Kuvaus
Oletko kiinnostunut musiikin hoitavista, psykologisista ja fysiologisista vaikutuksista? Aloita musiikkiterapian opinnot SnellmanEDUssa yhteistyössä Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kanssa!
Musiikkipsykologia I on neljäs musiikkiterapian perusopintokokonaisuuteen (25 op) kuuluva opintojakso.
Sisältö
Musiikin kehityspsykologia lapsuusvaiheessa. Musiikillisten aktiviteettien ja harrastusten merkitykset lapsen kasvussa ja kehityksessä. Musiikin kehityspsykologia suhteessa musiikkiterapiaan. Musiikki havaintopsykologisena ilmiönä. Musiikillisen vuorovaikutuksen perusteet ja sovellusmahdollisuudet musiikkiterapiassa. Musiikin ja tunteiden välinen yhteys. Musiikin vaikutukset. Opintojakson aihealueet valitaan musiikkiterapian ja musiikkipsykologian yhteisiä rajapintoja huomioiden.
Aika ja paikka
ti 7.10.2025 klo 17.00-20.15, verkko-opetus
ti 14.10.2025 klo 17.00-20.15, verkko-opetus
ti 21.10.2025 klo 17.00-20.15, verkko-opetus
ti 28.10.2025 klo 17.00-20.15, verkko-opetus
Kohderyhmä
Musiikkiterapia sopii erityisesti hoito-, kasvatus-, erityiskasvatus- tai musiikkialan ammateissa toimiville tai niihin tähtääville. Musiikkiterapiasta voi myös tehdä sivuaineen vaikkapa musiikkitieteen ja musiikkikasvatuksen, psykologian, erityispedagogiikan tai kasvatustieteen tutkintoon. Musiikkiterapian perusopinnot ovat myös osa musiikkiterapeutin kliiniseen kelpoisuuteen johtavaa koulutusta.
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
-
Tunnistaa musiikin kehityspsykologisia ilmiöitä erityisesti leikki- ja kouluikäisten kehityksessä
-
Kuvata musiikillisten aktiviteettien ja harrastusten merkityksiä kasvuun ja kehitykseen
-
Hahmottaa musiikin kehityspsykologisia ilmiöitä suhteessa musiikkiterapian lähestymistapoihin ja tyypillisiin kohderyhmiin (esim. kehitykselliset häiriöt)
-
Hahmottaa yleiskuvan musiikista havaintopsykologisena ilmiönä
-
Kuvata musiikin ja tunteiden yhteyksiä
-
Kuvata ja selittää musiikin tiedettyjä vaikutuksia
Kouluttajat
Heini Siltainsuu, FM, väitöskirjatutkija
Kirjallisuus
Huotilainen, M. (2011.) Aivotutkimus tunnistaa musiikin erityisen merkityksen ihmiselle. Teoksessa L.-M. Lilja-Viherlampi (toim.) Ihminen ja musiikki. Turun ammattikorkeakoulu, 35–52.
Huotilainen, M. (2019.) Näin aivot oppivat. PS-kustannus.
Louhivuori, J., Saarikallio, S., & Toiviainen, P. (toim.) (2022.) Musiikkipsykologia. (2. uudistettu painos.) Jyväskylä: Eino Roiha -säätiö. (Soveltuvin osin.)
Saarikallio, S. (2009.) Musiikki ja nuoren psykososiaalinen kehitys. Teoksessa J. Louhivuori; P. Paananen & L. Väkevä (toim.). Musiikkikasvatus: Näkökulmia kasvatukseen, opetukseen ja tutkimukseen. Atena.
Schwartz, E. (2008.) Music Therapy and Early Childhood: A Developmental Approach. Barcelona Publishers. 29–43.
Ajankohtaisia, erikseen jaettavia artikkeleita ja kalvosarjoja.
-
Toteutus:
Snellman-kesäyliopiston avointa yliopisto-opetusta yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa. Opintojakson suorittaminen edellyttää verkko-opetukseen osallistumista. Opintojakso sisältää myös itsenäistä opiskelua ja oppimistehtävän.
-
Lisätietoja:
Maija Ylilauri, koulutussuunnittelija
maija.ylilauri@snellmanedu.fi
044 746 2846asiakaspalvelu@snellmanedu.fi
044 746 2840 -
Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Opintojakso kuuluu musiikkiterapian perusopintokokonaisuuteen (25 op), johon ilmoittaudutaan pääsivun kautta. Mikäli haluat jatkaa aiemmin kesken jääneitä musiikkiterapian perusopintojasi, ota yhteyttä ensin koulutussuunnittelijaan tai asiakaspalveluun.
-
Hinta:
275 € yksittäisenä opintojaksona jatkaville musiikkiterapian opiskelijoille
Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista
- Teemat:
- Avoin yliopisto-opetus
Ryhmäilmoittautumiset