Työsuojelu tieto- ja asiantuntijatyössä – kenen vastuulla?

Ajankohta
23.03.2022 - 30.03.2022
Paikka
Etäopetus
Hinta
190,00
Ilmoittaudu viimeistään
16.03.2022
Ryhmäilmoittautumiset

Kuvaus

Työskenteletkö työsuojeluvaltuutettuna, varavaltuutettuna tai työsuojelupäällikkönä? Oletko esihenkilö, johtaja, hr-ammattilainen tai muutoin kiinnostunut työsuojelusta? Mitä kaikkea sinun tulee tietää työsuojelusta ja sen vastuista?

Työsuojelun lakisääteisyys on hyvä kääntää voimaksi työyhteisöissä. Työsuojelusta on hyötyä mm. pitkäjänteisesti jaksamisen tukemisessa ja ylikuormittumisen estämisessä. Kuinka tämä hoidetaan?

2020-luvulla työsuojelu ja työturvallisuuslaki edellyttävät työntekijöiltä, esihenkilöiltä, henkilöstöhallinnolta ja työnantajilta sekä työpaikan työsuojelupäälliköltä ja -valtuutetuilta laaja-alaista tietoa ja osaamista. Siten työpaikalla löydetään yhdessä käytännön ratkaisuja työsuojelun yhteistoiminnan mukaisesti.

Tämä kaksiosainen koulutus sopii jatkokoulutukseksi Työsuojelu tieto- ja asiantuntijatyössä 2020-luvulla -koulutukselle, mutta se toimii myös itsenäisenä kokonaisuutena erityisesti työsuojelupäälliköille ja -valtuutetuille, työnantaja- ja työyhteisötaitojensa kehittämisestä kiinnostuneille esihenkilöille ja työntekijöille sekä henkilöstöhallinnossa toimiville.

Sisältö

Osio 1: Kohti yhteisvastuullista työkulttuuria, ke 23.3.2022
Työpaikoilla tarvitaan päivitettyjä työnantaja- ja työyhteisötaitoja, joihin kuuluvat perustiedot ja -taidot myös työsuojelusta. Hyvin hoidettu työsuojelu ja ylikuormituksen torjuminen kannattaa ottaa osaksi yrityksen ja organisaation brändiä. Se toimii myös työntekijärekrytoinnissa kilpailuvalttina. –

Psykososiaalisen kuormituksen hallinta ja ylikuormituksen ehkäiseminen kuuluvat työpaikan työsuojelun vastuulle. Mitä se käytännössä tarkoittaa?

 • Millaista on yhteisvastuullinen yritys- ja organisaatiokulttuuri, joka tukee työssä jaksamista ja työsuojelun ottamista osaksi työpaikan arkea?
 • Kun työtä tehdään verkostoissa, alustoilla, hybridinä… Miten työssä jaksamista kehitetään ja tuetaan yhdessä?
 • Maistiaisia ja kokemuksia yhteisvastuullisen yrityskulttuurin konseptityöstä (esimerkkinä startup-lemmikkiruokavalmistaja Dagsmark Petfood Oy).
 • Psykososiaalisen työkuormituksen kysely oman työpaikan jaksamisen ja työsuojelun apuvälineeksi.

Osio 2: Työturvallisuuslain vaatimukset asiantuntijatyössä työnantajan, esimiehen, työntekijän sekä työsuojelupäällikön ja -valtuutetun näkökulmasta, ke 30.3.2022
Työturvallisuuslaissa pääpaino on ennen kaikkea liiallisen työkuormituksen ehkäisemisessä ja työn vaarojen aiheuttamien riskien minimoisessa. Työpaikalla pitää pyrkiä siihen, että kukaan ei uuvu, sairastu, loukkaannu eikä kuole työperäisten syiden vuoksi. Terveyttä ja henkeä vaarantavien uhkien tunnistaminen ja niiden hallinta ennakkoon tulevat aina halvimmaksi sekä inhimillisestä että taloudellisesta näkökulmasta.

 • Parempi katsoa kuin katua – mitä ennakoivia työsuojelutoimia työturvallisuuslaki edellyttää. Esimerkkejä hyvistä käytännöistä ja pohdintaa, miten ne soveltuvat asiantuntijatyöhön.
 • Koulutuksessa käsitellään psykososiaalisen kuormituksen lisäksi keskeiset työturvallisuuslain vaatimukset työntekijän, esihenkilön ja työnantajan näkökulmasta.

Aika ja paikka

ke 23.3.2022 klo 9–12, etäopetus
ke 30.3.2022 klo 9–12, etäopetus

Kohderyhmä

Etenkin asiantuntijatyöpaikkojen esihenkilöt, HR-henkilöstö, yrittäjät ja muut työnantajaa edustavat vastuuhenkilöt, vastavalitut työsuojeluvaltuutetut ja työsuojelupäälliköt, työelämä- ja työyhteisötaitojaan kehittävät työntekijät ja esihenkilöt.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen jälkeen osallistujilla on valmiudet arvioida, mitkä ovat oman työpaikan työsuojelun ja työsuojelun yhteistoiminnan vahvuudet ja tärkeimmät kehityskohteet. Koulutuksessa esitellään tärkeimpiä tietolähteitä ja esimerkkejä hyvistä käytännöistä liiallisen työkuormituksen ehkäisemisessä ja työn vaarojen aiheuttamien riskien minimoisessa.

Kouluttajat

instructor_img

Merja Karjalainen, työelämäkehittäjä, tietokirjailija, toimittaja

Merja on entinen Työ Terveys Turvallisuus -lehden toimituspäällikkö ja päätoimittaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri, historian ja yhteiskuntaopin aineenopettaja ja työyhteisöpedagogi (AMK).

Merja on perehtynyt erityisesti psykososiaaliseen kuormitukseen ja tuntee ylikuormitusprosessin sekä työsuojelun valvontaprosessin omakohtaisestikin. Hän kuvaa lopulta sairastumiseen johtanutta työuupumuskokemustaan sanoilla: ”Rakastin työtäni, kunnes aloin vihata sitä.” Hän on kirjoittanut kirjan Jaksamisen rajat – Psykososiaalinen kuormitus, työuupumus ja työsuojelu (Basam Books 2020).

Tutustu Merjaan lisää: merjakarjalainen.fi

Tiina Lius, FK, pätevöity työturvallisuusasiantuntija
Tiina on kokenut työturvallisuuskouluttaja ja työsuojelun asiantuntija, joka hallitsee työsuojelun yhteistoiminnan prosessit käytännössä ja kouluttajana, osaa myös TTT-johtamisjärjestelmän.

Merja Karjalainen ja Tiina Lius kehittävät parhaillaan uudenlaista yhteisvastuullisen yrityskulttuurin konseptia. Heidän näkökulmansa lähtee työsuojelusta: psykososiaalisen kuormituksen tunnistaminen, sen hallinta sekä palautumisesta huolehtiminen ovat nykytyöelämän ja -työpaikkojen suurimpia haasteita. Työelämän murros tarkoittaa myös työsuojelun murrosta ja uudistamista – siksi: Työsuojelu 2020-luvulle!

 • Toteutus: 

  Snellman-kesäyliopiston koulutus

 • Lisätietoja: 

  Outi Savolainen, suunnittelija
  outi.savolainen(a)snellmanedu.fi
  044 746 2846

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  190 €

  Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset