Karjalaisuus, evakkouden jäljet ja karjalaisen kulttuurin jatkumo (Iisalmi)

Ajankohta
27.09.2024 - 27.09.2024
Hinta
Maksuton
Ilmoittaudu viimeistään
19.09.2024
Ilmoittaudu maksuttomalle luennolle

Kuvaus

Luento jakautuu kahteen eri aihealueeseen karjalaisuuteen ja evakkouden jälkiin lasten elämässä. Karjalahipsteri Levoin Mišanakin tunnetun Mika Saatsin luennolla käsitellään rajakarjalaista kulttuuriperintöä ja karjalan kieltä sekä karjalankielisten historiaa ja asemaa 2020-luvun Suomessa tarinoiden ja laulujen avulla. Toisella luennolla tohtoriksi aiheesta väitellyt Hellä Neuvonen-Seppänen kertoo, miten karjalainen kulttuuri ja lasten karjalaisiksi tulkitsemansa luonteenpiirteet tai toimintamallit näkyvät lasten elämässä. Lisäksi luennolla kuullaan, miten evakkovanhemman toisinaan traumaattinen evakkous näkyy yhä edelleen lasten elämässä ja millaisia sisäisiä tarinoita lapset kertovat karjalaisuudestaan tai karjalaisuudentunteestaan.

Luentojen välissä on tarjolla maksuttomat kahvit pienen makean kera.

Sisältö

Klo 14.00-16.00 Karjalaisen kulttuurin jatkumossa, Mika Saatsi

Mika Saatsin luennossa avataan rajakarjalaista kulttuuriperintöä ja karjalan kieltä, luodaan katsaus karjalankielisten historiaan ja asemaan 2020-luvun Suomessa tarinoin ja lauluin. Luennon taustakehys muodostuu luovutetun Karjalan Suistamon pitäjän kirkonkylältä Saatsilan tilalta Suomeen asutetun ja Lieksassa varttuneen Mika Saatsin suvun kautta. Historiallisen katsauksen lisäksi Saatsi hahmottelee kuvaa karjalankielisten asemasta nyky-Suomessa. Tässä soivassa luennossa kuullaan myös uutta karjalankielistä folk-musiikkia.

Klo 16.00-16.30 Kahvit

Klo 16.30-18.30 Miten karjalaisuus ja evakkouden jäljet näkyvät jälkipolvien kertomuksissa, Hellä Neuvonen-Seppänen 

Hellä Neuvonen-Seppänen on tutkinut sodan 1944 jälkeen syntyneitä evakkojen lapsia, erityisesti sitä, miten karjalaisuus ja evakkouden jäljet näkyvät jälkipolvien kertomuksissa. Lisäksi hän on selvittänyt, millaisia sisäisiä tarinoita evakkojen lapset kertoivat karjalaisuudestaan tai karjalaisuudentunteestaan. Luento pohjautuu väitöskirjaan Menetetyn Karjalan valot ja varjot: siirtokarjalaisuus evakon lapsen elämässä ja muistoissa (2020) sekä keväällä 2023 julkaistuun tietokirjaan Evakkojen perilliset: Keitä me olemme, minne me kuulumme.

Aika ja paikka

Perjantai 27.9.2024
Klo 12.00-16.30
Luennot järjestetään lähitoteutuksena Iisalmessa (tarkempi osoite ilmoitetaan pian).

Kohderyhmä

Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita kuuntelemaan maksutonta luentoa.

Kouluttajat

Mika Saatsi (KM, työnohjaaja) on myös karjalahipsteri Levoin Miša, jonka moninaiseen karjalaiseen kulttuurityöhön kuuluvat mm. karjalan kielen etäopettaminen sekä Uusi-Suistamo ja Gostis -podcastit. Hän on myös vuoden 2023 kansanmusiikkitekijänä palkittu säveltäjä ja muusikko karjalankielisessä Loimolan Voima -yhtyeessä. (Kuvaaja: Jarmo Lapiolahti / JJPhotos).

Hellä Neuvonen-Seppänen (YTT) on opiskellut työnohessa ylioppilaasta tohtoriksi saakka. Samaan aikaan hän on tehnyt neuvonta- ja ohjaustyötä työhallinnossa yli 30 vuotta. Väitöskirjan aihe koskettaa Neuvonen-Seppästä omakohtaisesti, sillä hänen äitinsä Poralin suvun juuret ovat menetetyn Karjalan alueella Salmin Kirkkojoella. Omakohtaiset kokemukset kulkevat mukana sekä väitöskirjassa että tietokirjassa – “Olen evakon lapsi”, sanoo Hellä Neuvonen-Seppänen.

  • Toteutus: 

    Luennot järjestetään lähitoteutuksena Iisalmessa (tarkempi osoite ilmoitetaan pian).

  • Lisätietoja: 

    Niina Räsänen, suunnittelija
    niina.rasanen(a)snellmanedu.fi
    044 746 2863

    asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
    044 746 2840

  • Hinta: 

    Maksuton


Ilmoittaudu maksuttomalle luennolle

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä