On ollut ilo kulkea mukana ja valmentaa Suomen ensimmäisiä oppimisagentteja! Learn@work-hankkeessa kehitimme työpaikoista oppimispaikkoja yhdessä mukana olevien pilottiorganisaatioiden kanssa. Valmennuksen päätyttyä mukana olleet organisaatiot ovat jatkaneet toimintaansa organisaatioidensa sisällä edistäen työn ohessa tapahtuvaa oppimista eri tavoin. Tässä blogisarjassa jaamme tunnelmia ja kokemuksia suoraan oppimisagenteilta, tervetuloa seuraamaan!

Leijona Learn@work hankkeessa 

Tarpeenamme oli löytää Leijonalle digitaalinen ratkaisu, jolla pystyisimme lisäämään koko henkilöstön osaamisen kehittämistä nykyaikaisin menetelmin ja helposti työpaikalla työn ohessa. Haasteenamme on toimipaikkojemme sijainti ympäri Suomen. Lisäksi useissa toimipaikoissamme toimintaa on 24 tuntia vuoden jokaisena päivänä ja työ on hektistä käytännön työtä, josta on vaikea irrottautua perinteisiin koulutuksiin. Toiveemme on helpottaa oppimista siten, ettei se olisi aikaan ja paikkaan sidottua kuten aiemmin. Lisäksi halusimme järjestelmän, jolla voidaan tehdä koulutusten seurantaa, vaikuttavuuden arviointia sekä innostaa henkilöstöämme oppimaan uutta ja kehittämään kanssamme koulutustarjontaamme.  

Ajatuksenamme on siirtää Leijonan koulutustarjonta lähitulevaisuudessa digitaaliselle oppimisalustalle, Learn@work -hankkeen kautta saatavaan Moodleen. Hankkeen myötä, ajatus jalostui matkan varrella sen verran, että päätimme uudistaa koko osaamisen kehittämisen kokonaisuuden Leijonassa. Loimme Leijona Akatemian, jonka alle kaikki Leijonan osaamisen kehittäminen sisältyy. Kokonaisuus koostuu mm. digitaalisista ja perinteisistä lähikoulutuksista, verkon välityksellä pidettävistä koulutuksista sekä työkierrosta ravintoloiden välillä. Myös harjoittelujaksot, oppilaitosyhteistyö ja oppisopimuskoulutukset sisältyvät Leijona Akatemiaan. 

Leijona Akatemian oppimispolut tällä hetkellä: 

  • ProLeijona sisältää osaamispassin, jossa on kolme eri osaamistasoa: PronssiLeijiona, HopeaLeijona ja KultaLeijona. Henkilöstömme voi edetä tasolta seuraavalle suorittamalla sekä pakollisia että vapaaehtoisia osaamiskokonaisuuksia. 
  • TraineeLeijona on ravintola-alan opiskelijoille sekä sisäisille hakijoille tarkoitettu traineeohjelma, jossa kouluttaudutaan joko ammattiin tai johonkin erityiseen ammattiosaamiseen. 
  • RekryLeijona on koulutusohjelma ravintola-alalle tuleville uusille työntekijöille sekä mahdollisille alanvaihtajille. 
  • TurvaLeijonassa suoritamme Leijonan oman turvallisuuspassin, joka sisältää yrityksemme turvallisuusosaamisen kokonaisuuden. 
  • OmaLeijona on työntekijöidemme henkilökohtaisen osaamisen ja hyvinvoinnin kehittämiseen sekä henkilöstömme motivointiin ja sitouttamiseen tarkoitettu kokonaisuus. Tavoitteemme on tukea ja tarjota mahdollisuus työntekijän henkilökohtaisen osaamisen ja hyvinvoinnin lisääntymiselle. 

Suunnitteluvaiheen jälkeen aiomme ottaa Leijona Akatemian käyttöön vuoden 2020 alusta alkaen vaiheittain. Toivomme, että tämä uudistus muuttaa koko yrityskulttuurimme enemmän oppimista tukevaksi, jossa työntekijöitä kannustetaan ja ohjataan hakemaan uutta tietoa ja myös jakamaan sitä. Erityisesti toivomme oppimisen integroituvan osaksi jokapäiväistä työtämme. 

Terveisin Leijonan oppimisagentit,

henkilöstön kehittämispäällikkö Satu Ilvonen sekä kehityspäällikkö Auli Rosti 
www.leijonacatering.fi

Tutustu Learn@work – oppimisen palveluihin: www.snellmanedu.fi/oppimisenpalvelut

Blogi julkaistu alunperin 2019 snellmankesayliopisto.fi -sivustolla.