Lasten yliopisto

Ilman innostusta ei ole oppimista!

Leirikesää odotellessa

Lasten yliopiston leirikesää 2023 kannattaa odottaa. Luvassa on jälleen monialaisia Tiede- ja Taideleirejä, joissa toteutetaan tiedekasvatusta lapsia aktivoiden, innostaen ja uusiin elämyksiin kannustaen. Suuri osa leireistä järjestetään Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella, mutta leirejä löytyy mm. Kuopion eläinpuistosta ja Iisalmesta.

Viime kesän aiheita mm.:

 • Kuplivaa kemiaa
 • Kemiasta taidetta
 • Hurmaava historia
 • Dinosaurukset ja muut kadonneet lajit
 • Tarinax – sanataiteen kesäkurssi yli 13-vuotiaille
 • Eläinten elämää tutkimassa
 • Robottileiri
 • Koodarileiri
 • Värikästä fysiikkaa

Täältä löytyy video viime kesän leireistä: https://www.youtube.com/watch?v=oKR_WfEb3yM

Tilaa uutiskirjeemme, jotta saat tietoa lasten yliopistosta suoraan sähköpostiisi ja saan etuosto-oikeuden kesän leireille: snellmanedu.fi/tilaa-uutiskirje

  Riksu-siili lyhytelokuvat

  Piikikäs ystävämme Riksu-siili seikkailee kahdessa lyhytelokuvassa (10 min per) tieteen ja tutkimusten maailmassa Itä-Suomen yliopiston Kuopion ja Joensuun kampuksella.

  Videot on tuotettu yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa syksyllä 2021. Videoiden rahoittaja on Olvi-säätiö.

  Lasten yliopiston leirejä hyväntekeväisyysprojektissa – OSTA LAHJAKSi!

  Lue artikkelista miten Muuttomyynti loi hyväntekeväisprojektin kuopiolaisten vähävaraisten lasten oppimisen edistämiseksi

   Tehdäänkö Lasten yliopiston leiri tai kerho myös teidän koulullenne?

   Olemme jo pitkään miettineet, miten saisimme Lasten yliopistotoimintaa tuotua myös muualle Pohjois-Savoon. Tänä vuonna ajattelimme toteuttaa kesäleirejä ja kerhoja yhteistyössä kuntien ja koulujen kanssa. Tarvitsemme teiltä tilat ja innostuneen ohjaajan tai opettajan. Me hoidamme sisällöt, ilmoittautumiset ja laskut. Otathan yhteyttä, niin voimme sopia tarkemmin. Riikka.asikainen(a)snellmanedu.fi, p. 044 746 2845.

   Tiedekasvatussisällöt

   SnellmanEDUn Lasten yliopiston maksuttomista tiedekasvatussisällöistä löydätte vinkkejä ja ohjeita hauskan ja innostavan tiede-, taide- ja teknologiakasvatustoiminnan järjestämiseen kotona, koulussa ja koulun ulkopuolella. Sisällöt on koottu helppokäyttöiseen Emill-sovellukseen, jonka saatte ladattua maksutta mobiililaitteille (älypuhelin tai tablet). Vaihtoehtoisesti voitte käyttää myös verkkoselainta.

   Saatte sisällöt käyttöön heti kirjauduttuanne Emill-sovellukseen henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella, joka luotte sovelluksen ensimmäisen käynnistyskerralla. Käytättehän rekisteröitymisessä vain täysi-ikäisen henkilön tietoja (esim. vanhempi tai opettaja). Tutustu kirjautumisohjeisiin osoitteessa www.snellmanedu.fi/tuote/tiedekasvatuksen-tyokalupakki.

   Emill-sovelluksessa tiedekasvatussisällöt löytyvät Lasten tiedekasvatus -ryhmästä. Sisällöt jaotellaan kolmeen kansioon helpottamaan sopivien sisältöjen löytämistä:
   1. kodeille
   2. kouluille
   3. kerhoihin ja leireille

   Sisältöjä on jo yli 300! Ensimmäiset sisällöt on tuotettu osana kansainvälistä Phereclos-hanketta. Lisää uusia innostavia sisältöjä on tulossa pian!

   Tiedekasvatuksen työkalupakin sisältö

   Mitä on Lasten yliopiston toiminta?

   Lasten yliopiston tavoitteena on mahdollistaa innostumista ja hauskaa oppimista. Lasten luontainen kekseliäisyys ja uteliaisuus päästetään valloilleen. Lapset pääsevät tutustumaan tiedemaailmaan ja sen innostaviin sisältöihin toiminnallisen tekemisen kautta. Kerhoissamme, leireillämme ja työpajoissamme opettajina ja ohjaajina toimivat tieteen ammattilaiset, opettajat ja opiskelijat.

   Tulevaisuuden innovaatiot syntyvät kokeilemalla – innostuksen siivillä!

   Verkostot Suomessa ja ulkomailla

   Lasten yliopiston Pohjois-Savon tiedekasvatusverkosto on aloittanut toimintansa alkuvuodesta 2019. Tilaa uutiskirje linkistä rastittamalla tiedekasvatusverkosto. Verkoston kesken järjestetään tapaamisia ja koulutuksia, tervetuloa mukaan!

   Olemme myös Suomen tiedekeskukset Ry:n jäsen huhtikuusta 2022 lähtien. Suomen tiedekeskukset ry on suomalainen tiedekeskusverkosto. Verkoston päätehtävänä on edistää tiedekeskusten yhteiskunnallista vaikuttavuutta verkostoyhteistyöllä sekä vahvistaa kansallista tiedepääomaa ja yhdenvertaisuutta uusien lähestymistapojen avulla: https://tiedekeskukset.fi/

   Kansainvälisellä tasolla kuulumme myös Eurooppalaisen lasten yliopistojen verkostoon (www.eucu.net). Verkoston kautta olemme saaneet uusia tutkimusperustaisia ideoita tiedekasvatukseen ja innostavia sisältöjä toimintamme tueksi muun muassa osallistumalla verkoston kolmivuotiseen (2019-2022) Phereclos-yhteishankkeeseen (www.phereclos.eu). Tutustu hankkeen tarjontaan osoitteessa: https://snellmanedu.fi/phereclos-hanke/

   Ota yhteyttä:

   Kuopion leirit:

   Niina Räsänen
   suunnittelija
   niina.rasanen(a)snellmanedu.fi
   p. 044 746 2863

   Iisalmen leirit:

   Riikka Asikainen
   suunnittelija
   riikka.asikainen(a)snellmanedu.fi
   p. 044 746 2845

   Lasten yliopiston yhteistyökumppaniksi?

   Lasten yliopistotoiminta alkoi Kuopiossa vuonna 2011 ja sitä on siitä alkaen toteutettu vuosittain leireinä, kursseina ja kerhoina. Sadat pohjoissavolaiset lapset ovat saaneet ensikosketuksensa tieteen maailmaan kiinnostavien tiedesisältöjen muodossa. Toiminnan jatkaminen ja laajeneminen edellyttää resursseja. Nykyisellään voittoa tavoittelematon Lasten yliopisto tuottaa vuosittain alijäämää.  

   Lasten yliopistotoiminta ei olisi mahdollista ilman yhteistyökumppaneitamme ja tukijoitamme. Tällä hetkellä toiminnassa mukana olevat kumppanimme löydät alla olevasta kuvasta. Jos sinä tai edustamasi organisaatio haluatte tukea Lasten yliopiston toimintaa jossain muodossa, otathan yhteyttä! 

   Lasten yliopiston yhteistyökumppaneiden logot