Kontekstin taju – voimavarakeskeinen ryhmän ohjaaminen

Ajankohta
07.10.2024 - 07.10.2024
Paikka
Kuopiossa
Hinta
149,00
Ilmoittaudu viimeistään
23.09.2024
Ryhmäilmoittautumiset

Kuvaus

Missä asioissa kehittymistä kannattaa voimavarakeskeisenä ryhmän ohjaajana tavoitella? Tätä kysymystä pohditaan tässä koulutuksessa, joka tarjoaa osallistujille mahdollisuuden tutkia ja kehittyä voimauttavien ja kuntouttavien vertaisuudesta voimaa ammentavien ryhmien ohjaajana. Koulutuksen tavoitteena on selkeyttää osallistujien omaa teoriaa ja siitä nousevaa tapaa toimia ryhmän ohjaajana.

Ryhmän ohjaaminen on tavoitteellista, aktiivista, dialogista, osallisuudesta ja vertaisuudesta voimaa ammentavaa ammatillista tapaa toimia ryhmän ja sen yksilöiden hyväksi ymmärtäen kontekstin mukanaan tuomat vaateet. –Kontekstin taju – karttakirja voimavarakeskeiseen ryhmän ohjaamiseen, 2022, Juha Kilpiä

Sisältö

Koulutuksessa tutkitaan yhdessä, mitä on voimavarakeskeisyys? Mitä sosiaalinen konstruktionismi, kontekstuaalisuus ja dialogisuus tarkoittavat voimauttavien ja kuntouttavien ryhmien ohjaamisen näkökulmasta? Miten nämä käsitteet luovat pohjan ryhmäläisten ainutlaatuiselle kohtaamiselle ja siten hyvinvoinnin edistämiselle?

Koulutuksessa ryhmän ohjaajana toimimista tutkitaan olemisen tapana, jossa dialogiset, ratkaisukeskeiset, narratiiviset ja reflektiiviset tavat toimia sekä kontekstuaalinen tapa ajatella saavat sijaa. Siinä pyritään avaamaan erilaisin lähestymiskulmin ja dialogisesti niitä elementtejä, joista ryhmän ohjaaminen rakentuu niin taitoina kuin toimintana.

Koulutuksen rakentuu seuraavien osioiden äärellä tapahtuvasta dialogisesta työskentelystä: 

 • Voimavarakeskeisen viitekehyksen avaaminen ryhmän ohjaamisen näkökulmasta
 • Ryhmän ohjaamiselle asetettujen tavoitteiden tarkastelu
 • Ryhmän ohjaajana toimimisen tutkiminen
 • Kyvykkyyden, toimijuuden, omistajuuden ja vertaisuuden maailmojen tarkastelu ja tutkiminen

Aika ja paikka

maanantai 7.10.2024
klo 9.00–16.00
Kuopio, lähiopetus

Kohderyhmä

Koulutus ovat suunnattu sosiaali-, terveys-, kasvatus-, opetus- ja ohjausalan ammattilaisille ja opiskelijoille, jotka työssään ohjaavat tai suunnittelevat ohjaavansa voimauttavia tai kuntouttavia vertaisuudesta voimaa ammentavia ryhmiä.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen suoritettuaan opiskelija:

 • osaa kertoa, mitä on voimavarakeskeinen työote ryhmän ohjaajana.
 • osaa arvioida omaa ryhmän ohjaajana toimimistaan, voimavarakeskeistä työotetta ja siinä kehittymistarpeita.
 • osaa tunnistaa ja todeksi elää oman roolinsa ryhmän ohjaajana suhteessa ryhmäläisiin.
 • osaa ohjata ryhmiä siten, että niissä osallistujien kyvykkyys ja toimijuus ovat keskiössä sekä jo ryhmää suunniteltaessa että myös sitä ohjatessa.
 • osaa ryhmiä ohjatessaan tavoitella dialogista työotetta ja tapaa olla ryhmän ohjaajana.
 • osaa ohjata ryhmiä kontekstuaalisuuden huomioiden ja mekaanisuutta vältellen. Hän tunnistaa ja ymmärtää ainutlaatuisuuden merkityksen voimaantumisessa, toipumisessa ja kuntoutumisessa.

Kouluttajat

instructor_img

Kouluttajana toimii Juha Kilpiä. Hänellä on pitkä ja laaja kokemus ryhmän ohjaamisesta ja lisäksi hän on voimavarakeskeinen työnohjaaja, seksuaalipedagogi ja nuorisotyönohjaaja. Häneltä ilmestyi 2022 syksyllä kirja ”Kontekstin taju – karttakirja voimavarakeskeiseen ryhmän ohjaukseen”, josta lisätietoa löydät täältä: www.aktuaali.fi/kontekstin-taju-kirja/.

 • Toteutus: 

  Koulutus järjestetään lähiopetuksena Kuopiossa. Tarkempi paikka ilmoitetaan kutsukirjeessä.

  Koulutus on luonteeltaan dialoginen ja toiminnallinen.

  Maksimiosallistujamäärä on 16 henkilöä.

 • Lisätietoja: 

  Niina Räsänen, suunnittelija
  niina.rasanen(a)snellmanedu.fi
  044 746 2863

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 746 2840

  Voit tilata tämän koulutuksen myös räätälöitynä työyhteisöösi

 • Hinta: 

  149 €

  Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset