Voicefulness® – tietoista läsnäoloa äänessä, Varkaus

Ajankohta
04.02.2023 - 05.02.2023
Paikka
Varkaudessa
Hinta
189,00
Ilmoittaudu viimeistään
23.01.2023
Ryhmäilmoittautumiset

Kuvaus

HUOM! Ilmoittautumisaikaa jatkettu su 29.1. asti.

Kärsitkö lihasjännityksistä, oletko erityisherkkä tai omasta äänestäsi epävarma? Työskenteletkö esim. opetus-, kasvatus-, sosiaali- ja terveysalalla? Toimitko luovien ryhmien vetäjänä, äänityöntekijänä (myyjä, näyttelijä, laulaja) tai muusikkona? Oletko pohtinut, kuinka hyödyntää omaa ääntä läsnäoloa taidon vahvistamisessa?

Voicefulness® on läsnäolon, kehotietoisuuden, vireystason säätelyn ja tunneilmaisun harjoittamista oman äänen avulla. Tavoitteena on hyväksyvä suhde omaan ääneen ja kehoon. Huomio on äänen ulkoisten piirteiden sijaan siinä, miltä ääni tuntuu kehossa.

Voicefulness on sekä kokemukseen että tieteelliseen tietoon nojaava menetelmä, jossa oman kehon ja äänen yhteyttä voi aistia rauhassa ilman puhumiseen ja laulamiseen liittyviä äänellisiä vaatimuksia. Menetelmä kytkeytyy äänentuoton fysiologiaan, kehon filosofioihin, mindfulnessiin, musiikkiterapian menetelmiin sekä ihmisäänen ja laulamisen hyvinvointivaikutusten tutkimukseen.

Voicefulnessia on opetettu vuodesta 2018 eri puolella Suomea. Koulutus on tarjonnut osallistujille muun muassa kokemuksia oman äänen ja kehon elävyydestä, rentoutumista rauhallisessa ilmapiirissä, mahdollisuuden reflektoida omia kokemuksiaan turvallisesti pienessä ryhmässä sekä hyödyllistä tietoa ihmisäänestä ja sen hyvinvointivaikutuksista.
Harjoitukset ovat lähtökohdiltaan yksinkertaisia ja niitä on helppo soveltaa jokapäiväisessä arjessa oman jaksamisen ja hyvinvoinnin tukena esimerkiksi työn tauottamiseen, akuutin stressireaktion rauhoittamiseen, oman tunnekuorman purkamiseen, kehon jännitysten avaamiseen sekä äänen ja kehon valmistamiseen laulamista tai puhumista varten.

Aiempien koulutusten osallistujat ovat käyttäneet Voicefulnessia myös työskennellessään erilaisten ryhmien kanssa (esim. laulajat, soittajat, lapset ja erityisnuoret, mielenterveyskuntoutujat) sekä muiden menetelmien tukena (esim. mindfulness, psykoterapia, musiikkiterapia, hieronta, yhteisötyöskentely, jooga, meditaatio, TRE).

Lue lisää menetelmästä täältä: www.voicefulness.fi

Sisältö

Voicefulness-harjoituksissa kokeilemme, miltä erilaiset äänet tuntuvat kehossa. Omaa ääntä käytetään kehon sisäisen tuntoaistin herkistämiseen, jännittyneiden kehon alueiden tarkempaan havainnointiin ja jännitysten purkamiseen.

Ääni värähtelee kehon onteloissa ja kudoksissa. Äänen värähtelyä aistimalla voi oppia aistimaan myös kehoa, sen jännityksiä, liikkeitä ja asentoa sisältäpäin. Ääni tuo myös elävyyden tunnetta kehoon. Äänentuoton liikkeet aktivoivat kehoa ja auttavat vapauttamaan kehon staattista asentoa ja jännityksiä. Ääni aktivoi parasympaattista hermostoa ja edesauttaa rentoutumista.

Harjoitukset koostuvat kehotietoisuuden ja kuuntelemisen harjoittamisesta sekä yksinkertaisista äänteistä ja vapaasta äänestä. Joissakin harjoituksissa käytämme apunamme myös kevyttä liikettä. Ääntä ei tuoteta ulkoisen mallin mukaisesti vaan osallistujia ohjataan löytämään itselle hyvältä tuntuvia tapoja tuottaa ääntä.

Kurssille osallistuminen ei edellytä musiikillisia tai laulullisia taitoja eikä aiempaa kokemusta äänen harjoittamisesta.

Voicefulness®-jatkovalmennus 18.-19.2.2023 Kuopiossa

Aika ja paikka

Lauantai ja sunnuntai 4.-5.2.2023 Varkaus
la klo 10–15.30
su klo 10–15.30

Kohderyhmä

Kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat oppia hyödyntämään omaa ääntään läsnäolon taidon sekä kehon ja mielen hyvinvoinnin lisäämisessä. Erityisen hyvin kurssi sopii esimerkiksi istumatyöläisille, lihasten jännityksistä kärsiville, erityisherkille ja omasta äänestään epävarmoille.

Ammatillisena täydennyskoulutuksena Voicefulness soveltuu esimerkiksi opetus-, kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan työntekijöille, luovien ryhmien vetäjille, äänityöntekijöille (opettajat, myyjät, näyttelijät, laulajat), musiikkiterapeuteille, muusikoille sekä muille kuntoutus- ja terapiatyötä tekeville.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen jälkeen opiskelija:

– osaa hyödyntää omaa ääntään läsnäolon taidon ja kehotietoisuuden vahvistamisessa sekä vireystason säätelyssä
– tuntee keinoja, joiden avulla voi lisätä turvan tunnetta haastavissakin äänenkäytön tilanteissa kuten esiintyessä tai ristiriitatilanteissa
– pystyy havainnoimaan kehonsa tuntemuksia ja tunteita pyrkimättä muuttamaan niitä
– tietää, miltä tuntuu tuottaa ääntä ilman suorituspaineita
– osaa tunnistaa omia ilmaisullisia lukkojaan ja pystyy hyväksymään oman äänensä syvemmin
– ymmärtää ihmisäänen toiminnan perusperiaatteet sekä sen, miten ääni vaikuttaa hermostoon, tunteisiin ja tietoisuuteen
– on saanut työkaluja äänen hyödyntämiseksi omassa työssään
– on oppinut tietoista äänessä olemisen asennetta, joka toimii hyvänä pohjana myös puhe- ja lauluäänen kehittämisessä.

Kouluttajat

instructor_img

FT Anne Tarvainen on lauluntutkija, laulaja, kouluttaja ja Voicefulnessin® kehittäjä. Hän on aiemmin opettanut mm. äänenhuoltoa, rentouttavaa ääntä ja ääni-improvisaatiota. Annen erityisosaamisalueita ovat kehotietoisuuden harjoittaminen, ääneen liittyvä tunnetyöskentely, äänentuoton fysiologia, läsnäolon ja herkkyyden merkitys äänenkäytössä sekä ihmisäänen rentouttavat ja eheyttävät vaikutukset.

Tutkijana Anne on keskittynyt tarkastelemaan laulajan ilmaisua ja kehotietoisuutta. Hän on tutkinut muun muassa kuurojen, laulutaidottomien ja ääniongelmaisten laulajien kehollisia kokemuksia.

Voicefulness®-menetelmän Anne on kehittänyt etsiessään ratkaisuja sekä omiin että oppilaittensa haasteisiin äänen, kehon, stressin ja keskittymiskyvyn kanssa.

Lue lisää kouluttajasta täältä: www.voicefulness.fi/kouluttaja

 • Toteutus: 

  Kurssi koostuu äänen ja liikkeen avulla tehtävistä harjoituksista sekä ääntä, kehotietoisuutta ja tunteita käsittelevistä luento-osuuksista ja keskusteluista.

  Harjoitukset tehdään ryhmässä, rauhallisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Kukin saa tehdä harjoitteet omista lähtökohdistaan käsin keskittyen omaan kehoonsa ja ääneensä. Opetukseen ei kuulu minkäänlainen äänen kriittinen kuuntelu tai arviointi, vaan huomio on sen sijaan oman kehollisen kokemuksen kehittymisessä.

 • Lisätietoja: 

  Miia Impiö, suunnittelija
  miia.impio(a)snellmanedu.fi
  040 713 8664

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  189 €

  Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset