Kuvaus
Psykofyysisen psykoterapian perusteiden koulutus on integratiivinen menetelmäkoulutus, joka pohjaa George Downingin kehittämään kehokeskeisen terapian menetelmään. Asiakkaita autetaan muuttamaan sekä ajatusmallejaan että kehollisen järjestäytymisen tapojaan. Apuna käytetään myös tietoisen hyväksyvän läsnäolon ja mielentämisen työtapoja. Menetelmää voidaan käyttää sekä aikuisten että lasten kanssa työskentelyssä.
Kehokeskeistä lähestymistapaa voidaan hyödyntää sekä lyhyt- että pidempikestoisissa työskentelysuhteissa. Eri suuntausten (kognitiivinen, ratkaisukeskeinen, psykodynaaminen, hahmoterapia, perheterapia jne.) ammattilaiset voivat yhdistää kehokeskeisen lähestymistavan työtapoja omaan viitekehykseensä.
Sisältö
1. koulutusjakso: Kehollisten menetelmien yhdistäminen keskusteluun perustuvaan työskentelyyn 23.-25.9.2026
Seminaarissa havainnollistamme ja harjoittelemme erilaisia kehollisia työskentelytapoja. Painopiste on siinä, miten käytämme kehollisia menetelmiä keskusteluun perustuvan työskentelyn rikastamiseen ja syventämiseen. Seminaarissa opettelemme strukturoimaan kehollisia menetelmiä sisältävää vuorovaikutusta. Harjoittelun lisäksi valotetaan kehopsykoterapian / psykofyysisen psykoterapian teoreettista perustaa.
2. koulutusjakso: Keholliset menetelmät ja vuorovaikutus 25.-27.11.2026
Psykofyysinen psykoterapia keskittyy auttamaan asiakkaita heidän tärkeissä vuorovaikutussuhteissaan: puolison, lapsen, muiden perheenjäsenten, ystävien tai kollegoiden kanssa. Lasten ja nuorten terapiassa keskitytään sekä vertaissuhteisiin että perhesuhteisiin. Tässä seminaarissa tarkastelemme sitä, miten ammattihenkilö voi työskennellä potilaan vuorovaikutussuhteiden kanssa. Käymme sekä kokemuksellisesti että teoreettisesti läpi ammattihenkilön ja asiakkaan välistä suhdetta ja siihen liittyviä käsitteitä (transferenssi, vastatransferenssi, mielentäminen, empatia).
3. koulutusjakso: Keholliset menetelmät tunteiden säätelyssä 20.-21.1.2027
Keholliset menetelmät voivat olla erittäin hyödyllisiä tunteiden säätelyn opettelussa. Tässä seminaarissa opettelemme sitä, miten asiakkaita voi auttaa sietämään ja rauhoittamaan vaikeita tunteita ja vahvistamaan tunteidensäätelytaitojaan. Tutustumme myös kehollisiin säätelykeinoihin, jotka voivat auttaa tulemaan toimeen haastavien tunteiden ja käyttäytymisen kanssa. Tutustumme itsesäätelyn että vuorovaikutteisen säätelyn käsitteisiin ja harjoittelemme säätelyä sekä asiakkaan auttamiseksi että ammattihenkilön työssäjaksamisen tukemiseksi.
4. koulutusjakso: Traumaseminaari 17.-19.3.2027
Keholliset menetelmät tarjoavat erityisiä työtapoja työskentelyyn traumaoireista kärsivien asiakkaiden kanssa. Harjoittelemme keinoja, joiden avulla asiakasta voidaan auttaa selviytymään traumaattisten kokemusten vaikutusten kanssa. Kehollisin työtavoin voidaan myös oppia vireystilan säätelyä ja vakauttamista, työstää traumamuistoja sekä auttaa potilaita löytämään uudenlaisia toimintamalleja vuorovaikutussuhteissa traumaperäisten defensiivisten mallien sijaan. Tämän jakson alussa opiskelijat myös esittelevät toisilleen lukemaansa kirjallisuutta ja sen pohjalta kirjoittamansa referaatit.
5. koulutusjakso: Lopputyö- ja lopetusseminaari 21.-23.4.2027
Tässä seminaarissa jaetaan kokemuksia ja oivalluksia koulutuksen kirjallisten lopputöiden pohjalta. Seminaarin tavoitteena on vetää yhteen aiemmissa seminaareissa ja kirjallisuuden pohjalta opittua sekä ideoida sitä, miten kukin voi soveltaa koulutuksen antia omassa työssään. Seminaari on koulutuksen viimeinen, joten toisena teemana on prosessin lopetus ja reflektointi. Teemme myös kokemuksellista, kehollista työskentelyä. Lopetusseminaariin kuuluu loppujuhla (iltajuhla pe) ja todistusten jako (la).
Aika ja paikka
ke-pe 23.-25.9.2026
ke-pe 25.-27.11.2026
ke-pe 20.-21.1.2027
ke-pe 17.-19.3.2027
ke-pe 21.-23.4.2027
Koulutuspäivät järjestetään kolmen päivän jaksoissa. Keskiviikot klo 10.00–17.00, torstait ja perjantait klo 9.00–16.00. Lisäksi vähintään neljä (4) pienryhmätapaamista koulutusjaksojen välissä (ryhmiin jakaudutaan ja aikataulut sovitaan 1. koulutusjakson aikana).
Koulutus järjestetään lähiopetuksena Kuopiossa. Koulutuspäiviin ei voi osallistua etänä.
Kohderyhmä
Psykoterapeutit, psykologit, psykiatrit, yleislääkärit, psykoterapiakoulutuksessa olevat opiskelijat, sosiaalityöntekijät, fysioterapeutit, toimintaterapeutit ja muut psykofyysisestä asiakastyöstä kiinnostuneet sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt.
Osaamistavoitteet
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa:
- ohjata asiakkaita havainnoimaan kehollisia kokemuksiaan.
- ohjata asiakkaita sanoittamaan ja reflektoimaan kehollisia kokemuksiaan.
- motivoida asiakkaita, joita kehollisen kokemuksen tarkastelu pelottaa tai arveluttaa.
- auttaa asiakkaita tunnistamaan ja säätelemään tunteitaan ja vireystilojaan.
- ohjata asiakkaita löytämään uusia kehon järjestäytymisen tapoja ja selviytymiskeinoja, joiden avulla tulla toimeen vaikeidenkin oireiden kanssa.
- ohjata asiakkaita vaikuttamaan keholliseen olemiseensa ja ilmaisuunsa tavoilla, jotka mahdollistavat toimivamman vuorovaikutuksen muiden ihmisten kanssa.
- yhdistää läsnäolon ja kehotietoisuuden suhtautumistapoja työskentelyynsä.
- tuoda työskentelyyn sanallisen kommunikaation lisäksi terapiasuhteen kehollisia näkökulmia.
Osaamisen arviointi
Koulutus arvioidaan asteikolla hyväksytty / hylätty. Osaamisen arvioinnin perustana on aktiivinen osallistuminen koulutuspäiviin ja pienryhmätyöskentelyyn. Hyväksytty osaaminen edellyttää riittävää tietoperustan hallintaa ja sen soveltamista. Oppimista arvioidaan läpi koko koulutusprosessin jatkuvassa dialogissa opiskelijan kanssa. Osaamista osoitetaan myös kirjallisuusreferaatin ja kirjallisen lopputyön avulla. Tarkemmat arviointikriteerit tiedotetaan koulutuksen alkaessa opiskelijaryhmälle.
Hyväksytty suoritus edellyttää, että opiskelija osaa:
- osoittaa perehtyneisyytensä psykofyysisen näkökulman tietoperustaan.
- reflektoida psykofyysisen näkökulman soveltamista omassa työssään.
- arvioida työskentelynsä eettisyyttä ja turvallisuutta psykofyysisessä kehyksessä.
- osoittaa perehtyneensä koulutuksen edellyttämällä tavalla annettuun kirjallisuuteen.
- yhdistää oman ammattinsa teoreettista kehystä psykofyysiseen työskentelyyn.
- arvioida kehittymistään edellä mainituissa osaamisen alueissa.
Kouluttajat

Minna Martin, psykologi, kouluttajapsykoterapeutti, työnohjaaja, tietokirjailija
Mikko Lounela, FM, hahmoterapeutti, kehopsykoterapeutti, psykoterapeutti, työnohjaaja
Kirjallisuus
Halutessasi voit tutustua ennakkoon koulutuksen oheislukemistona toimivaan kirjaan:
Keho ja mieli – johdatus psykofyysiseen psykoterapiaan. Bodil Lindfors, K. Cecilia Waldekranz-Piselli, Jarmo Ikonen (toim.) 1.-5. painos 2024, 264 sivua.
-
Toteutus:
Lähiopetus (64 %) ja itsenäinen työskentely (36 %). Opiskelu koostuu seuraavista oppimistavoista:
-Luento-opetusta, ryhmäkeskustelua, kehollisia harjoituksia, menetelmädemonstraatioita (vuorovaikutteinen luento)
-Pienryhmäharjoittelua (harjoitukset ohjattuna ja oman työn osana)
-Lopputöiden esittelyt (seminaarit ja oman osaamisen esittely)
-Itsenäistä pienryhmätyöskentelyä seminaarien välissä
20 opKirjallisuus, kirjalliset tehtävät ja muu itsenäinen työskentely:
-Seminaarikirjallisuuteen perehtyminen, n. 1 000 sivua (sis. muiden referaattien lukeminen)
-Kirjallisuusreferaatti 2 sivua (200 sivua luettavaa + kirjoittaminen)
-Lopputyö 12-15 sivua (seminaarien, kirjallisuuden, harjoittelun ja oppimispäiväkirjan pohjalta)
-Oppimispäiväkirja 10 sivua, jossa reflektoidaan itsenäistä harjoittelua asiakastyössä ja pienryhmätyöskentelyä seminaarien välissä.
-Oppimisympäristöön tutustuminen ja toiminnallinen verkko-opiskelu (mm. keskustelut ja kommentoinnit)
10 opKoulutuksen kokonaislaajuus on 30 opintopistettä.
-
Lisätietoja:
Lisätietoa psykofyysisestä psykoterapiasta:
Psykofyysinen psykoterapia ry:n kotisivut
Mitä on psykofyysinen psykoterapia?Niina Räsänen, suunnittelija
etunimi.sukunimi(a)snellmanedu.fi
044 746 2863asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
044 746 2840 -
Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Opiskelijat valitaan hakemusten perusteella. Opiskelijavalinnoissa painotetaan koulutusta, kliinistä työkokemusta ja/tai kokemusta psykofyysisestä työskentelystä sekä motivaatiota.
1. Ilmoittaudu verkkokaupan kautta (valitse SnellmanEDUn laskutus) jolla varaat paikan koulutuksesta
2. Toimita lisäksi vapaamuotoinen hakemus 10 työpäivän kuluessa. Kerro hakemuksessa seuraavat tiedot:
-Yhteystiedot
-Tutkinto, jolla haet koulutukseen
-Ammattinimike
-Kerro työ- ja muusta kokemuksestasi opintojen aiheeseen liittyen
-Miten aiot hyötyä koulutuksesta omassa työssäsi?
-Miksi haet juuri tähän koulutukseen?
-Minkälaisia kokemuksia ja näkemyksiä sinulla on kokemuksellisuutta painottavasta tavasta oppia?Lähetä hakemus 10 työpäivän sisällä ilmoittautumisestasi: asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi tai kirjeitse osoitteeseen SnellmanEDU, Viestikatu 3, PL 2000, 70601 Kuopio. Viestiin otsikoksi tai kirjeen viitteeksi: koulutuksen nimi ”Psykofyysisen psykoterapian perusteet 30 op (S2026)”. Vahvistamme soveltuvuutesi hakemuksesi perusteella 10 työpäivän kuluessa.
Haku päättyy 2.9.2026, jolloin on myös viimeinen hakemuksen jättöpäivä.
-
Hinta:
2350 €
Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Maksusuunnitelma 5 erää. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista
- Teemat:
- Sosiaali- ja terveys
Ryhmäilmoittautumiset