Työsuojelu tieto- ja asiantuntijatyössä 2020-luvulla

Ajankohta
09.02.2022 - 18.02.2022
Paikka
Joustava
Hinta
170,00
Ilmoittaudu viimeistään
02.02.2022
Ryhmäilmoittautumiset

Kuvaus

Tule kuulemaan, pohtimaan ja oppimaan, miksi työsuojelun uusi aika on nyt! Millaisia uusia työelämätaitoja 2020-luvun työsuojelu ja työturvallisuuslaki edellyttävät työntekijöiltä, esihenkilöiltä, henkilöstöhallinnolta ja työnantajilta sekä työpaikan työsuojelupäälliköltä ja -valtuutetuilta?

Työuupumus on nykytyöelämän työtapaturma – siksi sitä pitää torjua yhdessä työsuojelun keinoin. Työuupumuksesta puhutaan nykyisin paljon, enimmäkseen yksilön ongelmana. Kuitenkin työuupumuksen ja työn tuottaman psykososiaalisen ylikuormituksen ehkäiseminen kuuluu työpaikalle. Siihen velvoittaa työturvallisuuslaki, jonka mukaan työ ei saa vaarantaa henkistä eikä fyysistä terveyttä. Lain toteutumisesta vastaavat työnantaja ja tätä edustavat esihenkilöt.

Jos olet hiljattain aloittanut tieto- ja asiantuntijatyön työsuojelutehtävässä, tästä koulutuksesta saat perustiedot, joilla pääset alkuun. Koulutuksen jälkeen on mahdollista osallistua jatkokoulutuksena Työsuojelu tieto- ja asiantuntijatyössä – kenen vastuulla? -koulutukseen, joka järjestetään maaliskuussa 2022.

Koulutus tarjoaa tietoa, jos pohdit muun muassa tällaisia kysymyksiä:

 • Mitkä ovat työsi kuormituksen lähteet?
 • Mistä työuupumus syntyy?
 • Pelkäätkö uupuvasi työssä – tai pelkäätkö, että työpaikallasi joku muu uupuu?
 • Mitä psykososiaalinen kuormitus tarkoittaa?
 • Entä mitä se tarkoittaa työsuojelun näkökulmasta?
 • Tiedätkö, mitkä kaikki selvitykset pitää työturvallisuuslain mukaan työpaikalla olla tehtyinä ja myös ajan tasalla?
 • Mitkä ovat työnantajan, esihenkilöt ja työntekijän vastuut, jos työ uhkaa henkistä tai fyysistä terveyttä?
 • Miten työssä ylikuormittumista voidaan ehkäistä?

Sisältö

Koulutus on jaettu kahteen osioon, joiden välissä osallistujat tekevät välitehtävän.

Osio 1: Vain muutos on pysyvää: työn historiallinen murros, ke 9.2.2022

– Mikä töissä nykyisin haastaa jaksamistamme? Mitä tarkoitetaan psykososiaalisella työkuormituksella? Millä tavalla pitkäkestoinen psykososiaalinen ylikuormitus vaikuttaa psyykkiseen ja fyysiseen terveyteemme? Miten me oireilemme yksilöinä ja työyhteisönä, kun työstä palautuminen häiriintyy?
– Mitä sanoo työturvallisuuslaki? Mitkä ovat lain mukaan työnantajan, esihenkilöiden ja työntekijöiden velvoitteet? Millaisia ovat työsuojelun haasteet ja puutteet psykososiaalisen kuormituksen tunnistamisessa ja hallinnassa? Miten toimii työsuojeluviranomainen?

Osio 2: Työsuojelu pakkopullasta jaksamisen työkaluksi, pe 18.2.2022

– Psykososiaalisen kuormituksen neljä kategoriaa: mitkä niistä koskevat sinun työtäsi ja työpaikkaasi? Millaisin keinoin psykososiaalista kuormitusta voidaan työyhteisössä arvioida, mitata, seurata ja hillitä? Osiossa käsitellään myös palautumisen tärkeyttä ja käydään läpi kunkin osanottajan omaan työpaikkaan liittyvä välitehtävä.

Aika ja paikka

Ke 9.2.2022 klo 9–12, Kuopio ja joustava
Pe 18.2.2022 klo 9–12, Kuopio ja joustava
Voit osallistua koulutukseen etänä tai tulla Kuopioon lähiopetukseen. Ilmoitathan ”Lisätietoa”-kentässä, millä tavalla aiot/haluat koulutukseen osallistua. Valinnastasi huolimatta voit esim. sairastumistapauksessa muuttaa osallistumistapaasi.

Kohderyhmä

Etenkin asiantuntijatyöpaikkojen esihenkilöt, HR-henkilöstö, yrittäjät ja muut työnantajaa edustavat vastuuhenkilöt, vastavalitut tieto- ja asiantuntijatyöpaikkojen työsuojeluvaltuutetut ja työsuojelupäälliköt, työelämä- ja työyhteisötaitojaan kehittävät työntekijät ja esihenkilöt.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen jälkeen osallistujat tietävät, millaiset tekijät tuottavat psykososiaalista työkuormitusta, ja pystyvät tunnistamaan kuormituksen lähteitä omassa työssään ja työpaikallaan. Osallistujat saavat perustiedot, mihin työturvallisuuslaki velvoittaa ja millaiset työsuojelun dokumentit on lain mukaan työpaikalla oltava kunnossa. He saavat myös eväitä siihen, miten työyhteisössä työkuormitusta voidaan hillitä ja jaksamista tukea.

Kouluttajat

instructor_img

Merja Karjalainen, työelämäkehittäjä, tietokirjailija, toimittaja

Merja on entinen Työ Terveys Turvallisuus -lehden toimituspäällikkö ja päätoimittaja. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri, historian ja yhteiskuntaopin aineenopettaja ja työyhteisöpedagogi (AMK).

Merja on perehtynyt erityisesti psykososiaaliseen kuormitukseen ja tuntee ylikuormitusprosessin sekä työsuojelun valvontaprosessin omakohtaisestikin. Hän kuvaa lopulta sairastumiseen johtanutta työuupumuskokemustaan sanoilla: ”Rakastin työtäni, kunnes aloin vihata sitä.” Hän on kirjoittanut kirjan Jaksamisen rajat – Psykososiaalinen kuormitus, työuupumus ja työsuojelu (Basam Books 2020).

Tutustu Merjaan lisää: merjakarjalainen.fi

 • Toteutus: 

  Snellman-kesäyliopiston koulutus
  Joustava etä- tai lähiosallistumismahdollisuus Kuopiossa.

 • Lisätietoja: 

  Outi Savolainen, suunnittelija
  outi.savolainen(a)snellmanedu.fi
  044 746 2846

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  170 €
  Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset