Heidi Wahl, KM, ja Niina Harjunpää, FL, ovat julkaisseet verkkojulkaisun Etäopettajan käsikirja, avain menestykseen virtuaalisen koulutuksen maailmassa. Käsikirja antaa kosolti vinkkejä mm. etäopetustilanteiden suunnitteluun, hybridiopetuksen järjestämiseen vuorovaikutuksen mahdollistamiseen ja ylläpitämiseen sekä monipuoliseen arviointiin virtuaalisissa ympäristöissä. 

Wahl ja Harjunpää kertovat: ”Etäopetus ja virtuaalinen koulutus ovat tulleet jäädäkseen ja siksi ne ovat opettajien ja kouluttajien tärkeimpiä kehityskohteita. Vaikka digioppimisesta on löydettävissä paljon materiaalia ja tutkimustietoa, puuttuvat suomenkieliset käytännön opaskirjat tältä alalta melkein tyystin. Apua löytyy kyllä erilaisten sovellusten käyttöönottoon sekä siihen, minkälaisia digimateriaaleja kannattaa etäopetuksessa hyödyntää, mutta sellaisia oppaita, jotka selittävät lukijalle perusteista lähtien sen, mihin vuorovaikutteisen etäopetuksen tulisi perustua, miten sitä suunnitellaan ja miten sitä fasilitoidaan, ei yksinkertaisesti ole. Tätä puutetta on lähdetty paikkaamaan Etäopettajan käsikirjalla, joka soveltuu sekä opetusmaailmaan että myös yritysten ja organisaatioiden etäkoulutusten, webinaarien ja hybridikoulutusten suunnitteluun ja fasilitointiin.”

Heidi Wahl, KM, on virtuaalisen koulutuksen ja fasilitoinnin asiantuntija. Hän kouluttaa päätyökseen kouluttajia ja opettajia virtuaalisen koulutuksen saloihin. Heidi on työskennellyt aiemmin verkko- ja virtuaalikoulutuksen kehittäjänä globaalissa organisaatiossa, sekä myös ammatillisen koulutuksen parissa.

Niina Harjunpää, FL, on verkko- ja etäopetukseen erikoistunut historian ja yhteiskuntaopin aineenopettaja. Niina on opettanut vuodesta 2004 alkaen monimuotomallilla videoneuvotteluna sekä erikseen verkossa ja luokkahuoneessa. Hän toimii oman työyhteisönsä eLukio-opinnoista vastaavana opettajana ja on kouluttanut kollegoita etä- ja verkko-opetuksen teknisiin ja pedagogisiin käytänteisiin useiden vuosien ajan.

Etäopettajan käsikirja -verkkojulkaisu on myynnissä verkkokaupassa hintaan 19,90€.

Heidi Wahlin koulutustärpit

Tarve oppia rakentamaan vuorovaikutukseen perustuvia etäkoulutuksia ja niiden fasilitointia on suuri. Suositut Virtuaalisen koulutuksen ja fasilitoinnin asiantuntijaksi -koulutukset ovat pyörineet menestyksekkäästi SnellmanEDU:lla jo keväästä 2021 ja seuraava ryhmä käynnistyy helmikuussa. Jos siis sinäkin haluat hioa omat etäkoulutus- ja etäopetustaitosi aivan timanttisiksi, kannattaa lähteä mukaan tälle koulutusmatkalle.  

Mikäli olet enemmän kiinnostunut parantamaan omaa vuorovaikutustasi etänä ja oppimaan digitaalisesta kehonkielestä, on huhtikuussa alkava Virtuaalinen vuorovaikutus ja digitaalinen kehonkieli – kurssi sinua varten. Etäopettajan käsikirja toimii erinomaisena oheislukemisena molemmilla kursseilla.