Snellman-instituutti ry

Snellmanin jalanjäljillä vuodesta 1983

Snellman-instituutti

Snellman-instituutti ry on yleishyödyllinen yhdistys, joka on nimetty filosofi J. V. Snellmanin mukaan. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on lisätä ihmisten ja yhteiskunnan hyvinvointia mahdollistamalla oppimista eri tavoin. Tarkoitustaan toteuttaakseen Snellman-instituutti ry ylläpitää SnellmanEDUa, jonka toiminta on ryhmitelty kolmeen yksikköön:

Instituutilla on varsin mittava julkaisuvarasto, jonka löydät tältä sivulta: www.snellmanedu.fi/julkaisut

Myynnissä olevat julkaisupaketit löydät Oppimisen verkkokaupasta >>

Sanalla sanoen: koulun tehtävänä on tehdä opettajan ohjaus oppilaalle tarpeettomaksi, vapauttaa hänet: tämä ei tapahdu siten,  että hänelle annetaan jokin määrä muistitietoa, vaan siten, että tehdään hänet kykeneväksi itse hankkimaan itselleen tietoa.

Kun otetaan huomioon kaikki tämä, ei tarvittane montakaan sanaa osoittamaan, kuinka erinomaisen tärkeät humanistiset opinnot ovat sellaiselle kansalle kuin on Suomen kansa, joka vasta eilen on tullut kasakuntien joukkoon ja joka vielä etsii sivistysmuotoa, jota voidaan sanoa omaksi.

Jäsenet ja Tieteellinen toimikunta

J. V. Snellmanin ajatusten ja toiminnan jatkamista tässä päivässä edistää myös Instituutin Tieteellinen toimikunta, joka toimii Instituutin ajatushautomona. Toimikuntaan kuuluu Snellman-tutkijoita ja muita akateemisesti meritoituneita henkilöitä. Sen puheenjohtaja on professori Juha Hämäläinen.

J. V. Snellmanin kootut teokset ovat luettavissa kaikille avoimena ja maksuttomana sähköisessä Snellman-lähdeportaalissa.

Ota yhteyttä

Päivi Pentikäinen-Kaikkonen
rehtori
Snellman-instituutti ry
044 746 2841 
paivi.kaikkonen@snellmanedu.fi

Instituutin y-tunnus: 0870056-2

Snellman-instituutin jäseniä ovat:

 • Kuopion kaupunki

 • Iisalmen kaupunki

 • Varkauden kaupunki

 • Itä-Suomen yliopisto

 • Pohjois-Savon liitto

 • Savonia-ammattikorkeakoulu

 • Kiuruveden kunta

 • Leppävirran kunta

 • Rautalammin kunta

 • Siilinjärven kunta

 • Suonenjoen kaupunki

 • Vieremän kunta

Snellman-instituutin historia

Snellman-instituutin perustamisaloitteen tekivät rehtori Tapani Vanha-Perttula ja rehtori Osmo Hänninen vuonna 1981 Suomen kulttuurirahaston yleissihteeri, maisteri Niilo Luukasen esittämien ajatusten pohjalta. Kuopion kaupunginhallitus asetti 2.11.1981 työryhmän selvittämään Snellmanin nimeen liittyvän instituutin perustamista Kuopioon. Työryhmä tuli siihen tulokseen, että Kuopion korkeakoulun tutkimustyötä täydentämään tarvittaisiin alueelta puuttuva humanistis-yhteiskunnallinen yksikkö. Myöhemmin Instituutin toimialoihin liitettiin myös taloustieteet. Instituutin tehtäväksi tuli siis humanistisen, yhteiskunnallisen ja taloudellisen toiminnan harjoittaminen.

Snellman-instituutin perustava kokous pidettiin Kuopion kaupungintalolla 7.9.1983. Instituutti aloitti toimintansa vuoden 1983 aikana ja ensimmäisenä julkaisuna ilmestyi dosentti Ilkka Mäntylän teos ”Kuopion rytyjoulu vuonna 1760”. Snellman-instituutin julkaisusarjoissa on ilmestynyt noin 150 teosta.

Elokuussa 2010 Instituutin tehtäväksi tuli myös Snellman-kesäyliopiston ylläpitäminen. Heinäkuussa 2019 Kuopion kaupunki luovutti Instituutille Isoverstas-verkoston koordinointivastuun. Vuoden 2020 alussa Snellman-instituutti lanseerasi SnellmanEDU-brändin, jonka alla kaikki toiminnot tapahtuvat.

Sininen Snellman,
Oskar Nylander, 1849
Pohjalainen Valtuuskunta