Lasten ja nuorten yliopisto

Tiedeleirit kesällä 2024 – Ilmoittautuminen päättynyt!

Tänä vuonna tiedeleirit pidetään 3.–19.6.2024. Leirejä on yhteensä 27, joista Kuopiossa 23, Iisalmessa kaksi ja lisäksi uutena paikkana Siilinjärvellä kaksi. Leirien kestot ovat 2-5 päivää. Leiripäivän aikana 6-17 v. lapsi tai nuori saa laadukasta tiedepainotteista opetusta leirin aiheen mukaan. Hintaan sisältyy myös lounas ja välipala. Opetuksen lisäksi päivään mahtuu myös muuta rennompaa ohjattua toimintaa. Ja mikä parasta – parhaat leirimuistot syntyvät yhdessä uusien kavereitten kanssa!

Leirien opettajina ja ohjaajina toimivat tieteen ammattilaiset, opettajat ja opiskelijat laaja-alaisesti eri tieteitä edustaen. Lapset ja nuoret ovat vakuutettuja leiripäivän aikana.

Tiedeleirit 3.-19.6.2024 Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Iisalmessa


VIIKKO 23

 • Eläinpuiston tiedeleiri (6–7-vuotiaat) 3.-7.6. Vehmasmäen eläinpuisto, Kuopio  
 • Historian jalanjäljillä (7–9-vuotiaat) 3.-7.6. Kuopion museo 
 • Maaginen metsä (7–12-vuotiaat) 3.-7.6. UEF, Kuopio
 • Pelikoodaus (10–12-vuotiaat), Siilinjärvi 3.-4.6.  
 • Tutki ja taiteile (7–9-vuotiaat) 3.-7.6. UEF, Kuopio 
 • Tutki ja taiteile (10–12-vuotiaat) 3.-7.6. UEF, Kuopio
 • Tutkimusmatkalla luonnontieteisiin (7–9-vuotiaat) A, 3.-7.6. A, UEF, Kuopio 
 • Tutkimusmatkalla luonnontieteisiin (10–12-vuotiaat) A, 3.-7.6. UEF, Kuopio 
 • Tutkimusmatkalla tieteisiin (7–12-vuotiaat) Siilinjärvi 5.-6.6. 
 • Pelikoodaus (10–12-vuotiaat) Iisalmi 5.-6.6. Kulttuurikeskus, Iisalmi 


VIIKKO 24

 • Eläinpuiston tiedeleiri (7–9-vuotiaat) 10.-14.6. Vehmasmäen eläinpuisto, Kuopio 
 • Historian jalanjäljillä (10–12-vuotiaat) 10.-14.6. Kuopion museo 
 • Pelikoodaus (10–12-vuotiaat) A, 10.-11.6. UEF, Kuopio 
 • Tarinax – kirjoittamista ja sanataidetta (13–17-vuotiaat) 10.-13.6. UEF, Kuopio
 • Tutkimusmatkalla luonnontieteisiin (7–9-vuotiaat) B, 10.-14.6. UEF, Kuopio 
 • Tutkimusmatkalla luonnontieteisiin (10–12-vuotiaat) B, 10.-14.6. UEF, Kuopio
 • Tutkimusmatkalla lääketieteeseen ja terveyteen (7–9-vuotiaat) 10.-14.6. UEF, Kuopio
 • Tutkimusmatkalla lääketieteeseen ja terveyteen (10–12-vuotiaat) 10.-14.6. UEF, Kuopio
 • Tutkimusmatkalla tieteisiin (7–12-vuotiaat), Iisalmi 10.-14.6. LUMA-keskus 
 • Pelikoodaus (13–17-vuotiaat) 12.-14.6. UEF, Kuopio


VIIKKO 25

 • Brain Health: Exploring the Human Mind (ages 10-12, teaching in English) 17.-18.6. UEF, Kuopio
 • Eläinpuiston tiedeleiri (9–12-vuotiaat) 17.-19.6. Vehmasmäen eläinpuisto 
 • Ihmeellistä kemiaa (10–12-vuotiaat) 17.-19.6. UEF, Kuopio 
 • Pelikoodaus (10–12-vuotiaat) B, 17.-18.6. UEF, Kuopio 
 • Rikoskemiaa salapoliiseille (7–9-vuotiaat) 17.-19.6. UEF, Kuopio
 • Suunnittele ja rakenna (6–8-vuotiaat) 17.-18.6. UEF, Kuopio 
 • Tutkitaan ruokaa (7–9-vuotiaat) 17.-18.6. UEF, Kuopio

Tiedekasvatusta tekemisen kautta jo vuodesta 2011

SnellmanEDUn Lasten ja nuorten yliopistossa tutustutaan tiedemaailmaan ja tutkimuksen tekoon toiminnallisen tekemisen ja hauskan oppimisen kautta. Vuonna 2011 perustettu Lasten ja nuorten yliopisto mahdollistaa oppimisen iloa vuosittain sadoille lapsille ja nuorille Pohjois-Savon alueella ja verkossa. Toteutamme laadukasta tiedekasvatusta, jossa oppijoiden uteliaisuus ja kekseliäisyys pääsevät valloilleen.

Toimintamme on avointa kaikille lapsille ja nuorille. Monialaisilla tiedeleireillä tutustutaan tieteenaloihin ja mukana on myös ripaus taidetta. Opettajina ja ohjaajina toimivat tieteen ammattilaiset, opettajat ja opiskelijat.  Tarjoamme myös tiedekasvatussisältöjä kotien, varhaiskasvatuksen, koulujen ja harrastustoimijoiden käyttöön.

Tiedekasvatus on tavoitteellista toimintaa, jonka tarkoituksena on herättää innostusta tieteeseen ja vahvistaa oppijoiden tiedeosaamista. Tiedeosaaminen on esimerkiksi tiedonhankintataitoja sekä kykyä ymmärtää tutkimuksen menetelmiä ja tutkittua tietoa. SnellmanEDUn Lasten ja nuorten yliopiston toiminnassa noudatetaan valtakunnallisia tiedekasvatuksen suosituksia.

Tiedeleirit tarjoavat elämyksellisiä oppimiskokemuksia tieteestä, taiteesta ja teknologiasta. Lähtökohtana on tarjota onnistumisen kokemuksia moniaistisissa oppimisympäristöissä, joissa lapset ja nuoret tutkivat asioita itse ja yhdessä. Tiedeleirien merkittävä mahdollistaja on Olvi-säätiö.

Tilaa uutiskirjeemme, jotta saat tietoa Lasten ja nuorten yliopistosta suoraan sähköpostiisi sekä kevättalvella etuosto-oikeuden seuraavan kesän leireille: snellmanedu.fi/tilaa-uutiskirje

Tulevaisuuden innovaatiot syntyvät kokeilemalla!

  Tutustu Lasten ja nuorten yliopiston toimintaan Riksu-siilin kanssa

  Piikikäs ystävämme Riksu-siili seikkailee kahdessa lyhytelokuvassa tieteen ja tutkimuksen maailmassa Lasten ja nuorten yliopistossa Itä-Suomen yliopiston Kuopion ja Joensuun kampuksilla. Videoiden pituus on 10 minuuttia. Ne on tuotettu yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa syksyllä 2021. Videoiden rahoittaja on Olvi-säätiö.

  Ota yhteyttä:

  Reetta-Mari Kellokoski

  suunnittelija

  reetta-mari.kellokoski(a)snellmanedu.fi

  044 746 2846

  Lasten ja nuorten yliopiston yhteistyökumppaniksi?

  Lasten ja nuorten yliopisto tavoittaa toiminnallaan vuosittain satoja pohjoissavolaisia lapsia ja nuoria. Tiedeleirit, työpajat ja tapahtumat tarjoavat lapsille ja nuorille ensikosketuksen tieteen maailmaan inspiroivien tiedekasvatussisältöjen kautta.

  Vuonna 2011 perustettu Lasten ja nuorten yliopisto on voittoa tavoittelematonta toimintaa, joka ei olisi mahdollista ilman yhteistyökumppaneitamme ja tukijoitamme. Toiminnan jatkaminen ja laajeneminen edellyttää resursseja.

  Jos sinä tai edustamasi organisaatio haluatte tukea Lasten ja nuorten yliopiston toimintaa jossain muodossa, otathan yhteyttä. Olemme avoimia myös tutkimus- ja hankeyhteistyölle. Kiitokset jokaiselle yhteistyökumppanille tuesta laadukkaan tiedekasvatuksen toteuttamiseen Pohjois-Savon alueella!

  Toimintaa Pohjois-Savon paikkakunnille

  Tehdäänkö SnellmanEDUn Lasten ja nuorten yliopiston tiedeleiri myös teidän paikkakunnallenne?

  Toteutamme Lasten ja nuorten yliopiston toimintaa Pohjois-Savon alueella yhteistyössä kuntien, koulujen ja muiden toimijoiden kanssa. Tarvitsemme yhteistyökumppanilta tilat ja innostuneen opettajan tai ohjaajan. Me taas huolehdimme sisällöistä, ilmoittautumisista ja laskuista. Lisätietoja: reetta-mari.kellokoski(a)snellmanedu.fi,
  puh. 044 746 2846.

  Opinnäytetyö tai tutkimus Lasten ja nuorten yliopistossa

  Oletko kiinnostunut tekemään opinnäytetyön tai toteuttamaan tutkimuksen Lasten ja nuorten yliopistosta?
  Ota yhteyttä: reetta-mari.kellokoski(a)snellmanedu.fi, puh. 044 746 2846.

  Tiedekasvatussisällöt

  Lasten ja nuoren yliopiston maksuttomista tiedekasvatussisällöistä löytyy vinkkejä hauskan ja innostavan tiede-, taide- ja teknologiakasvatustoiminnan toteuttamiseen kotona, koulussa ja koulun ulkopuolella.

  Tällä hetkellä valikoimassa on jo yli 300 erilaista sisältöä, kuten ideoita kasvattajille, virtuaalikerhoja, tiedekasvatuskursseja, lasten tiedeartikkeleita sekä sekä tiedevideoita.

  Sisällöt on koottu helppokäyttöiseen Emill-sovellukseen, jonka saa ladattua maksutta mobiililaitteille Google Play – ja App Store -sovelluskaupoista hakusanallla ”Emill” (kehittäjän nimi ”Ilona IT”). Vaihtoehtoisesti Emill-palvelua on mahdollista käyttää myös verkkoselaimella osoitteessa https://app.emill.fi.

  Tiedekasvatussisällöt saa käyttöön, kun Emill-sovellukseen on kirjauduttu henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella. Rekisteröidyttäessä tulee käyttää vain täysi-ikäisen henkilön, kuten vanhemman tai opettajan, tietoja.

  Emill-sovelluksessa tiedekasvatussisällöt löytyvät Lasten tiedekasvatus -ryhmästä. Sisällöt jaotellaan kolmeen kansioon helpottamaan sopivien sisältöjen löytämistä:
  1. kodeille
  2. kouluille
  3. kerhoihin ja leireille

  Emillin tietosuojaseloste

  Tiedekasvatuksen työkalupakin sisältö

  Emill

  Emill (https://www.emill.fi) on Ilona IT:n kehittämä pedagoginen sovellus ja matalan kynnyksen yhteisöllinen palvelu, joka auttaa kasvattajia ja oppijoita löytämään ideoita arjen TVT- ja kasvatushaasteisiin. Ilona IT toimi SnellmanEDUn Lasten yliopiston keskeisenä yhteistyökumppanina vuosina 2019–2022 toimineessa kansainvälisessä Phereclos-hankkeessa.

  Emill-sovellukseen tehdään uusia sisältöjä projektien ja kokeilujen myötä. Antamalla palautetta ja kertomalla omia ideoita Lasten ja nuorten yliopistolle voit vaikuttaa tuleviin sisältöihin.

  Verkostot Suomessa ja ulkomailla

  Suomen tiedekeskukset ry

  SnellmanEDUn Lasten ja nuorten yliopisto on Suomen tiedekeskukset ry:n jäsen huhtikuusta 2022 lähtien. Suomen tiedekeskukset ry on suomalainen tiedekeskusverkosto (https://tiedekeskukset.fi). Sen tehtävänä on vahvistaa kansallista tiedepääomaa ja tutkitun tiedon saavutettavuutta tiedekasvatuksen ja -viestinnän keinoin sekä edistää tiedekeskusten yhteiskunnallista vaikuttavuutta yhteistyöllä.

  European Children’s Universities Network

  Kuulumme myös kansainväliseen Eurooppalaisten lasten yliopistojen verkostoon (www.eucu.net). Verkoston kautta olemme saaneet uusia tutkimusperustaisia ideoita ja innostavia sisältöjä tiedekasvatukseen. Osallistuimme vuosina 2019–2022 verkoston kansainväliseen Phereclos-hankkeeseen, jonka teemoina olivat avoin koulutuskulttuuri ja tiedepääoma (https://www.phereclos.eu, https://snellmanedu.fi/phereclos-hanke).

  Lasten ja nuorten yliopiston yhteistyökumppanit