Lasten ja nuorten yliopisto

Kiitos kaikille kesän 2024 tiedeleireille osallistuneille!

Kesällä 2024 Lasten ja nuorten yliopistossa pidettiin yhteensä 27 tiedeleiriä, joista Kuopiossa 23, Iisalmessa kaksi ja lisäksi uutena paikkana Siilinjärvellä kaksi. Leirien kestot olivat 2-5 päivää. Leiripäivän aikana 6-17 v. lapsi tai nuori sai laadukasta tiedepainotteista opetusta leirin aiheen mukaan.  Suosituimpia leirejä olivat mm. leirit eläpinpuistossa, luonnontiedeleirit sekä lääketiede ja terveys -leirit. Uutuuksista pelikoodaus- sekä rikoskemia -leirit täyttyivät hetkessä. Leirien opettajina ja ohjaajina toimivat tieteen ammattilaiset, opettajat ja opiskelijat laaja-alaisesti eri tieteitä edustaen.

Kesän 2025 tiedeleirien suunnittelu on alkamassa. Onko organisaatiosi kiinnostunut edistämään lasten ja nuorten tiedekasvatusta? Tai onko sinulla itselläsi osaamista tai kiinnostusta tulla opettajaksi tai ohjaajaksi kesäkuun tiedeleireille? Otathan yhteyttä koulutussuunittelija Esa Huuskoseen esa.huuskonen(at)snellmanedu.fi tai p. 044 746 2845.

Tutustu Lasten ja nuorten yliopiston toimintaan Riksu-siilin kanssa

Piikikäs ystävämme Riksu-siili seikkailee kahdessa lyhytelokuvassa tieteen ja tutkimuksen maailmassa Lasten ja nuorten yliopistossa Itä-Suomen yliopiston Kuopion ja Joensuun kampuksilla. Videoiden pituus on 10 minuuttia. Ne on tuotettu yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa syksyllä 2021. Videoiden rahoittaja on Olvi-säätiö.

Ota yhteyttä:

Esa Huuskonen

suunnittelija

esa.huuskonen(at)snellmanedu.fi

044 746 2845

 

Lasten ja nuorten yliopiston yhteistyökumppaniksi?

Lasten ja nuorten yliopisto tavoittaa toiminnallaan vuosittain satoja pohjoissavolaisia lapsia ja nuoria. Tiedeleirit, työpajat ja tapahtumat tarjoavat lapsille ja nuorille ensikosketuksen tieteen maailmaan inspiroivien tiedekasvatussisältöjen kautta.

Vuonna 2011 perustettu Lasten ja nuorten yliopisto on voittoa tavoittelematonta toimintaa, joka ei olisi mahdollista ilman yhteistyökumppaneitamme ja tukijoitamme. Toiminnan jatkaminen ja laajeneminen edellyttää resursseja.

Jos sinä tai edustamasi organisaatio haluatte tukea Lasten ja nuorten yliopiston toimintaa jossain muodossa, otathan yhteyttä. Olemme avoimia myös tutkimus- ja hankeyhteistyölle. Kiitokset jokaiselle yhteistyökumppanille tuesta laadukkaan tiedekasvatuksen toteuttamiseen Pohjois-Savon alueella!

Toimintaa Pohjois-Savon paikkakunnille

Tehdäänkö SnellmanEDUn Lasten ja nuorten yliopiston tiedeleiri myös teidän paikkakunnallenne?

Toteutamme Lasten ja nuorten yliopiston toimintaa Pohjois-Savon alueella yhteistyössä kuntien, koulujen ja muiden toimijoiden kanssa. Tarvitsemme yhteistyökumppanilta tilat ja innostuneen opettajan tai ohjaajan. Me taas huolehdimme sisällöistä, ilmoittautumisista ja laskuista. Lisätietoja: esa.huuskonen(a)snellmanedu.fi,
puh. 044 746 2845.

Opinnäytetyö tai tutkimus Lasten ja nuorten yliopistossa

Oletko kiinnostunut tekemään opinnäytetyön tai toteuttamaan tutkimuksen Lasten ja nuorten yliopistosta?
Ota yhteyttä: esa.huuskonen(a)snellmanedu.fi, puh. 044 746 2845.

Tiedekasvatussisällöt

Lasten ja nuoren yliopiston maksuttomista tiedekasvatussisällöistä löytyy vinkkejä hauskan ja innostavan tiede-, taide- ja teknologiakasvatustoiminnan toteuttamiseen kotona, koulussa ja koulun ulkopuolella.

Tällä hetkellä valikoimassa on jo yli 300 erilaista sisältöä, kuten ideoita kasvattajille, virtuaalikerhoja, tiedekasvatuskursseja, lasten tiedeartikkeleita sekä sekä tiedevideoita.

Sisällöt on koottu helppokäyttöiseen Emill-sovellukseen, jonka saa ladattua maksutta mobiililaitteille Google Play – ja App Store -sovelluskaupoista hakusanallla ”Emill” (kehittäjän nimi ”Ilona IT”). Vaihtoehtoisesti Emill-palvelua on mahdollista käyttää myös verkkoselaimella osoitteessa https://app.emill.fi.

Tiedekasvatussisällöt saa käyttöön, kun Emill-sovellukseen on kirjauduttu henkilökohtaisella käyttäjätunnuksella. Rekisteröidyttäessä tulee käyttää vain täysi-ikäisen henkilön, kuten vanhemman tai opettajan, tietoja.

Emill-sovelluksessa tiedekasvatussisällöt löytyvät Lasten tiedekasvatus -ryhmästä. Sisällöt jaotellaan kolmeen kansioon helpottamaan sopivien sisältöjen löytämistä:
1. kodeille
2. kouluille
3. kerhoihin ja leireille

Emillin tietosuojaseloste

Tiedekasvatuksen työkalupakin sisältö

Emill

Emill (https://www.emill.fi) on Ilona IT:n kehittämä pedagoginen sovellus ja matalan kynnyksen yhteisöllinen palvelu, joka auttaa kasvattajia ja oppijoita löytämään ideoita arjen TVT- ja kasvatushaasteisiin. Ilona IT toimi SnellmanEDUn Lasten yliopiston keskeisenä yhteistyökumppanina vuosina 2019–2022 toimineessa kansainvälisessä Phereclos-hankkeessa.

Emill-sovellukseen tehdään uusia sisältöjä projektien ja kokeilujen myötä. Antamalla palautetta ja kertomalla omia ideoita Lasten ja nuorten yliopistolle voit vaikuttaa tuleviin sisältöihin.

Verkostot Suomessa ja ulkomailla

Suomen tiedekeskukset ry

SnellmanEDUn Lasten ja nuorten yliopisto on Suomen tiedekeskukset ry:n jäsen huhtikuusta 2022 lähtien. Suomen tiedekeskukset ry on suomalainen tiedekeskusverkosto (https://tiedekeskukset.fi). Sen tehtävänä on vahvistaa kansallista tiedepääomaa ja tutkitun tiedon saavutettavuutta tiedekasvatuksen ja -viestinnän keinoin sekä edistää tiedekeskusten yhteiskunnallista vaikuttavuutta yhteistyöllä.

European Children’s Universities Network

Kuulumme myös kansainväliseen Eurooppalaisten lasten yliopistojen verkostoon (www.eucu.net). Verkoston kautta olemme saaneet uusia tutkimusperustaisia ideoita ja innostavia sisältöjä tiedekasvatukseen. Osallistuimme vuosina 2019–2022 verkoston kansainväliseen Phereclos-hankkeeseen, jonka teemoina olivat avoin koulutuskulttuuri ja tiedepääoma (https://www.phereclos.eu, https://snellmanedu.fi/phereclos-hanke).

Lasten ja nuorten yliopiston yhteistyökumppanit