Kuvaus
Teetkö töitä sairaalassa, palvelukodissa tai kuntoutuskeskuksessa? Kuuluuko työnkuvaasi potilaiden ruokatilauksen tekeminen, ravinnonsaannin seuraaminen tai ruokailuun liittyvien ohjeiden antaminen? Tämä tuoreimpaan teoreettiseen tietoon ja käytännön kokemukseen pohjaava koulutus on juuri sinulle!
Ravitsemushoito on ihmisoikeus (Wienin julistus 2022). Potilaalla on oikeus oikea-aikaiseen ja riittävään, terveyttä edistävään ravitsemukseen myös sairauden aikana. Ravitsemushoito on myös vaikuttavaa hoitoa: vajaaravitsemuksen ehkäisyllä voidaan säästää terveydenhuollon kustannuksia, lyhentää sairaalassaoloaikoja ja vähentää komplikaatioita.
Ravitsemushoito jää kuitenkin herkästi huomioimatta etenkin, kun resurssit ovat vähäiset ja työtehtäviä on paljon. Lisäksi monella sote-alan ammattilaisella voi olla epävarmuutta ravitsemushoitoon liittyvissä kysymyksissä: Tarvitseeko potilas erikoisruokavalion? Mistä tiedän, onko tarjottu ravitsemus riittävää? Entä milloin tarvitaan tehostettua ravitsemushoitoa, täydennysravintojuomia, letku- tai suonensisäistä ravitsemusta? Kuinka tunnistan vajaaravitsemuksen riskin ja miten sitä voidaan ehkäistä? Milloin ravitsemusterapeuttia voi konsultoida?
Tässä koulutuksessa käydään läpi ravitsemushoidon merkitystä sairauksien hoidossa, kirurgisista toimenpiteistä toipumisessa ja vammoista kuntoutumisessa. Koulutus tiivistää tuoreimpia ravitsemushoitosuosituksia keskittyen käytännön näkökulmaan ja sote-alan ammattilaisten esiintuomiin haasteisiin. Koulutus tarjoaa työkaluja ravitsemushoidon seulontaan, toteutukseen ja seurantaan ja vinkkejä terveyttä edistävään ravitsemusohjaukseen. Koulutuksessa myös kerrataan tavallisimpia erityisruokavalioita sekä keinoja vajaaravitsemuksen ehkäisyyn ja hoitoon. Koulutuksen käytyäsi sinulla on käytössäsi päivitetyintä tietoa ja työkaluja modernin ja vaikuttavan ravitsemushoidon liittämiseksi osaksi potilaan kokonaishoitoa.
Sisältö
Koulutus koostuu neljästä 1,5 tunnin pituisesta webinaarista tai harjoituksesta:
1. Johdanto: Ravitsemushoidon tavoitteet ja merkitys sairauksissa, kirurgisissa toimenpiteissä ja vammoissa. Tavallisimmat osastoilla ja palvelukodeissa tarjotut erityisruokavaliot.
2. Vajaaravitsemuksen merkitys ja vajaaravitsemusriskin tunnistus- ja seulontamenetelmiä. Vajaaravitsemuksen hoitokeinot osastoilla ja palvelukodeissa:
- ruoan rikastaminen ja tehostettu ruokavalio
- täydennysravintojuomat
- letkuravitsemuksen ja suonensisäisen ravitsemushoidon aloituksen arviointi
- ravinnonsaannin seuranta ja seurantamenetelmät
3. Terveyttä edistävän elintapaohjauksen peruskulmakivet ja tehostetun ruokavalio-ohjauksen keskeisimmät asiat. Ravitsemusterapeutin konsultaatiotarpeen arviointi.
4. Potilastapausesimerkkejä ja ravitsemushoitosuunnitelman laatimisen harjoittelua pienryhmissä.
Jokaisessa webinaarissa on mahdollisuus esittää kouluttajalle kysymyksiä ja myös keskustelulle on varattu aikaa.
Aika ja paikka
ti 1.4.2025 klo 15.00–16.30, webinaari
ti 8.4.2025 klo 15.00–16.30, webinaari
ti 15.4.2025 klo 15.00–16.30, webinaari
ti 22.4.2025 klo 15.00–16.30, harjoitus verkossa
Kohderyhmä
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, osastojen ravitsemusvastaavat, palvelukotien ja kuntoutuslaitosten henkilökunta ja kaikki muut aiheesta kiinnostuneet henkilöt
Osaamistavoitteet
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa
-
selittää ravitsemushoidon ja ravitsemustilan merkityksen sairauksissa, kirurgisissa toimenpiteissä ja vammoissa potilaalle ja yhteiskunnalle
-
nimetä tavallisimmat erityisruokavaliot
-
seuloa vajaaravitsemuksen riskin sopivaa seulontamenetelmää käyttäen
-
käyttää tavallisimpia vajaaravitsemuksen hoitokeinoja osastoilla tai palvelukodeissa
-
antaa perustason ravitsemusohjausta osana ravitsemushoitoa
Kouluttajat
Kouluttajana toimii Katriina Ojala, terveystieteiden maisteri ja laillistettu ravitsemusterapeutti. Katriina on toiminut erikoissairaanhoidon aikuispotilaiden parissa HUS:ssa osastoravitsemusterapeuttina ja poliklinikkatyössä. Katriinan erikoisosaamiseen kuuluu vajaaravitsemus, kirurgiset potilaat sekä haava-, infektio-, reuma- ja palovammapotilaat. Lisäksi hänellä on käytännön kokemusta monista muista potilasryhmistä ja yhteistyöosastojen ravitsemushoidon kehittämisestä HUS:n sairaaloissa. Katriina toimii myös asiantuntijana Hotus hoitotyön tutkimussäätiön Keuhkoahtaumapotilaiden omahoito-oppaan päivitystyöryhmässä. Katriina on lisäkouluttautunut urheiluravitsemuksen ja elintarviketieteiden parissa.
-
Toteutus:
Snellman-kesäyliopiston koulutus. Koulutus toteutetaan verkossa.
-
Lisätietoja:
Maija Ylilauri, koulutussuunnittelija
maija.ylilauri@snellmanedu.fi
044 746 2846asiakaspalvelu@snellmanedu.fi
044 746 2840 -
Hinta:
127 €
Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista
- Teemat:
- Sosiaali- ja terveys
Ryhmäilmoittautumiset