Tulevaisuustyökalut haltuun

Ajankohta
05.05.2022 - 16.06.2022
Paikka
Etäopetus
Hinta
249,00
Ilmoittaudu viimeistään
07.04.2022
Ryhmäilmoittautumiset

Kuvaus

Mikä on tulevaisuusherättelyn ja ennakointistrategian merkitys? Millaisia harjoituksia niihin liittyy? Haluatko oppia vetämään tulevaisuustyöpajoja ja hyödyntämään eri työkaluja? Opi toteuttamaan tulevaisuustyöskentelyn prosesseja käytännössä!

Tulevaisuus työkalut haltuun –koulutuksessa tutustutaan, millaisia työkaluja tulevaisuustyöskentelyssä on käytössä ja saat kokemusta työkalujen toimivuudesta. Koulutuksessa syvennytän esimerkkien kautta, kuinka tulevaisuustyöskentelyä voi käyttää ja millaisiin tilanteisiin se soveltuu.

Tämä koulutus on sinulle, joka olet:

 • Ymmärtänyt, että vanhat toimintatavat ja tulevaisuuden näkymät tarvitsevat päivitystä selviytyäksesi toimintaympäristössä, joka muuttuu nopeampaa kuin koskaan aiemmin, mutta sinulla ei ole vielä riittävästi työkaluja fasilitoida muutosprosessia alkuun
 • Toimit asemassa, jossa voit vaikuttaa työyhteisösi organisaatiokulttuuriin ja sen uusintamiseen
 • Toimit asiakasrajapinnassa koordinoivissa tai suunnittelevissa tehtävissä, ja haluat kartoittaa asiakkaiden tulevaisuusnäkymiä hyödynnettäväksi työyhteisön toimenpiteissä

Sisältö

Koulutus sisältää neljä teemaa, jotka koostuvat 45 min oivalluttavasta ja osallistavasta etäluennosta, sekä n. 45 min työkalujen opettelusta etäpienryhmissä, sekä kokoavista keskusteluista. Koulutukseen sisältyy myös sparrausta.

1.Mitä tulevaisuusajattelu on? to 5.5.2022 

 • Oivalla: Tulevaisuuteen voi vaikuttaa ja tulevaisuuteen kannattaa vaikuttaa. Tämän luennon aikana ymmärrät mitä tulevaisuusajattelu on ja mihin sitä tarvitaan. 
 • Opi uutta: Mitä jos? Kuvittele toivottava tulevaisuus. Pienryhmätyöskentelyssä syvennyt tulevaisuusajattelun hyötyyn oman kokemuksen kautta. 
 • Välitehtävä: Lukutehtävä ja oppimispäiväkirja 

2. Tulevaisuusskannaus to 19.5.2022

 • Oivalla: Menetelmät haltuun. Tässä luennossa käydään läpi menetelmiä, joita ennakointiprosessissa perinteisesti hyödynnetään. 
 • Opi uutta: Tulevaisuuden muistelu, Peste-analyysit ja tulevaisuustaulukot. Pienryhmissä harjoitellaan käytännössä yleisimpiä, systemaattisia ennakoinnin kartoitustyökaluja. Saat kokemuksen niiden käyttämisestä sekä mallin niiden työskentelyn ohjaamisesta. 
 • Välitehtävä: Suunnitelma valmiiseen työpohjaan menetelmien hyödyntämisestä (todellinen tai kuvitteellinen case) 

3) Tulevaisuuskuvien haastaminen to 2.6.2022

 • Oivalla: Haasta oletettu tulevaisuus. Tällä luennolla pureudumme tulevaisuustyöskentelyn haasteisiin ja niiden ylittämiseen. 
 • Opi uutta: Tällä valmennuskerralla sparrataan pienryhmissä osallistujien tekemää omaa suunnitelmaa pienryhmissä. 
 • Välitehtävä: syvenny aineiston avulla suunnitelman tarkentamiseen. Heikot signaalit ja villit kortit. 

4) Tulevaisuusvision tarkentaminen ja miten sinne päästään to 16.6.2022

 • Oivalla: Kenelle millainen tulevaisuus? Miten arvot, tavoitteet ja arki näkyvät tulevaisuustyöskentelyssä. Tulevaisuuskeskustelun fasilitointi ja yhteistyön vahvistaminen. 
 • Opitun reflektointi ja askelmat jatkoon. Case-esimerkki toivotun tulevaisuuden tekemisestä.

Aika ja paikka

Torstaisin klo 9-11, etäopetuksena:
to 5.5.2022
to 19.5.2022
to 2.6.2022
to 16.6.2022

HUOM: Viimeinen ilmoittautumispäivä poikkeuksellisesti jo 7.4.2022!

Kohderyhmä

Tulevaisuustutkimuksen työkalujen käyttöönotosta kiinnostuneille julkisen sektorin asiantuntijoille, sekä johtotehtävissä ja strategisen suunnittelun tehtävissä toimiville.

Maksimiosallistujamäärä 15.

Osaamistavoitteet

Osallistuttuasi koulutukseen:

 • Osaat nimetä keskeisimmät tulevaisuustyöskentelyn työkalut ja tiedät, kuinka niitä hyödynnetään yhteisöjen tulevaisuusfasilitoinnissa. 
 • Ymmärrät myös millä tavoin työkaluja ei ole optimaalista käyttää. 
 • Osaat kuvata tulevaisuustyöskentelyn prosessin loogisen etenemisen, joka johtaa hyviin lopputuloksiin ja olet reflektoinut opitun soveltamista omassa työssäsi 
 • Olet suunnitellut oman (kuvitteellisen tai todellisen) tulevaisuustyöpajakokonaisuuden – johon olet saanut myös valmentajilta kehittämisehdotuksia. 
 • Sinulla on valmiudet lähteä kokeilemaan omaa tulevaisuusfasilitoinnin prosessia.

Kouluttajat

instructor_img

Hanna-Leena Pesonen, HTM, tulevaisuusvalmentaja on Toimisto2030 yhteistyökumppani. Johtajuuden ja verkostojen kehittämisen ja kestävän kehityksen asiantuntijana hänen intohimonaan on kestävän tulevaisuuden tekeminen yhdessä.

Hanna-Leenalla on parinkymmenen vuoden kokemus johtamisesta, strategiatyöstä ja tulevaisuusorientoituneesta aluekehittämisestä. Kehittämistyön ytimessä Hanna-Leenaa motivoi innostaminen yhteistyöhön ja työvälineiden tarjoaminen paremman tulevaisuuden näkemiseen ja tekemiseen – tulevaisuuden muuttaminen yhdessä. Hanna-Leena on opiskellut ennakointia Lapin yliopistossa ja kasvattanut osaamistaan ennakointikoordinaattorina Lapin liitossa.

Hanna-Leena on myös kouluttautunut SITRA:n erätauko-dialogin ohjaajaksi. Hän soveltaa ja yhdistää ennakkoluulottomasti strategiatyön, ennakoinnin ja yhteiskehittämisen menetelmiä sekä innovatiivisuutta ja strategioiden toteutusta tukevia työkaluja.

Silja Huttunen, VTM, palvelumuotoilija on kestävän tulevaisuuden palvelumuotoiluun erikoistuneen Toimisto2030 perustaja ja Oivalluttaja. Silja on koulutukseltaan sosiaalipsykologi (VTM), jolla on monipuolinen työtausta niin tutkimuskentältä kuin järjestö- ja yrityssektorilta.

Hänen erikoisosaamistansa on erilaisten intressiryhmien osaamisen ja tavoitteiden tunnistaminen ja yhteistyön motivointi. Silja on osallistunut Sitran tulevaisuustaajuus-menetelmän kehittämiseen ja pilotointiin syksyllä 2020, sekä kouluttautunut menetelmän valmentajaksi. Hänen missionsa on auttaa osallistujia oivaltamaan uusia yhteistyöskentelyn menetelmiä kokemuksellisuuden kautta.

 • Toteutus: 

  Snellman-kesäyliopiston koulutus

 • Lisätietoja: 

  Outi Savolainen, suunnittelija
  outi.savolainen(a)snellmanedu.fi
  044 746 2846

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  249 €

  Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä