Peru- ja tuomiokirjat sukututkimuksessa

Ajankohta
15.10.2024 - 22.10.2024
Paikka
Etäopetus
Hinta
45,00
Ilmoittaudu viimeistään
08.10.2024
Ryhmäilmoittautumiset

Kuvaus

Jo vuonna 1734 säädettiin laki, joka määräsi perunkirjoituksesta eli se piti pitää kolmen kuukauden kuluessa vainajan menehtymisestä. Perukirjat ovat sukututkijoille hyvin arvokas tutkimuslähde. Ne antavat tietoja pesän osakkaista, mutta niiden avulla saa myös paljon ajasta ja vanhoista esineistä kertovaa tietoa.

Sisältö

Nykyään on jo paljon verkossa kuvattuna 100 vuotta vanhoja perukirjoja ja niitä voi tutkia kotikoneelta. Tällä kurssilla saat vinkkejä mistä ja miltä ajalta voit tilata perukirjakopion sukututkimusta varten, jos sitä ei ole vielä verkossa.
Jos sukulaisesi on rötöstellyt tai ollut todistajana käräjillä, niin saat tuomiokirjoista lisätietoa sukusi historiaan. Niistä löytyy myös mm. lainhuutoja ja kiinnekirjoja. Verkossa on olemassa Kansallisarkiston tuomiokirjahaku, joka hyödyntää tekoälyä digikuvattujen asiakirjojen etsimisessä ja tällä kurssilla saat vinkkejä sen käyttöön. Netissä on olemassa myös muita tuomiokirjatietokantoja ja kurssilla opiskelemme myös niiden hyödyntämistä ja tulkitsemista.

Aika ja paikka

ti 15.10. & 22.10.2024 klo 17.30-19.00, etäopetus

Kohderyhmä

Kurssi sopii kaikille oman suvun historiasta kiinnostuneille ja opiskelijat saavat Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen jäsentunnukset käyttöönsä ja niiden avulla tietojen löytyminen ja hyödyntäminen on paljon helpompaa.

Osaamistavoitteet

Oppia löytämään digikuvatuista lähteistä suvun peru- ja tuomiokirjoja, oppia tulkitsemaan niitä ja käyttää sanastoja tulkinnan avuksi. Osata käyttää Tuomiokirjahaku-tietokantaa verkossa. Tietää milloin peru- ja tuomiokirjoja voi tutkia Kansallisarkiston toimipaikoissa tai tilata niitä verkon kautta itselleen sähköpostiin. Tietää milloin perukirja on Kansallisarkistossa, kaupunginarkistossa, käräjäoikeuden arkistossa tai verotoimistossa.

Kouluttajat

Luennoitsijat Ritva Sampio

 • Toteutus: 

  Snellman-kesäyliopiston koulutus

 • Lisätietoja: 

  Karin Johnson, koulutuskoordinaattori
  karin.johnson@snellmanedu.fi
  044 746 2842

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  45 €

  Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset