Seksuaalineuvojakoulutus 30 op

Ajankohta
16.10.2024 - 16.12.2025
Paikka
Kuopiossa
Opintopisteet
30 op
Hinta
2.250,00
Ilmoittaudu viimeistään
23.09.2024
Ryhmäilmoittautumiset

Kuvaus

Seksuaalineuvojakoulutus on monipuolinen kokonaisuus, jossa opiskelija oppii valmiudet käsitellä seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä osana työtä. Opiskelija perehtyy koulutuksen aikana seksuaalineuvontaan ja -kasvatukseen, seksuaalisuuden arvostavaan kohtaamiseen. Koulutus antaa valmiudet seksuaalineuvojana toimimiseen. Seksuaalineuvojakoulutus avaa myös mahdollisuuden hakeutua seksuaaliterapiakoulutukseen, mikäli sinulla on taustallasi myös soveltuva korkeakoulututkinto.

Vuoden kestävä koulutus noudattaa pohjoismaisen seksologian koulutusohjelman (NACS) ohjeistusta. Koulutuksen laajuus on 30 opintopistettä. Koulutus toteutetaan monimuoto-opetuksena, sisältäen 20 koulutuspäivää. Osa koulutuspäivistä toteutetaan etäopetuksena ja osa lähiopetuksena. Lisäksi koulutus sisältää pienryhmätyöskentelyä, alan kirjallisuuteen tutustumista, kirjallisia tehtäviä, oman työn kehittämishankkeen, lopputyön, ryhmätyönohjausta sekä asiakasharjoittelua.

Koulutuksen jälkeen on mahdollista anoa Auktorisoitu seksuaalineuvoja (SSS) auktorisointia, mikäli muut edellytykset täyttyvät. Tiedot auktorisoinnin perusteista liittyen myös ammatilliseen peruskoulutukseen löydät Seksologisen seuran sivuilta.

Sisältö

Koulutuksen rungon muodostavat seksuaalineuvonnan tietoperusta ja menetelmäosaaminen, henkilökohtainen prosessi SAR-opintojen muodossa (Sexual Attitude reassesment) ja työnohjaus. Koulutuksessa painotetaan erityisesti osallistujien henkilökohtaista kehitysprosessia.Koulutukseen sisältyy 16 tuntia ryhmätyönohjausta.

Teemoja, joita koulutuksessa käsitellään:

 • Seksuaalioikeudet, seksuaalisuuden kohtaaminen, tutustuminen itseen ja kollegoihin
 • Seksuaalisuuden historia
 • Seksuaalisuus elämäkaaressa: Lapsen ja nuoren seksuaalisuus ja seksuaalikasvatus, pari- ja monisuhteet, ikääntyminen ja seksuaalisuus
 • Seksuaalineuvontaprosessi ja seksuaalianamneesi
 • Seksuaalineuvonnan menetelmiä
 • Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus
 • Traumainformoitu kohtaaminen
 • Seksuaaliset häiriöt
 • Seksuaalineuvonnan erityiskysymykset (päihteet ja seksuaalisuus, ADHD ja seksuaalisuus, avusteinen seksi, vulvodynia ja vulvan alueen kipu, BDSM, pakonomainen seksikäyttäytyminen, monikulttuurisuus ja seksuaalisuus, Hiv-point ja Pro-tukipiste, kriminalisoidut seksuaaliset teot, lapsikohteinen seksuaalisuus, kehitysvamma ja seksuaalisuus, sairauden ja vammautumisen vaikutus seksuaalisuuteen).

Lähiopetuksen lisäksi koulutukseen kuuluu:

 • Seksuaalianamneesin tekeminen
 • Pienryhmätyöskentelyä
 • Työharjoittelua 54 tuntia (huom. tuntimäärään sisältyy harjoittelujen valmistelut ja raportointi 27 h)
 • Kirjallisuuteen tutustumista (2000 sivua)
 • Lopputyönä tehtävä oman työn kehittämishanke

Aika ja paikka

2024
1. ke-to 16-17.10. lähi
2. ma-ti 11-12.11. etä
3. ma-ti 16-17.12. etä

2025
4. ma-ti 27-28.1. etä
5. ma-ti 24-25.2. etä
6. ma-ti 24-25.3. etä
7. ma-ti 28-29.4. etä
8. ma-ti 26-27.5. lähi
9. ma-ti 25-26.8. lähi
10. ma-ti 15-16.12. lähi

Joka päivä klo 9.00-15.30. Kuopio tai etäopetus.

Opetus järjestetään monimuotokoulutuksena, johon sisältyy 20 koulutuspäivää. Osa koulutuspäivistä toteutetaan lähiopetuksena Kuopiossa ja osa etäopetuksena.
*Pidätämme oikeuden muutoksiin koulutuksen aikataulussa

Kohderyhmä

Koulutus on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan, nuorisotyön sekä opetus- ja kasvatusalan työntekijöille. Osallistujilla tulee olla sosiaali- ja terveysalan, nuorisotyön tai opetus- ja kasvatusalan tutkinto. Mikäli haluat jatkaa opiskelua seksuaaliterapeutin opinnoilla, tutustu esimerkiksi Suomen seksologisen seuran ohjeisiin

Osaamistavoitteet

Koulutuksen jälkeen opiskelija:

 • osaa määritellä keskeisiä seksologiaan liittyviä käsitteitä ja ilmiöitä.
 • osaa luoda turvallisen, myötätuntoisen ja hyväksyvän tilan seksuaalisuuteen liittyvien teemojen puheeksi ottoon ja keskusteluun.
 • osaa ottaa aktiivisesti puheeksi seksuaalisuuteen liittyviä teemoja asiakkaan kanssa.
 • osaa toteuttaa seksuaaliohjausta osana omaa työtään.
 • osaa toteuttaa seksuaalineuvontaan liittyvän (2–5 kertaa) seksuaalineuvontaprosessin, johon sisältyy aloitus-, työskentely- ja lopetusvaihe.
 • osaa antaa ohjeita, neuvoja ja tietoa seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista ja etsiä tarvittaessa yhdessä asiakkaan kanssa lisää tietoa asiakkaan tarpeita kunnioittaen.
 • osaa arvioida asiakkaan tilannetta ja omaa osaamistaan niin, että pystyy ohjaamaan asiakkaan tarvittaessa eteenpäin seksuaaliterapiaan, lääkäriin, psykoterapiaan tai muulle alan asiantuntijalle.
 • osaa tietoisesti kohdata ja tarkastella omia ajatuksiaan ja tunteitaan seksuaalisuuteen liittyen, mikä edesauttaa työskentelemään ammatillisesti asiakkaan kanssa.

Kouluttajat

instructor_img

Pääkouluttajana Leena Piikoski (ent. Hattunen), kognitiivinen psykoterapeutti, kriisi- ja traumapsykoterapeutti, kliininen seksologi, seksuaaliterapia vaativa erityistaso (NACS), työnohjaaja. Lisäksi muita vierailevia kouluttajia.

 • Toteutus: 

  Koulutuksen laajuus on 30 op. Yksi opintopiste vastaa 27h opiskelijan työtä. Hyväksytysti suoritetut opinnot edellyttävät tehtävien suorittamista ja vähintään 80 % läsnäoloa kontaktiopetuksessa.

 • Lisätietoja: 

  Niina Räsänen, suunnittelija
  niina.rasanen(a)snellmanedu.fi
  044 746 2863

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 7462840

 • Lisätietoja ilmoittautumisesta: 

  1. Ilmoittaudu verkkokaupan kautta (valitse SnellmanEDUn laskutus) jolla varaat paikan koulutuksesta
  2. Toimita lisäksi vapaamuotoinen hakemus 10 työpäivän kuluessa. Kerro hakemuksessa seuraavat tiedot:

  -koulutustausta
  -ammatti ja työpaikka (mahd. aikaisemmatkin)
  -mikä motivoi sinua lähtemään koulutukseen
  -miten aiot hyödyntää koulutusta tulevaisuudessa
  -yhteystiedot

  Lähetä hakemus 10 työpäivän sisällä ilmoittautumisestasi: asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi tai kirjeitse osoitteeseen SnellmanEDU, Viestikatu 3, PL 2000, 70601 Kuopio. Viestiin otsikoksi tai kirjeen viitteeksi: koulutuksen nimi ”Seksuaalineuvojakoulutus 30 op (S2024)”. Vahvistamme soveltuvuutesi hakemuksesi perusteella 10 työpäivän kuluessa.

  Haku päättyy 23.09.2024.

 • Hinta: 

  2250 €
  Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Maksusuunnitelma 4 erää. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset