Tekstin jännite

Ajankohta
22.09.2023 - 24.09.2023
Paikka
Kuopiossa
Hinta
165,00
Ilmoittaudu viimeistään
11.09.2023
Ryhmäilmoittautumiset

Kuvaus

Kirjoittajan keskeinen kysymys on: miten tekstini pitää jännitettä yllä?

 

Jos kirjan jännite lässähtää, lukeminen saattaa jäädä kesken. Hyvä jännite puolestaan imaisee lukijan mukaansa, eikä kirjaa malta laskea käsistään, oli kyseessä sitten dekkari, lukuromaani tai vaikka Finlandia-palkittu teos. Jännite onkin yksi tekstin tärkeimpiä ominaisuuksia. Miten omaan tekstiin saa rakennettua jännitettä? Ja mitä jännite oikeastaan tarkoittaa?

 

Aiemman jännitekurssin (Turun Kirjan talo 2022) palautteita:

”Perusteellinen ja monipuolinen asioiden käsittely, selkeä materiaali, konkreettisia neuvoja”


”Opettajalla oli kannustava ja inhimillinen lähestymistapa sekä asioihin että kirjoittajiin plus laaja näkemys kirjoittamiseen”


”Tasapainoisesti rakennettu kokonaisuus piti vireen yllä. Flow kurssipäivän jälkeen siirtyi vielä kotonakin kynästä paperille!”


”Kurssi osui hetkeen, jolloin juuri tarvitsin Marjan käsittelemiä asioita päästäkseni eteenpäin omassa tekstissäni.”

 

Sisältö

Jännite liittyy tapahtumiin, juonen sommitteluun ja tarinan eteenpäin menevään liikkeeseen, mutta se voi ilmetä myös teoksen rakenteessa, kielessä ja jopa tekstin ulkoasussa. Kurssilla tutkitaan jännitettä useasta eri näkökulmasta. Aloitetaan tarinan liikkeestä, päähenkilön muutoksesta ja henkilöverkosta. Pohditaan kysymyksiä ”mitä tapahtuu?” ja ”miten tapahtuu?”. Opiskelija määrittelee ja kehittelee oman tekstinsä jännitteitä erilaisten lyhyiden kirjoitus- ja pohdintatehtävien avulla. Pienryhmissä käsitellään jokaisen käsikirjoituksen keskeisiä jännitteitä. Lopuksi mietitään teoksen eri elementtien ja kokonaisuuden jännitettä.

 

Aika ja paikka

pe 22.9.2023 klo 17-20
la 23.9.2023 klo 9-14
su 24.9.2023 klo 10-14

Kohderyhmä

Kurssi on suunnattu erityisesti proosan kirjoittajille genrestä riippumatta. Se sopii myös narratiivisen tietokirjallisuuden kirjoittajille. Kurssista saa erityisen paljon irti, jos työn alla on jokin oma käsikirjoitus (romaani, novellikokoelma tai vaikka yksittäinen novelli tai tarina). Maksimiosallistujamäärä 16.

Osaamistavoitteet

Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tekstissä olevia jännitteitä. Hän osaa tutkia tekstin henkilöiden ja tapahtumien funktioita. Hän osaa arvioida tekstin jännitteitä. Hän osaa suunnitella tekstiin jännitteitä henkilöiden ja tarinan juonen tasolla.

Kouluttajat

instructor_img

Filosofian maisteri, teatteri-ilmaisun ohjaaja Marja Kangas on opettanut 15 vuotta teatteria, dramaturgiaa ja luovaa kirjoittamista.

Hänen esikoisromaaninsa Miestä näkyvissä voitti WSOY:n järjestämän käsikirjoituskilpailun ja se julkaistiin v. 2020. Romaanista on tehty myös teatterisovitus. Toinen romaani Miehiä ja mielenrauhaa ilmestyi WSOY:ltä v. 2022. Tällä hetkellä Marja kirjoittaa kolmatta romaaniaan sekä opettaa sivutoimisesti. Opiskelijapalautteiden mukaan hän on innostava ja kannustava sekä tarvittaessa myös analyyttinen opettaja. (Kuva Jussi Vierimaa/WSOY).

 • Toteutus: 

  Snellman-kesäyliopiston koulutus.

  Opiskelu tapahtuu opettajan vetämien teoriahetkien erilaisten kirjoitusharjoitusten ja pohdintatehtävien avulla. Kurssilla keskustellaan paljon, parin kanssa, pienryhmissä ja koko porukalla. Osa kirjoitustehtävistä jaetaan joko parille, pienryhmässä tai koko ryhmän kesken. Mukaan kurssille tarvitaan muistiinpanovälineet, kannettava tietokone tai vihko (tai molemmat). Opettaja jakaa esimerkkimateriaalin kurssilla.
  Kurssille on ennakkopohdintatehtävä, jota ei tarvitse palauttaa etukäteen. Opettaja lähettää sen opiskelijoille ilmoittautumisajan päätyttyä.

 • Lisätietoja: 

  Mari Markkinen
  p. 044 746 2848
  mari.markkinen(a)snellmanedu.fi

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi

 • Hinta: 

  165 € Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoja ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset