Suomen historian ensimmäisiä Tiedekeskuspäiviä vietettiin Jyväskylässä 12.-13. maaliskuuta. Tapahtuman järjesti Suomen tiedekeskukset ry ja se kokosi yhteen tiedekeskusväkeä ympäri Suomen. SnellmanEDUsta mukana olivat rehtorimme Päivi Pentikäinen-Kaikkonen ja suunnittelija Reetta-Mari Kellokoski. 

Suomen tiedekeskukset ry on suomalaisten tiedekeskusten ja -museoiden valtakunnallinen verkosto, jonka jäsen SnellmanEDU on. Yhdistyksen tavoitteena on kartuttaa kansallista tiedepääomaa, edistää tieteen ja yhteiskunnan vuorovaikutusta sekä kehittää tiedekasvatusta ja -viestintää.  

Nyt ensimmäistä kertaa järjestetyt Tiedekeskuspäivät tarjosivat inspiroivan mahdollisuuden tavata kollegoita, kuulla ajankohtaisia puheenvuoroja tiedekeskustyöstä ja oppia uutta tiedekasvatuksesta. Tilaisuutta emännöi Jyväskylän yliopiston avoimen tiedon keskus, jonka tiloihin ja toimintaan sekä kampusalueen kiehtovaan historiaan pääsimme tutustumaan.   

Tapahtuman teemana oli muutos ja toimijuus, joita lähestyttiin monipuolisesti erilaisista näkökulmista. Tiedekeskusverkosto voi osaltaan olla rakentamassa kestävää kehitystä tieteen ja tiedepääoman avulla. Pedagogiikkaan liittyen keskusteltiin esimerkiksi osallisuudesta ja moninaisuudesta sekä mukaan ottavasta tiedekeskuksesta. Tiedekeskusten tulee toiminnassaan edistää yhdenvertaisuutta ja mahdollistaa kohtaamisia tieteen äärellä. Tiede kuuluu kaikille! 

Kirjoittanut Reetta-Mari Kellokoski, suunnittelija, SnellmanEDU

Reetta-Mari Kellokoski
Reetta-Mari Kellokoski