Kuvaus
Oletko kiinnostunut musiikin hoitavista, psykologisista ja fysiologisista vaikutuksista? Aloita musiikkiterapian opinnot SnellmanEDUssa yhteistyössä Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kanssa!
Musiikkiterapian teoriaa, lähestymistapoja ja menetelmiä on toinen musiikkiterapian perusopintokokonaisuuteen (25 op) kuuluva opintojakso.
Sisältö
Musiikin pääilmaisutavat (soittaminen, laulaminen, musiikin kuuntelu ja musiikin tekeminen) musiikkiterapian kontekstiin suhteutettuna. Opintojaksolla käsitellään erilaisia sovelluksia, joita kustakin musiikillisesta ilmaisutavasta on kehitetty musiikkiterapian käyttöön – esimerkiksi erilaisia soittamiseen ja musiikin kuunteluun perustuvia tekniikoita, menetelmiä ja malleja sekä niiden teoreettisia lähtökohtia ja oletuksia. Näistä lähtökohdista opintojaksolla sivutaan myös musiikkiterapian tyypillisiä kohde- ja ikäryhmiä sekä teoreettisia ja menetelmällisiä painotuksia niihin liittyen.
Aika ja paikka
pe 14.3.2025 klo 17.00–20.30, lähiopetus Kuopiossa
la 15.3.2025 klo 10.00–16.00, lähiopetus Kuopiossa
Pidätämme oikeuden muutoksiin.
Kohderyhmä
Musiikkiterapia sopii erityisesti hoito-, kasvatus-, erityiskasvatus- tai musiikkialan ammateissa toimiville tai niihin tähtääville. Musiikkiterapiasta voi myös tehdä sivuaineen vaikkapa musiikkitieteen ja musiikkikasvatuksen, psykologian, erityispedagogiikan tai kasvatustieteen tutkintoon. Musiikkiterapian perusopinnot ovat myös osa musiikkiterapeutin kliiniseen kelpoisuuteen johtavaa koulutusta.
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- Ymmärtää musiikillisen ilmaisun ja vuorovaikutuksen erilaiset muodot hoidollisiin (terapeuttisiin) tavoitteisiin kytkettyinä
- Hahmottaa musiikkiterapian erilaisten sovellusten periaatteet ja toteuttamistavat eri asiakasryhmien tarpeiden näkökulmista
- Ymmärtää musiikkiterapian monialaisena ammattina, joka ulottuu kuntoutustoiminnasta psykoterapiaan ja joka sisältää useita erilaisia teoreettisia ja menetelmällisiä lähtökohtia ja lähestymistapoja
Kouluttajat
Tiinapriitta Savela, FM, musiikkiterapeutti
Kirjallisuus
Honka, R. (2009.) Musiikkiterapian mahdollisuuksia tunne-elämältään epävakaan persoonallisuuden hoidossa. Musiikkiterapia, 24(1).
Lehtonen, K. (2008.) Johdatus musiikkipsykoterapiaan. Psykoterapia, 27(2).
Punkanen, M. (2004.) Matalataajuinen äänivärähtelyhoito – teoreettisia näkökulmia, kliinisiä sovellutuksia ja tutkimustuloksia. Musiikkiterapia 19(1).
Raine, H. (1999.) Kehitysvammaisten orkesterin harjoittamismetodi. Teoksessa J. Erkkilä & K. Lehtonen (toim.), Musiikkiterapian monet kasvot, 131–142.
Romppanen, M. (2001.) ”Satumaa on ihmisen sielussa”. Musiikkiterapia, 16(2).
Ruponen, J. (2009). Avainta etsimässä – kliinisiä kokemuksia nuorten musiikkiterapiasta. Musiikkiterapia, 24(2).
Salo, J. (2000.) Missä sinä olet ollut? Terapeuttista musiikkikasvatusta Ruskeasuon koulussa. Musiikkiterapia, 15(1).
Särkämö, T., Laitinen, S., Numminen, A., Tervaniemi, M., Kurki, M. & Rantanen, P. (2011). Muistaakseni laulan: Musiikin käyttö muistisairaiden mielialan, elämänlaadun ja kognitiivisen toimintakyvyn tukemisessa. Miina Sillanpään Säätiö A:10.
Tervo, J. (2007.) Musiikin ja sanojen suhteesta musiikkiterapiassa. Musiikkiterapia, 22(2).
Ajankohtaisia, erikseen jaettavia artikkeleita ja oppimateriaaleja.
-
Toteutus:
Snellman-kesäyliopiston avointa yliopisto-opetusta yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa. Opintojakson suorittaminen edellyttää osallistumista lähiopetuspäiviin Kuopiossa. Opintojakso sisältää myös itsenäistä opiskelua ja oppimistehtävän.
-
Lisätietoja:
Maija Ylilauri, koulutussuunnittelija
maija.ylilauri@snellmanedu.fi
044 746 2846asiakaspalvelu@snellmanedu.fi
044 746 2840 -
Lisätietoja ilmoittautumisesta:
Opintojakso kuuluu musiikkiterapian perusopintokokonaisuuteen (25 op), johon ilmoittaudutaan pääsivun kautta. Mikäli haluat jatkaa aiemmin kesken jääneitä musiikkiterapian perusopintojasi, ota yhteyttä ensin koulutussuunnittelijaan tai asiakaspalveluun.
-
Hinta:
275 € yksittäisenä opintojaksona jatkaville musiikkiterapian opiskelijoille
Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista
- Teemat:
- Avoin yliopisto-opetus
Ryhmäilmoittautumiset