Karjalaisuus, evakkouden jäljet ja karjalaisen kulttuurin jatkumo

Ajankohta
13.04.2024 - 13.04.2024
Hinta
Maksuton
Ilmoittaudu viimeistään
13.04.2024
Ilmoittaudu mukaan tästä!

Kuvaus

Karjalaisuus, evakkouden jäljet ja karjalaisen kulttuurin jatkumo luentokokonaisuudessa paikan päällä luennoimassa ovat Hellä Neuvonen-Seppänen sekä Mika Saatsi.

Mika Saatsi avaa tilaisuuden luennolla Karjalaisen kulttuurin jatkumossa. Soivalla luennolla kuullaan uutta karjalankielistä folk-musiikkia. Saatsin luennossa avataan rajakarjalaista kulttuuriperintöä ja karjalan kieltä, luodaan katsaus karjalankielisten historiaan ja asemaan 2020-luvun Suomessa tarinoin ja lauluin. Luennon taustakehys muodostuu luovutetun Karjalan Suistamon pitäjän kirkonkylältä Saatsilan tilalta Suomeen asutetun ja Lieksassa varttuneen Mika Saatsin suvun kautta. Historiallisen katsauksen lisäksi Saatsi hahmottelee kuvaa karjalankielisten asemasta nyky-Suomessa.

Toisena luennoitsijana päivässä toimii Hellä Neuvonen-Seppänen, jonka luennon aiheena on Miten karjalaisuus ja evakkouden jäljet näkyvät jälkipolvien kertomuksissa. Neuvonen-Seppänen on tutkinut sodan 1944 jälkeen syntyneitä evakkojen lapsia, erityisesti sitä, miten karjalaisuus ja evakkouden jäljet näkyvät jälkipolvien kertomuksissa. Lisäksi hän on selvittänyt, millaisia sisäisiä tarinoita evakkojen lapset kertoivat karjalaisuudestaan tai karjalaisuudentunteestaan. Luento pohjautuu väitöskirjaan Menetetyn Karjalan valot ja varjot: siirtokarjalaisuus evakon lapsen elämässä ja muistoissa (2020) sekä keväällä 2023 julkaistuun tietokirjaan Evakkojen perilliset: Keitä me olemme, minne me kuulumme.

Neuvonen-Seppäsen luento jakautuu kahteen eri aihealueeseen karjalaisuuteen ja evakkouden jälkiin lasten elämässä. Luennossa kerrotaan miten karjalainen kulttuuri ja lasten karjalaisiksi tulkitsemansa luonteenpiirteet tai toimintamallit näkyvät lasten elämässä. Lisäksi kuullaan, miten evakkovanhemman toisinaan traumaattinen evakkous näkyy yhä edelleen lasten elämässä ja millaisia sisäisiä tarinoita lapset kertovat karjalaisuudestaan tai karjalaisuudentunteestaan.

Sisältö

 • klo 11–13: Karjalaisen kulttuurin jatkumossa, Mika Saatsi
 • klo 13-13.30 tauko
 • klo 13.30–15.30: Miten karjalaisuus ja evakkouden jäljet näkyvät jälkipolvien kertomuksissa, Hellä Neuvonen-Seppänen

Aika ja paikka

la 13.4.2024 klo 11–15.30, Kuopiossa. Tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Kouluttajat

Mika Saatsi (KM, työnohjaaja) on myös karjalahipsteri Levoin Miša, jonka moninaiseen karjalaiseen kulttuurityöhön kuuluvat mm. karjalan kielen etäopettaminen sekä Uusi-Suistamo ja Gostis -podcastit. Hän on myös vuoden 2023 kansanmusiikkitekijänä palkittu säveltäjä ja muusikko karjalankielisessä Loimolan Voima -yhtyeessä.

Hellä Neuvonen-Seppänen (YTT) on opiskellut työnohessa ylioppilaasta tohtoriksi saakka. Samaan aikaan hän on tehnyt neuvonta- ja ohjaustyötä työhallinnossa yli 30 vuotta. Väitöskirjan aihe koskettaa Neuvonen-Seppästä omakohtaisesti, sillä hänen äitinsä Poralin suvun juuret ovat menetetyn Karjalan alueella Salmin Kirkkojoella. Omakohtaiset kokemukset kulkevat mukana sekä väitöskirjassa että tietokirjassa. Olen evakon lapsi, sanoo Hellä Neuvonen-Seppänen.

 • Lisätietoja: 

  Karin Johnson, koulutuskoordinaattori
  karin.johnson@snellmanedu.fi
  044 746 2842

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  Maksuton


Ilmoittaudu mukaan tästä!