Helmikuussa opiskelijablogissamme vierailee Katja Koivistoinen. Katja on sairaanhoitaja (AMK) ja työskentelee neuropsykiatristen lasten kuntoutuksessa. Katjalla on juuri saanut päätökseen Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, sisältää psykoterapeuttiset valmiudet 50 op -koulutuksen. Katjalla on tavoitteena alkaa tekemään terapiatyötä opintojen päätyttyä ja hän pohtii myös psykoterapeutin opintoja.

Sain kimmokkeen hakea koulutukseen ystäväni kannustuksesta, joka myös oli hakeutunut samaan koulutukseen. Olen ollut aina kiinnostunut psykologiasta ja käynyt sen tiimoilta opintoja jo aiemmin. Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti tuntui juuri minulle sopivalta koulutukselta!

Pisteenä i:n päälle oli, että samalla sain psykoterapeuttiset valmiudet, joita edellytetään, mikäli haluaisin jatkaa opintojani vielä psykoterapeutiksi. Aiemmat opinnot, joita olin käynyt eivät yksin riittäneet tai niistä oli liian pitkä aika.

Erityisen tärkeää minulle oli, että ratkaisukeskeisen lyhytterapeutin opintokokonaisuus oli mahdollista tehdä työn ohella Kuopiossa.

Opinnoissa on yllättänyt se, miten paljon olen matkan varrella oppinut itsestäni. Myös kaikki koulutuksen yhteydessä tapaamani ihmiset, kanssaopiskelijat ja kouluttaja Sarianna Virpikari sekä harjoitusasiakkaat ovat jättäneet minuun kauniin jäljen. Olen nauttinut opinnoista todella paljon, mutta olen joutunut astumaan myös omalle epämukavuusalueelle ja oppinut selviämään myös siitä.

Opinnoissa yllättävää oli myös se, että kuvittelin etteivät opinnot onnistuisi etänä, kun tällä alalla ollaan. Kun koronarajoitukset pakottivat etäopiskeluun, olin juuri sillä epämukavuusalueellani. Tarvitsen live-yhteyttä ihmisiin, mutta opin että myös etänä voi tavoittaa toisen ihmisen tunteita. Opintojen aikana siirryttiin kohti joustavaa oppimista, jolloin pystyi itse valitsemaan kuinka osallistuu.

Nyt opintojen jälkeen, tavoitteenani on alkaa tekemään terapiatyötä mahdollisimman pian. Olen selvitellyt erilaisia vaihtoehtoja, ja miettinyt jopa ammatinharjoittajaksi ryhtymistä. Minulla on ratkaisukeskeisen lyhytterapeutin lisäksi myös neuropsykiatrisen valmentajan sekä videoavusteisen vuorovaikutus ohjaajan pätevyydet, sekä sairaanhoitajan (AMK) pohjakoulutus. Toimin päivätyössäni neuropsykiatristen lasten kuntoutuksessa ja pidän työstäni paljon mutta haluaisin tulevaisuudessa siirtyä yksilöterapiaan.

Olen haaveillut jatkavani opintojani vielä psykoterapeutiksi, mutta mietin vielä sopivaa ajankohtaa. Itseni tuntien opinnot todennäköisesti eivät jää tähän. Olen sellainen ikiopiskelija, aina utelias oppimaan ja tietämään lisää.

Mietin myös, että saattaisin olla ihan tyytyväinen juuri lyhytterapeuttina, jolloin asiakassuhteet ovat lyhyitä ja tehokkaita. Kaikki ihmiset eivät tarvitse usean vuoden terapiasuhteita. Olen mielestäni juuri sellainen auttaja.

Suosittelen koulutusta ehdottomasti kaikille, jotka haaveilevat urasta lyhytterapeuttina tai heille, jotka tarvitsevat pohjat psykoterapiakoulutukseen. Suosittelen koulutusta myös kaikille heille, jotka haluavat oppia ratkaisukeskeisen työtavan ja näin täydentää omaa ammattitaitoaan!

**

Seuraava Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti sisältää psykoterapeuttiset valmiudet (50 op) -koulutus on alkamassa syksyllä 2022: snellmanedu.fi/tuote/ratkaisukeskeinen-lyhytterapeutti-sis-psykoterapeuttiset-valmiudet-50-op-2