiaille
17.-18.6. 7-10-vuotiaille

Hauskan hurmaava historia

Lähde mukaan tekemään ja tutkimaan hauskaa historiaa! Historialeirillä tutustumme historian tutkimukseen, arkeologiaan ja entisajan elämään monimuotoisesti askarrellen, toimien ja tuumaillen.
9.-11.6. 7-10-vuotiaille
Iisalmessa 16.-17.6. alakoululaisille
2.-4.8. 9-13-vuotiaille

Maaginen metsä I

Heittäydy mukaan maagisen metsän retkikuntaan! Haltijaseikkailulla tutustutaan suomalaisen kansanperinteen ytimeen metsässä liikkuen ja luontoon eläytyen, tarinoita kertoen ja kirjoittaen, runoillen ja rakennellen. Leirin päätöspäivänä leiriläiset pääsevät esittelemään leirin aikana syntyneitä tuotoksia.
9.-11.6. alakoululaisille

Maaginen metsä II

Maagisen metsän retkikunta suuntaa elokuussa katseensa metsän miniatyyrimaailmaan. Sammalen alta sekä puun ja kuoren välistä löytyy kokonaisia kaupunkeja, joiden valtateillä risteilee metsän minikokoinen kansa. Maaginen retkikunta seikkailee tuttuun tapaan Puijon maisemissa. Retkeläisten polkuja turvaavat heidän itse sepittämänsä loitsut. Mutta ennen miniatyyrimatkalle astumista on vielä keksittävä kutistuskone – eihän matkasta muuten mitään tulisi!
2.-4.8. alakoululaisille

Tutustu maksuttomaan Digimaailmaan

Tervetuloa mukaan SnellmanEDUn Lasten yliopiston Digimaailman mielenkiintoiselle tiederetkelle. Digimaailmassa pääsee mm. katsomaan hämmästyttäviä tiedevideoita, lukemaan jännittäviä tiedeartikkeleita sekä osallistumaan peleihin ja arvontoihin.

  • Digimaailmasta löytyy myös eri tieteenaloihin keskittyviä non-stop ja ohjattuja virtuaalikerhoja.

  • Digimaailma tarjoaa aikuisille ja kasvattajille maksuttomia tiedekasvatussisältöjä sekä tietoa Lasten yliopiston koulutuksista ja tapahtumista.

Digimaailma on osa kansainvälisen Phereclos-hankkeen toteutusta.

Mitä on Lasten yliopiston toiminta?

Lasten yliopiston tavoitteena on mahdollistaa innostumista ja hauskaa oppimista. Lasten luontainen kekseliäisyys ja uteliaisuus päästetään valloilleen. Lapset pääsevät tutustumaan tiedemaailmaan ja sen innostaviin sisältöihin toiminnallisen tekemisen kautta.

Tulevaisuuden innovaatiot syntyvät kokeilemalla – innostuksen siivillä! Opettajina ja ohjaajina toimivat tieteen ammattilaiset, opettajat ja opiskelijat.

SnellmanEDUn Lasten yliopisto täyttää 10 vuotta 2021. Seuraa juhlavuoden tapahtumia esim. uutiskirjeestämme!

Pohjois-Savon tiedekasvatusverkosto

Pohjois-Savon tiedekasvatusverkosto on aloittanut toimintansa alkuvuodesta 2019. Tilaa uutiskirje linkistä rastittamalla tiedekasvatusverkosto. Verkoston kesken järjestetään tapaamisia ja koulutuksia, tervetuloa mukaan!

Ota yhteyttä:

Riikka Asikainen
suunnittelija
riikka.asikainen@snellmanedu.fi
044 746 2845

Soili Meklin
rehtori
soili.meklin@snellmanedu.fi
044 746 2841

Lasten yliopiston yhteistyökumppaniksi?

Lasten yliopistotoiminta alkoi Kuopiossa vuonna 2011 ja sitä on siitä alkaen toteutettu vuosittain leireinä, kursseina ja kerhoina. Sadat pohjoissavolaiset lapset ovat saaneet ensikosketuksensa tieteen maailmaan kiinnostavien tiedesisältöjen muodossa. Toiminnan jatkaminen ja laajeneminen edellyttää resursseja. Nykyisellään voittoa tavoittelematon Lasten yliopisto tuottaa vuosittain alijäämää.  

Lasten yliopistotoiminta ei olisi mahdollista ilman yhteistyökumppaneitamme ja tukijoitamme. Tällä hetkellä toiminnassa mukana olevat kumppanimme löydät alla olevasta kuvasta. Jos sinä tai edustamasi organisaatio haluatte tukea Lasten yliopiston toimintaa jossain muodossa, otathan yhteyttä! 

Lasten yliopiston yhteistyökumppaneiden logot