Kirjallisuusterapia henkilökohtaisen ja oman ammatillisen kasvun menetelmänä 15 op

Ajankohta
16.01.2026 - 23.05.2026
Paikka
Kuopiossa
Hinta
1.700,00
Ilmoittaudu viimeistään
15.12.2025
Ryhmäilmoittautumiset

Kuvaus

Kirjallisuusterapiassa tuetaan ihmisen kasvua ja kehitystä lukemisen, kirjoittamisen ja keskustelun avulla. Kirjallisuusterapeuttiset menetelmät soveltuvat itsetuntemuksen ja henkilökohtaisen kasvun välineiksi sekä ammatillisen kasvun menetelmiksi työnohjauksessa, samoin kuin monenlaiseen asiakas- ja potilastyöhön, jossa työntekijän itsetuntemuksella ja sosiaalisilla taidoilla on merkitystä.

Kirjallisuusterapiaa käytetään minän vahvistamiseen, tunneilmaisun sekä suullisen ja kirjallisen ilmaisun kehittämiseen. Kirjallisuusterapian menetelmiä voidaan hyödyntää lasten, nuorten, aikuisten ja ikääntyneiden elämän asioiden käsittelyyn ja hyvinvoinnin tukemiseen.

Koulutus lisää ymmärrystä kirjallisuusterapiasta itsetuntemuksen ja ammatillisen kasvun menetelmänä. Saat teoreettista ja kokemuksellista tietoa kirjallisuusterapeuttisten menetelmien käytöstä ja niiden vaikuttavuudesta. Koulutuksen jälkeen on mahdollista jatkaa Kirjallisuusterapiaohjaajakoulutukseen 35 op.

Lisätietoa kirjallisuusterapiasta tehdystä tutkimuksesta löydät täältä: Tutkimus – kirjallisuusterapia

Sisältö

Osio 1: 16.-17.1.2026
Koulutuksen tavoitteet, rakenne ja suoritustavat.
Johdatus vuorovaikutukselliseen kirjallisuusterapiaan.
Kirjallisuusterapeuttiset prosessit.
Kirjallisuusterapian historia ja nykypäivä.
Elämäkerrallinen kirjoittaminen ja narratiivisuus.
Oman kasvun kirjan aloittaminen.
Kouluttaja: Kirsi Virkkunen (pe ja la)

Osio 2: 20.-21.2.2026
Päiväkirjamenetelmät ja reflektiivinen kirjoittaminen. 
Kouluttaja: Mirja Heikkilä (pe)

Lukeminen kirjallisuusterapiassa. 
Kouluttaja: Jaana Huldén (la)  
Oman kasvun kirja                                                      

Osio 3: 20.-21.3.2026
Ääni ja keho kirjallisuusterapiassa. 
Kouluttaja: Mari Anttonen (pe)

Taideterapia kohtaa kirjallisuusterapian. 
Kouluttaja: Kirsi Virkkunen (la)
Oman kasvun kirja

Osio 4: 24.-25.4.2026
Sadut ja myytit kirjallisuusterapiassa. 
Kouluttaja: Mirja Heikkilä (pe)

Unet kirjallisuusterapiassa. 
Kouluttaja: Kirsi Virkkunen (la)
Oman kasvun kirja

Osio 5: 22.-23.5.2026
Luontokirjoittaminen. 
Kouluttaja: Fanny Torro (pe)

Kokoavat askeleet, loppureflektiot ja niiden esitykset. 
Koulutuksen päätös ja todistusten jako. 
Kouluttaja: Kirsi Virkkunen (la)

Koulutuspäivät sisältävät teoriaa ja runsaasti menetelmällisiä harjoituksia päivän teemoihin liittyen. Koulutuksen painopiste on harjoituksissa ja kokemuksellisuudessa. Koulutukseen sisältyy lisäksi itsenäistä työskentelyä: oheiskirjallisuuden lukemista ja lyhyt loppureflektio. Keskeinen työväline on Oman kasvun kirja, joka rakentuu koulutuksen kuluessa – osin koulutuspäivien aikana, osin itsenäisesti. Oman kasvun kirjan pohjalta kirjoitetaan lyhyt loppureflektio, joka esitetään ryhmälle koulutuksen päätöspäivässä. Jokainen osallistuja saa itse päättää loppureflektion esitysmuodon.

Kirjallisuusterapiassa hyödynnetään kirjoittamista ja valmista aineistoa (kirjoja, lehtiä ja äänitteitä) terapeuttisessa vuorovaikutuksessa. 

Aika ja paikka

pe-la 16.-17.1.2026
pe-la 20.-21.2.2026
pe-la 20.-21.3.2026
pe-la 24.-25.4.2026
pe-la 22.-23.5.2026

perjantaisin klo 10.00-17.00
lauantaisin klo 9.00-16.00

Koulutus järjestetään lähiopetuksena Kuopiossa. Tarkempi osoite ilmoitetaan kutsuviestissä.

Kohderyhmä

Koulutus on avointa kaikille kirjoittamisesta ja lukemisesta kiinnostuneille. Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta kirjallisuusterapiasta. Tämä koulutus sopii erityisesti sinulle, joka haluat lisätä voimavarojasi ja itsetuntemustasi kirjoittamisen ja lukemisen avulla.

Koulutus toimii myös ammatillisena täydennyskoulutuksena sosiaali-, terveys-, opetus-, kasvatus-, taide- ja kirjastoalan henkilöstölle. Koulutuksen jälkeen voi hakeutua kirjallisuusterapiaohjaajakoulutukseen, joka antaa valmiudet kirjallisuusterapeuttiseen ohjaustyöhön.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää osallistuja kirjallisuusterapian menetelmiin. Koulutus muodostaa Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n kirjallisuusterapian kolmivaiheisen koulutuspolun ensimmäisen vaiheen (15 op), jonka suoritettuaan opiskelijat voivat hakeutua II-vaiheen koulutukseen.

Koulutuksen jälkeen osaat luoda kuvaa kirjallisuusterapiasta itsetuntemuksen lisääjänä ja ammatillisen kasvun menetelmänä. Sinulla on teoreettista ja kokemuksellista tietoa kirjallisuusterapeuttisten menetelmien käytöstä ja niiden vaikuttavuudesta.

Koulutuksen suoritettuaan osallistuja osaa:

  • sijoittaa luovan ja vuorovaikutteisen kirjallisuusterapian luovien terapioiden kentälle.
  • hahmottaa kirjallisuusterapian soveltamisalueita.
  • nimetä ja kuvata tärkeimpiä kirjallisuusterapeuttisia lukemis- ja kirjoittamismenetelmiä.
  • luetella kirjoittamisen ja lukemisen terapeuttisia, itsetuntemusta ja hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
  • ymmärtää luovan ja terapeuttisen lukemisen ja kirjoittamisen yhtäläisyyksiä ja eroja.
  • tunnistaa oman terapeuttisen työskentelyn ja kirjallisuusterapian ammatillisen käytön eron.
  • hahmottaa kirjallisuusterapian menetelmien käyttömahdollisuuksia oman hyvinvoinnin ja kasvun tukena sekä omassa työssä.
  • hahmottaa kirjallisuusterapian koulutusmallin ensimmäisen vaiheen osaamis- ja valmiustason suomat mahdollisuudet ja rajat.

Kouluttajat

instructor_img

Kirsi Virkkunen, ryhmätaideterapeutti, kirjallisuusterapiaohjaaja ja -kouluttaja, työnohjaaja STOry sekä toinen Luova Uniohjaaja® -koulutuksen kehittäjistä ja kouluttajista. Kirsi on toiminut erilaisten ryhmien ohjaajana yli 20 vuoden ajan, ja hän käyttää taideperustaisia menetelmiä kaikessa ohjaustyössään. Kirsi kuuluu Suomen kirjallisuusterapiayhdistyksen hallitukseen. 

Kirsi on toinen Kirjoita totuutesi! Kirjoittaja laajenevan tietoisuuden spiraalissa -kirjan kirjoittajista (Basam Books, 2015). Kirsiltä on syksyllä 2024 julkaistu myös sisäistä maailmaa luotaava runokokoelma Juuri kun luulen selättäneeni pimeän (Momentum Kirjat).
 ”Rakastan sanoja ja kuvia, runoja ja tarinoita, kirjoittamisen, maalaamisen ja kehollisuuden voimaa. Myös unet ovat minulle tärkeitä suunnannäyttäjiä sekä inspiraation ja luovuuden lähteitä. ” 

Mari Anttonen, kirjallisuusterapiaohjaaja, taidepedagogi (sana-ja draamataide) ja -kouluttaja, sertifioitu ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja tarinankertoja. Mari on ohjannut ja kouluttanut monipuolisesti yli 20 vuoden ajan erilaisia ryhmiä niin opetus -ja kasvatus- kuin sosiaali-, ja taidealoilla. Myös Mari kuuluu Suomen kirjallisuusterapiayhdistyksen hallitukseen.
Tarinoiden etsiminen täyttää myös vapaa-aikani, jolloin kiertelen kirpputoreja ja antikvariaatteja. Siinä yhdistyvät rakkauteni tarinoihin ja vanhoihin esineisiin sekä ekologiset arvot. Käden töillä luon itse tarinoita sekä annan ajattelulle ilmaa.” 

Mirja Heikkilä, kirjallisuusterapeutti, perhepsykoterapeutti, LL, FM. 
Viime vuosina Mirja on ohjannut kirjallisuusterapiaryhmiä enimmäkseen etänä. Mirjan ominta aluetta on terapeuttinen kirjoittaminen ja vuorovaikutus yksilöiden ja ryhmien kanssa. 
Minun ajatukseni luovat minun maailmani. Sinun sanasi voivat muuttaa sen.”

Jaana Huldén, traumapsykoterapeutti, kouluttajapsykoterapeutti (k), kirjallisuusterapeutti
Jaanalla on yksityisvastaanotto Helsingissä ja hän ohjaa myös ryhmiä. Jaana käyttää kirjallisuusterapiaa osana psykoterapeuttista hoitoa. Hän toimii myös kirjallisuusterapian kouluttajana sekä Suomen kirjallisuusterapiayhdistyksen hallituksessa puheenjohtajana.
”Harrastan runonlausuntaa ja olen lukupiiriaktivisti. Elokuvat, teatteri, konsertit ja kuvataide kuuluvat arkeeni ja erityisesti lukeminen on minulle intohimoinen harrastus.

Fanny Torro, FM, on kirjallisuusterapiaohjaaja, luontoyhteysohjaaja, runoilija, joogaopettaja ja meditatiivisen valokuvauksen ohjaaja. Fanny työskentelee vapaana taiteilijana ja kouluttajana luontoykseyden ja luovuusterapeuttisuuden rajapinnassa. Työssään Fanny havainnoi kohtaamisten aistivoimaisuutta ja olevaisen rihmastoja, lajirajat ylittävien elämänmuotojen toiveikasta ilmentymistä.

  • Toteutus: 

    Koulutuspäivät sisältävät teoriaa kunkin koulutuspäivän aiheesta sekä runsaasti menetelmällisiä harjoituksia päivän teemoihin liittyen. Koulutuksen painopiste on harjoituksissa ja kokemuksellisuudessa.

    Koulutus järjestetään yhteistyössä Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys ry:n kanssa.

    Maksimiosallistujamäärä 16 henkilöä.

  • Lisätietoja: 

    Niina Räsänen, suunnittelija
    niina.rasanen(a)snellmanedu.fi
    044 746 2863

    asiakaspalvelu
    044 746 2840
    asiakaspalvelu@snellmanedu.fi

    Lisätietoa kirjallisuusterapiasta löydät täältä: Kirjallisuusterapia

  • Hinta: 

    1700 €
    Hinta sisältää Omia sanoja etsimässä — Johdatus vuorovaikutteiseen kirjallisuusterapiaan (Mäki, Silja & Linnainmaa, Terhikki, 2022, Basam Books) -kirjan sekä muistikirjan, johon Oman kasvun kirjaa kirjoitetaan.

    Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Maksusuunnitelma 4 erää. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä