Mannerheimin Puolan vuodet (Iisalmi)

Ajankohta
25.10.2024 - 25.10.2024
Hinta
Maksuton
Ilmoittaudu viimeistään
20.10.2024
Ilmoittaudu maksuttomalle luennolle

Kuvaus

Lähde matkalle Mannerheimin muistelmiin ja hänen elämänsä parhaisiin vuosiin Puolassa tietokirjailija Jukka Soisalon-Soinisen opastuksella. Valmistuttuaan Pietarin ratsuväenkoulusta vuonna 1899, Mannerheim määrättiin Puolaan, jossa hän vietti seitsemän unohtumatonta vuotta. Mannerheim kirjoittaa Muistelmissaan: “Minulla ei ollut mitään sitä vastaan, että sijoituspaikakseni tuli Puola. Mitä enemmän tutustuin puolalaisiin, sitä paremmin ymmärsin heitä ja viihdyin heidän parissaan.”

Luento tarjoaa syvällisen ja inspiroivan katsauksen Mannerheimin elämästä, Puolan kauniista maaseudusta ja historiallisista tapahtumista, jotka muovasivat hänen käsityksiään maailmasta. Tule kuulemaan, miten Mannerheimin sydän sykki Puolalle ja mitä opittavaa hänen tarinastaan on meille tänään.

Luennon alussa on tarjolla maksuttomat kahvit pienen makean kera.

Sisältö

Tule kuulemaan, kuinka Puola ja puolalaiset säilyivät Mannerheimin sydämessä aina hänen kuolemaansa saakka. Luento perustuu teokseen Mannerheimin Puolan vuodet, joka sisältää lukuisia ennen näkemättömiä dokumentteja ja valokuvia Mannerheimin Puola-yhteyksistä. Luento tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen Mannerheimin elämästä ja hänen tärkeistä yhteyksistään puolalaisiin ystäviinsä, kuten kreivi Adam Zamoyskiin ja tämän pojantyttäreen Inka Zamoyskaan, joka kirjoittaa artikkelissaan: ”Minua ei olisi ellei Mannerheim olisi puuttunut isäni Aleksanderin asioihin tämän ollessa Dachaun leirillä 1941-1945. Mannerheimin Göringin suhteiden kautta isäni vapautettiin yksinäissellistä ja hän sai tavanomaista paremman kohtelun leirillä.

Lukuisat asiantuntijoiden artikkelit valottavat Puolan ja Suomen historiallisia yhteyksiä ja diplomaattisuhteita. Mannerheimin kirjeet ja ennustukset venäläisestä uhasta pienten naapurivaltioiden turvallisuudelle resonoivat erityisesti tässä ajassa Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Aika ja paikka

Perjantai 25.10.2024
Klo 15.00-18.00
Luento järjestetään lähitoteutuksena Iisalmessa (tarkempi osoite ilmoitetaan pian).

Kohderyhmä

Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita kuuntelemaan maksutonta luentoa.

Kouluttajat

Jukka Soisalon-Soininen (VT) on tietokirjailija, joka on perehtynyt vuosikymmenien ajan Puolaan ja sen historiaan. Hän on avioitunut puolalaisen toimittajan Annan kanssa, jonka dokumentaristin kädenjälki näkyy Jukan kirjoittaman Mannerheim-teoksen kuvituksessa.

Soisalon-Soininen on luennoinut aiheesta Suomen kansalaisopistoissa, kirjastoissa ja eri yhteisöissä kuten Lioneissa ja Rotareissa. Teoksen puolannos on johtanut vierailuihin lukuisissa Puolan yliopistoissa, myös ikääntyvien yliopistoissa.

 • Toteutus: 

  Luento järjestetään lähitoteutuksena Iisalmessa (tarkempi osoite ilmoitetaan pian).

 • Lisätietoja: 

  Niina Räsänen, suunnittelija
  niina.rasanen(a)snellmanedu.fi
  044 746 2863

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  Maksuton


Ilmoittaudu maksuttomalle luennolle

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä