Ketterä oppija työssä ja työtä hakemassa -valmennus on alkanut vauhdikkaasti ja yli 200 osallistujaa on aloittanut matkan omien työelämä- ja digitaitojen kartoittamiseksi ja kehittämiseksi. Ensimmäiset osallistujat ovat suorittaneet kokonaisuuden ja on aika kurkata, miten matka on sujunut.

Olemme haastatelleet muutamia osallistujia ja kyselleet heidän kokemuksiaan hankkeesta. Ensimmäisenä haastatteluun hyppäsi Tuula Rahikainen, joka on tällä hetkellä lomautettuna omasta työstään ja päätti suorittaa 4 opintopisteen kokonaisuuden hankkeessa.

Keto-hankkeen osallistuja Tuula Rahikainen

Tuliko valmennuksen alkukartoituksissa esille jotain sellaista mitä et osannut odottaa?

Taidan tuntea itseni aika hyvin, koska työelämätaitojen arvioinnissa kehityskohteiksi osuivat juuri ne asiat mitkä tiedän itselleni haasteellisiksi.

Oliko kurssien valinta sinulle helppoa? Auttoiko alkukartoitukset (työelämätaitojen arviointi ja digitesti) valitsemaan sinulle sopivia kursseja?

Kurssien valinta oli siinä mielessä helppoa, että niitä ei vielä ollut auki kovin montaa, ja olin päättänyt suorittaa kaikki mitä ehdin ja pystyn 😊 Työelämätaitojen arviointi suositteli minulle sellaisia kursseja mitkä eivät vieläkään ole auki, mutta todennäköisesti suoritan ne kuitenkin myöhemmin keväällä. Digitesti neuvoi aloittamaan peruskäyttäjän tasosta, mutta se oli minulle ehkä vähän liian helppo. Toisaalta eihän kertauksesta koskaan mitään haittaa ole.

Miten verkossa oppiminen on sujunut? Onko sinulla aiempaa kokemusta verkko-oppimisesta?

Suoritin syksyllä useamman opintojakson avoimessa amk:ssa, kaikki verkko-opintoina. Ne olivat ensimmäiset kokemukseni verkko-opiskelusta, mutta huomasin heti sen sopivan minulle mainiosti. Tämän ikäisenä (ja työn ohessa) ei luennoilla istuminen tiettyyn aikaan oikein innosta eikä onnistu, aamuvirkkuna istun koneen ääreen usein jo ennen seitsemää. Muutenkin omaan tahtiin eteneminen silloin kun hyvältä tuntuu toimii minun kohdallani. Onneksi ”itsensä johtaminen” on minulla hallussa, opinnot etenevät ilman ongelmia.

Oletko saanut sellaista tietoa/taitoa, jota olet jo voinut hyödyntää?

Olen tällä hetkellä lomautettuna, joten varsinaisesti työelämässä en ole päässyt oppeja testaamaan. Tiimityö- ja vuorovaikutustaitojen kurssien annista tulen varmasti hyötymään myös yksityiselämän puolella, viimeistään sitten kun korona ei enää estä sosiaalista elämää…

Mitä tavoitteita sinulla on tälle vuodelle oppimisen ja kehittymisen suhteen?

Olen jo ilmoittautunut useammallekin erilliselle opintojaksolle, ja keväällä aloitan Henkilöstö- ja talousosaajan korkeakoulu-diplomikoulutuksen. Olen päättänyt suhtautua lomautukseen ennemminkin opintovapaana, ei tunnu niin pahalta olla kotona.

Suosittelisitko Keto-hanketta? Jos kyllä, niin kenelle/mille kohderyhmälle suosittelisit erityisesti?

Suosittelen kyllä, ainakin jos henkilön tavoitteena on ”yleinen itsensä kehittäminen”. Kovin spesifejä ammatillisia valmiuksia hankkeesta ei saa, mutta eihän se ole tarkoituskaan. Voisin kuvitella, että nuoret, työelämään vasta astuvat hyötyisivät opinnoista, samoin esim. pitkäaikaistyöttömät tai muuten vähän syrjäytyneet. Tosin heidän tavoittamisensa voi olla haastavaa.

***

Ketterä oppija työssä ja työtä hakemassa hanke on Yhdeksän kesäyliopiston yhteinen KETO – Ketterä oppija työssä ja työtä hakemassa on käynnistynyt syksyllä 2020. Hanketta rahoittaa Opetushallitus, ja se jatkuu vuoden 2021 loppuun saakka.

Hankkeen tavoitteena on valmentaa 900 suomalaiselle työelämä- ja digitaitoja, jotka edistävät ketterää oppimista niin työssä kuin työnhaussa. Ketterän oppimisen taitoja kehittämällä ihmisillä on mahdollisuus vastata kehittyvän työelämän tarpeisiin ja edistää omaa työllistymistään ja töiden jatkumista.

Katso lisätiedot ja ilmoittaudu mukaan: www.snellmanedu.fi/keto-hanke