Lasten yliopisto

Ilman innostusta ei ole oppimista!

 

Kesän 2023 Lasten yliopiston leirit – kiitoksen aika!

Lasten yliopiston kesä oli jälleen monialaisia tiede- ja taideleirejä, joissa koettiin kesän parhaita päiviä. Sydämellinen kiitos kaikille leiriläisille, ohjaajille ja opettajille sekä vanhemmille, jotka ovat mahdollistaneet lapsilleen laadukasta ja hauskaa tiedeopetusta. Leirien merkittävä mahdollistaja oli jälleen kerran Olvi-säätiö. Leireille osallistui kesän mittaan yli 300 lasta. Leirejä pidettiin Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella sekä Kuopion museolla ja Kuopion eläinpuistossa. Yksi tiedeleiri oli Iisalmessa. Leirien kestot olivat 2-5 päivää. Leirit ovat myös merkittävä kesätyöllistäjä, sillä leireillä työskenteli yli 30 henkilöä.

Kesän 2024 leirien suunnittelua aloitellaan syksyn mittaan. Otamme mielellämme vastaan vinkkejä ja toiveita lapsia kiinnostavista leiriaiheista. Vinkkejä voi lähettää sähköpostilla asiakaspalvelu@snellmanedu.fi . Tilaa uutiskirjeemme, jotta saat tietoa Lasten yliopistosta suoraan sähköpostiisi sekä kevättalvella etuosto-oikeuden seuraavan kesän leireille: snellmanedu.fi/tilaa-uutiskirje

Täältä löytyy video aiemmista leireistä: https://www.youtube.com/watch?v=oKR_WfEb3yM

 

  Riksu-siili lyhytelokuvat

  Piikikäs ystävämme Riksu-siili seikkailee kahdessa lyhytelokuvassa (10 min per) tieteen ja tutkimusten maailmassa Itä-Suomen yliopiston Kuopion ja Joensuun kampuksella.

  Videot on tuotettu yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa syksyllä 2021. Videoiden rahoittaja on Olvi-säätiö.

  Hyväntekeväisyystuote Lasten yliopistoLasten yliopiston 20 leiripäivää hyväntekeväisyyteen

  Hyväntekeväisyyskampanjan tuloksena saimme lahjoittaa 20 leiripäivää Tukikohta Diakonia ry:lle, joka jakoi ne kuopiolaisten vähävaraisten perheitten lapsille. Sydämellinen kiitos kaikille lahjoittajille!

  Lue artikkelista miten Muuttomyynti loi hyväntekeväisprojektin kuopiolaisten vähävaraisten lasten oppimisen edistämiseksi

   

  Tehdäänkö Lasten yliopiston leiri tai kerho myös teidän koulullenne?

  Olemme jo pitkään miettineet, miten saisimme Lasten yliopistotoimintaa tuotua myös muualle Pohjois-Savoon. Tänä vuonna ajattelimme toteuttaa kesäleirejä ja kerhoja yhteistyössä kuntien ja koulujen kanssa. Tarvitsemme teiltä tilat ja innostuneen ohjaajan tai opettajan. Me hoidamme sisällöt, ilmoittautumiset ja laskut. Otathan yhteyttä, niin voimme sopia tarkemmin. riikka.asikainen(a)snellmanedu.fi, p. 044 746 2845.

  Tiedekasvatussisällöt

  SnellmanEDUn Lasten yliopiston maksuttomista tiedekasvatussisällöistä löydätte vinkkejä ja ohjeita hauskan ja innostavan tiede-, taide- ja teknologiakasvatustoiminnan järjestämiseen kotona, koulussa ja koulun ulkopuolella. Sisällöt on koottu helppokäyttöiseen Emill-sovellukseen, jonka saatte ladattua maksutta mobiililaitteille Google Play– ja App Store -sovelluskaupoista hakusanalla “Emill” (kehittäjän nimi “Ilona IT”). Vaihtoehtoisesti voit käyttää Emilliä myös verkkoselaimellasi menemällä osoitteeseen https://app.emill.fi.

  Saatte sisällöt käyttöön kirjauduttua Emill-sovellukseen henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella. Käytättehän rekisteröitymisessä vain täysi-ikäisen henkilön tietoja (esim. vanhempi tai opettaja). Emillin tietosuojaseloste

  Emill-sovelluksessa tiedekasvatussisällöt löytyvät Lasten tiedekasvatus -ryhmästä. Sisällöt jaotellaan kolmeen kansioon helpottamaan sopivien sisältöjen löytämistä:
  1. kodeille
  2. kouluille
  3. kerhoihin ja leireille

  Sisältöjä on jo yli 300! Ensimmäiset sisällöt on tuotettu osana kansainvälistä Phereclos-hanketta. Lisää uusia innostavia sisältöjä on tulossa pian!

  Tiedekasvatuksen työkalupakin sisältö

  Emill

  Emill (https://www.emill.fi) on Ilona IT:n kehittämä matalan kynnyksen yhteisöllinen palvelu, joka auttaa kasvattajia ja oppijoita löytämään ideoita arjen TVT- ja kasvatushaasteisiin. Ilona IT toimi SnellmanEDUn Lasten yliopiston keskeisenä yhteistyökumppanina kansainvälisessä Phereclos-hankkeessa (2019-2022), jonka aikana Emilliin tuotettiin yli 300 erilaista tiedekasvatussisältöä kuten ideoita kasvattajille, virtuaalikerhoja, tiedekasvatuskursseja, lasten tiedeartikkeleita lasten tiedevideoita. Sisällöt tuotettiin 19 eri kasvatus- ja opetusalan organisaation välisenä yhteistyönä ja uusia sisältöjä tehdään uusien projektien ja kokeilujen myötä. Antamalla palautetta sisällöistä ja kertomalla omia ideoita Lasten yliopistolle voit vaikuttaa tuleviin sisältöihin!

  Mitä on Lasten yliopiston toiminta?

  Lasten yliopiston tavoitteena on mahdollistaa innostumista ja hauskaa oppimista. Lasten luontainen kekseliäisyys ja uteliaisuus päästetään valloilleen. Lapset pääsevät tutustumaan tiedemaailmaan ja sen innostaviin sisältöihin toiminnallisen tekemisen kautta. Kerhoissamme, leireillämme ja työpajoissamme opettajina ja ohjaajina toimivat tieteen ammattilaiset, opettajat ja opiskelijat.

  Tulevaisuuden innovaatiot syntyvät kokeilemalla – innostuksen siivillä!

  Verkostot Suomessa ja ulkomailla

  Lasten yliopiston Pohjois-Savon tiedekasvatusverkosto on aloittanut toimintansa alkuvuodesta 2019. Tilaa uutiskirje linkistä rastittamalla tiedekasvatusverkosto. Verkoston kesken järjestetään tapaamisia ja koulutuksia, tervetuloa mukaan!

  Olemme myös Suomen tiedekeskukset Ry:n jäsen huhtikuusta 2022 lähtien. Suomen tiedekeskukset ry on suomalainen tiedekeskusverkosto. Verkoston päätehtävänä on edistää tiedekeskusten yhteiskunnallista vaikuttavuutta verkostoyhteistyöllä sekä vahvistaa kansallista tiedepääomaa ja yhdenvertaisuutta uusien lähestymistapojen avulla: https://tiedekeskukset.fi

  Kansainvälisellä tasolla kuulumme myös Eurooppalaisen lasten yliopistojen verkostoon (www.eucu.net). Verkoston kautta olemme saaneet uusia tutkimusperustaisia ideoita tiedekasvatukseen ja innostavia sisältöjä toimintamme tueksi muun muassa osallistumalla verkoston kolmivuotiseen (2019-2022) Phereclos-yhteishankkeeseen (www.phereclos.eu). Tutustu hankkeen tarjontaan osoitteessa: https://snellmanedu.fi/phereclos-hanke

  Ota yhteyttä:

  Kuopion leirit:

  Niina Räsänen
  suunnittelija
  niina.rasanen(a)snellmanedu.fi
  044 746 2863

  Iisalmen leirit:

  Riikka Asikainen
  suunnittelija
  riikka.asikainen(a)snellmanedu.fi
  044 746 2845

  Lasten yliopiston yhteistyökumppaniksi?

  Lasten yliopistotoiminta alkoi Kuopiossa vuonna 2011 ja sitä on siitä alkaen toteutettu vuosittain leireinä, kursseina ja kerhoina. Sadat pohjoissavolaiset lapset ovat saaneet ensikosketuksensa tieteen maailmaan kiinnostavien tiedesisältöjen muodossa. Toiminnan jatkaminen ja laajeneminen edellyttää resursseja. Nykyisellään voittoa tavoittelematon Lasten yliopisto tuottaa vuosittain alijäämää.  

  Lasten yliopistotoiminta ei olisi mahdollista ilman yhteistyökumppaneitamme ja tukijoitamme. Tällä hetkellä toiminnassa mukana olevat kumppanimme löydät alla olevasta kuvasta. Jos sinä tai edustamasi organisaatio haluatte tukea Lasten yliopiston toimintaa jossain muodossa, otathan yhteyttä! 

  Lasten yliopiston yhteistyökumppaneiden logot