HALLI-tietopankki on palvellut elokuusta saakka useiden eri kuntien valtuustoja ja myös yksittäisiä luottamushenkilöitä. Tietopankki kulkee koko valtuustokauden ajan kuntapäättäjän matkassa, täydentyen jatkuvasti. Haastattelimme ensimmäistä kautta Iisalmen kaupunginhallituksessa toimivaa Jani Rönkköä ja kysyimme miten matka HALLI:n kanssa on alkanut.

Tietopankissa on opittavaa eri muodoissa, mm. videotallenteita, testejä, artikkeleita ja PowerPoint -luentodioja. Jokainen osallistuja voi rakentaa eri osa-alueista itselleen sopivan ja tarpeellisen kokonaisuuden. Tietopankki sopii niin aloitteleville kuin kokeneimmillekin luottamushenkilöille ja on muotoiltavissa erilaisiin tarpeisiin pitkin valtuustokautta.

“Kuntien tehtävät ovat kyllä todella laajat ja nyt hyvinvointialueiden tulo laittaa paletin isolta osin uusiksi niin rahoituksen kuin tehtävienkin näkökulmasta.”

Kun kuulit HALLI-tietopankista, millaisia ajatuksia sinulla heräsi?

Ajattelin, että HALLIsta saisin oppia käytännön kysymyksiin ja vahvistaisin osaamistani kuntapäättämisessä nimenomaan lainopilliselta ja kokoustekniseltä puolelta sekä oppia kuntapäättämisestä käytännön näkökulmasta. Tietopankki on vastannutkin osin tähän ja esim. kuntapäättämisen ”vuodenkierto” on tullut käytyä hyvin läpi.

Oletko tuore valtuutettu vai ovatko luottamustoimet sinulle jo tuttuja?

Jani Rönkkö

Olen toisen kauden valtuutettu, ensimmäistä kautta Iisalmen kaupunginhallituksessa. Aloitin nyt myös Savon ammattiopiston valtuuston puheenjohtajana. Viime kaudella olin Ylä-Savon Soten valtuustossa.

Järjestöpuolella olen ollut jo pitkään erilaisissa luottamustoimissa, esimerkiksi viime kaudella Suomen Nuorisoseurat ry:n valtuustossa Ylä-Savon edustajana ja paikallisissa järjestöissä erilaisissa tehtävissä johtokunnan perusjäsenestä sihteeriin ja puheenjohtajasta rahastonhoitajaan.

Opiskeluaikaan olin Keskustanuorissa ja yhden kauden olen ollut myös seurakunnan ja seurakuntayhtymän luottamustoimissa, joten jonkin verran oli kokemusta politiikasta ja hallinnollisesta päätöksenteosta jo aikaisemmin.

Sanoisin, että tekipä melkein mitä tahansa ”muualla elämässä”, niin kaikesta on varmasti hyötyä ja osin samoja rakenteita löytyy monesta yhteydessä. Esimerkiksi kausi seurakuntapäättäjänä oli todella hyvää oppia kuntapäättämiseen, kun päätöksenteon ja hallinnon rakenteissa on paljon samaa. 

Oletko löytänyt luottamustoimeen tarpeellista ja mielenkiintoista sisältöä? Mikä on ollut kiinnostavinta?

HALLIsta olen oppinut kuntapäättämisen perusasioita ja esimerkiksi vuodenkierto tuli monessa yhteydessä ja sen päivämäärien hahmottaminen auttaa jo paljon. Kuntien tehtävät ovat kyllä todella laajat ja nyt hyvinvointialueiden tulo laittaa paletin isolta osin uusiksi niin rahoituksen kuin tehtävienkin näkökulmasta.

Itselläni ei ole mitään hallinto- tai lainsäädäntöpuolen koulutusta eikä yhteiskuntatieteellistäkään koulutustaustaa, joten opittavaa on ollut ja on edelleen paljon. Toisaalta valmistahan ei koskaan tulekaan.

Toinen valtuustokausi on alkumetreillä, joten perusasioista iso osa on tuttua, ja siitä on ollut apua oppimisessa, kun uusia asioita läpikäydessä pystyy peilaamaan opeteltavaa asiaa käytäntöön ja hakemaan esimerkkejä menneestä valtuustokaudesta ja ”aiemmasta elämästä”. 

“Käytännön vinkkeinä tietopankkiin suosittelisin ensin ihan rauhassa selaamaan läpi kokonaisuutta ja katsomaan, mitä eri paikoista löytyy.”

Millaisia käytännön vinkkejä antaisit muille tietopankin käyttäjille?

Käytännön vinkkeinä tietopankkiin suosittelisin ensin ihan rauhassa selaamaan läpi kokonaisuutta ja katsomaan, mitä eri paikoista löytyy. Itse pidin eniten osaamistesteistä ja luentodiojen läpikäynnistä ajan kanssa eli ihan perusasioiden opettelemisesta. Videoita jätin vähemmälle, joukossa on hyviäkin, mutta paljon myös yleistä pohdintaa. Monesti katsoin alkua ja sen aikana usein ilmeni, kannattaako katsoa loppuun saakka.

Kun hahmottaa Hallin rakenteen, niin on helpompi lähteä käymään asioita läpi. Aina väliin kannattaa mennä takaisin oppimisalustalle, jolloin hahmottaa paremmin, mitä osioita on tehnyt ja mitä vielä puuttuu.

**

HALLI-tietopankissa tutoreina ja ohjaajina toimivat HTM Tuuli Tarukannel, Emma Andersson ja Henna Koskelainen Hallintoakatemiasta. Lisäksi kouluttajina tallenteilla toimivat muun muassa Risto Harisalo, Veijo Tarukannel ja Nina Holopainen. Kurssin teknisinä avustajana ja opastajina toimivat SnellmanEDUn verkkopedagogit. Tietopankki on tilattavissa ympäri vuoden!

Lisätietoa HALLI:sta ja sen sisällöstä löydät: www.snellmanedu.fi/halli

Kuva: Iisalmen kaupunki / Torikahvit-työpaja