Kuvaus
Ainutlaatuinen tilaisuus sukeltaa seniorien musiikkikasvatuksen maailmaan nyt Kuopiossa, kokeneiden ja tunnettujen musiikin ja tanssin ammattilaisten johdolla!
SnellmanEDUn ja Taideyliopiston avoimen yliopiston kanssa yhteistyössä toteutettava Seniorien musiikkikasvatus – musiikki hyvän ikääntymisen tukijana -opintojakso tarjoaa osallistujilleen mahdollisuuden perehtyä aikuis- ja vanhuspedagogiikkaan musiikin ja taiteen näkökulmasta. Kokonaisuus on ainutlaatuinen tilaisuus kokea, kuinka musiikin ja taiteen voima voi rikastuttaa sekä senioreiden että heidän kanssaan työskentelevien elämää.
Musiikilla on tärkeä rooli identiteetin rakentajana läpi elämän. Musiikin avulla päästään käsiksi tunnekokemuksiin ja muistoihin, joihin mikään muu ei johda. Opintojaksolla perehdytään työskentelytapoihin, joiden avulla senioreiden parissa toimivat voivat herätellä muistoja ja tarjota musiikin kautta välineitä tunteiden kanavointiin. Harjoitteet voivat edistää myös kuntoutumista ja hyvinvointia, sillä musiikilla on merkittävä rooli esimerkiksi muistin kehittymisessä ja säilyttämisessä.
Opintojaksolla korostuu yhteisöllisyys: musiikki tuo iloa ja rakentaa empatian ja sosiaalisen kanssakäymisen siltoja. Jaksolla rakennetaan ryhmädynamiikkaa, jossa jokainen otetaan huomioon. Jokaista rohkaistaan kokeilemaan ja oppimaan yhdessä muiden kanssa. Osallistuminen tarjoaa myös mahdollisuuden verkostoitua tulevien kollegojen kanssa ja vahvistaa työhyvinvointia.
Sisältö
Opintojaksolla tutustutaan aikuis- ja vanhuspedagogiikan perusteisiin, aikuisopetuksen keskeisiin lähestymistapoihin sekä musiikin ja taiteen toimintamuotoihin aikuisten ja vanhusten kanssa. Jaksolla pohditaan myöhäisiän taidekasvatuksen merkitystä yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta: käsitellään musiikin ja taiteen merkitystä elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen näkökulmasta sekä tarkastellaan kriittisesti taiteen soveltavaan käyttöön liittyviä käsityksiä.
Käsiteltäviä teemoja voivat olla esimerkiksi luonto ja siihen liittyvät muistot, muisti ja muistot yleisemmin, luontosuhde ja empatia, rauhankasvatus sekä tulevaisuuden näkökulmat. Musiikillisten harjoitteiden kautta pohditaan, miten nämä teemat voivat rikastaa ikäihmisten elämää.
Opintojaksolla hyödynnetään asiantuntijoiden tietotaitoa eri aloilta. Mukana on esimerkiksi tutkijoita, kuten Tuulikki Laes ja Ilja Salakka, jotka ovat oman alansa huippuosaajia, sekä Kaisa Tienvieri, joka tuo laulun pedagogiikan näkökulman. Mukana on myös tanssin pedagogiikkaa. Kinesteettisyys ja liike ovat osa muistiamme, ja tanssin avulla voimme tavoittaa kehomuistoja.
Aika ja paikka
su 26.1.2025 klo 10.00–13.00 ja klo 14.00–17.00 Soili Perkiö ja Elisa Seppänen, lähiopetus Kuopiossa
ti 4.2.2025 klo 17.00–20.00 Tuulikki Laes: Myöhäisiän musiikkikasvatus: oikeus vai velvollisuus?, etäopetus
ti 11.2.2025 klo 17.00–20.00 Heidi Oilimo: Myöhäisiän pedagogiikan perusteet – Ikääntyvän oppijan erityispiirteet, etäopetus
ti 25.2.2025 klo 17.00–20.00 Kaisa Tienvieri: Musiikkikuntoutusyksikkö Musisoiva ry, etäopetus
ti 4.3.2025 klo 17.00–20.00 Ilja Salakka: Muisti ja aivotutkimus musiikin ja ikääntymisen yhteydessä, etäopetus
su 9.3.2025 klo 13.30–17.30, Teija Häyrynen, lähiopetus Kuopiossa
ma 24.3.2025 klo 17.00–20.00 Soili Perkiö ja Elisa Seppänen, etäopetus
Kohderyhmä
Opintojakso sopii laajasti ikäihmisten parissa toimiville tai siitä kiinnostuneille, mukaan lukien vapaaehtoistyötä harkitsevat ja kokeneet ammattilaiset. Jakso sopii erityisesti niille, jotka haluavat laajentaa musiikkikasvatuksen osaamistaan senioripedagogiikan suuntaan. Opintojakso tarjoaa konkareille uusia työtapoja ja inspiraatiota, joita voi soveltaa käytännön työssä. Myös ne, jotka ovat vasta suuntaamassa alalle, saavat kattavan paketin, joka auttaa heitä alkuun. Osallistujilla ei tarvitse olla erityisiä ennakkotaitoja, mutta harrastuneisuus ja kiinnostus senioripedagogiikkaa kohtaan ovat eduksi.
Osaamistavoitteet
Opintojakson suorittanut opiskelija
• tuntee aikuis- ja vanhuspedagogiikan perusteita
• osaa huomioida aikuisten ja vanhusten kohtaamisen erityispiirteitä oppimisympäristössä
• tunnistaa eri toimintamuotojen mahdollisuuksia ja rajoituksia aikuisten ja vanhusten parissa
• osaa suunnitella mielekästä musiikillista/taiteellista toimintaa aikuisille ja vanhuksille omaa musiikki-/taidekasvattajuuttaan hyödyntäen
Kouluttajat
Opintojakson vastuukouluttajina toimivat Taideyliopiston musiikkikasvattajat Soili Perkiö (MuM) ja Elisa Seppänen (KM). Soili Perkiö on mittavan pedagogisen uransa ohella tullut myös tunnetuksi lastenmusiikin säveltäjänä ja esittäjänä. Hänen teoksiaan ovat esimerkiksi Vauvan vaaka (2002) ja Pikku Papun laulut (2012). Elisa Seppäsellä on yli 15 vuoden kokemus musiikkikasvattajana ja hän on erikoistunut luovan musiikkikasvatuksen menetelmiin. Hän on myös monipuolinen muusikko. Jaksolla opettaa lisäksi Teija Häyrynen (LitL), STOPP ry:n Tanssikasvatus elämäntyönä -palkittu tanssitaitelija ja pedagogi sekä Taideyliopiston vierailevia luennoitsijoita.
Soili Perkiö, MuM, musiikkikasvattaja
Elisa Seppänen, KM, musiikkikasvattaja
Teija Häyrynen, tanssitaiteilija ja -pedagogi, LiTL
Tuulikki Laes, akatemiatutkija, Taideyliopiston tutkimusinstituutti
Heidi Oilimo, musiikkisuunnittelija, sairaanhoitaja, geronomi
Kaisa Tienvieri, yhteisömuusikko, kuoronjohtaja
Ilja Salakka, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
-
Toteutus:
Snellman-kesäyliopiston avointa yliopisto-opetusta yhteistyössä Taideyliopiston avoimen yliopiston kanssa. Opintojakso sisältää sekä lähiopetusta Kuopiossa että osallistumista etäopetukseen. Jaksolle otetaan enintään 24 opiskelijaa.
-
Lisätietoja:
Maija Ylilauri, koulutussuunnittelija
maija.ylilauri@snellmanedu.fi
044 746 2846asiakaspalvelu@snellmanedu.fi
044 746 2840 -
Hinta:
469 €
Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Maksusuunnitelma 2 erää. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista
Ryhmäilmoittautumiset