Kuvaus
Oletko kirjoittanut romaanikäsikirjoituksen, mutta jokin juonessa mättää tai tekstin imu lässähtää? Mietitkö, että miten saisit tarinan pysymään kasassa niin, että se kiinnostaisi lukijoita?
Tarinan jännite ja rakenne -kurssilla paneudutaan romaanikäsikirjoituksen kokonaisuuden hallintaan ja dramaturgisten peruspalikoiden opiskelemiseen. Mitä jännite oikeastaan tarkoittaa? Entä miten saan tekstiin käänteitä? Juonen rakenteista on tehty monia teorioita aina antiikin Kreikasta Hollywoodin elokuvateollisuuden tarpeisiin asti. Useimmat länsimaiset tarinamallit pohjautuvat Aristoteleen draamaan, joten dramaturgian perusteiden tunteminen on proosan kirjoittajalle tärkeä taito.
Aiempien jännite ja rakenne -kurssien (Turun Kirjan talo 2022–2023) palautteita:
- ”Kurssin rakenne oli loistava, tehtävät liittyivät konkreettisesti omaan käsikirjoitukseen ja fokusta oli helppo pitää omassa kirjoittamisessa kiinni.”
- ”Perusteellinen ja monipuolinen asioiden käsittely. Materiaalit selkeitä ja havainnollistavia. Yllättäviä, kiinnostavia ja antoisia tehtäviä sekä konkreettisia neuvoja. Kiitos!”
- ”Opettajalla oli energinen, kannustava ja inhimillinen lähestymistapa sekä asioihin että kirjoittajiin plus laaja näkemys kirjoittamiseen.”
- ”Käsikseni löysi muotoa, erityisesti alku-keskikohta-loppuosan hahmotus kirkastui!”
- ”Tasapainoisesti rakennettu ja hyvin aikataulutettu kokonaisuus piti vireen yllä. Kurssi osui hetkeen, jolloin tarvitsin Marjan käsittelemiä asioita päästäkseni eteenpäin omassa tekstissäni. Flow kurssipäivän jälkeen siirtyi vielä kotonakin kynästä paperille!”
Sisältö
Kurssilla tutkitaan tarinan peruselementtejä: jännitettä, päähenkilön muutosta ja syy-seuraussuhteita. Dramaturgiset peruskäsitteet kuten konflikti ja käänne tulevat tutuiksi.
Lähdemme liikkeelle yksinkertaisesta satukaavasta ja tutustumme Aristoteleen mallista tehtyihin sovelluksiin, esim. sankarin matkaan. Jokainen osallistuja hahmottelee oman käsikirjoituksensa osia lyhyiden kirjoitus- ja pohdintatehtävien avulla. Tavoitteena ei ole pakottaa omaa tarinaa tiettyyn tiukkaan tai monimutkaiseen malliin, vaan sen sijaan ymmärtää eri malleissa toistuvat perusperiaatteet. Opittua tietoa käytetään heti hyödyksi oman tekstin kokonaisrakenteen hahmottamisessa.
Aika ja paikka
pe 15.3.2024 klo 17-20
la 16.3.2024 klo 9-14
su 17.3.2024 klo 10-14, Kuopio
Kohderyhmä
Kurssi on suunnattu proosan kirjoittajille genrestä riippumatta. Se sopii myös draaman, elokuvan tai narratiivisen tietokirjallisuuden kirjoittajille. Kurssista saa erityisen paljon irti, jos työn alla on oma käsikirjoitus, esim. romaani. Erityisen hyvin kurssi sopii kirjoittajille, jotka haluavat työstää tekstiinsä tarinan vetoa.
Maksimiosallistujamäärä 16.
Osaamistavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa tunnistaa ja määritellä tekstissä olevia jännitteitä ja rakenteen dramaturgisia osia, esim. konfliktia ja käännettä. Hän osaa suunnitella yksinkertaisen tarinan. Hän osaa arvioida tarinan jännitettä ja rakennetta sekä kehittää niitä.
Kouluttajat

Filosofian maisteri, teatteri-ilmaisun ohjaaja Marja Kangas on opettanut 15 vuotta teatteria, dramaturgiaa ja luovaa kirjoittamista.
Hänen esikoisromaaninsa Miestä näkyvissä voitti WSOY:n järjestämän käsikirjoituskilpailun ja se julkaistiin v. 2020. Romaanista on tehty myös teatterisovitus. Toinen romaani Miehiä ja mielenrauhaa ilmestyi WSOY:ltä v. 2022. Tällä hetkellä Marja kirjoittaa kolmatta romaaniaan sekä opettaa sivutoimisesti. Opiskelijapalautteiden mukaan hän on innostava ja kannustava sekä tarvittaessa myös analyyttinen opettaja. (Kuva Jussi Vierimaa/WSOY).
-
Toteutus:
Snellman-kesäyliopiston koulutus.
Opiskelu tapahtuu opettajan vetämien teoriahetkien erilaisten kirjoitusharjoitusten ja pohdintatehtävien avulla. Kurssilla keskustellaan paljon, parin kanssa, pienryhmissä ja koko porukalla. Osa kirjoitustehtävistä jaetaan joko parille, pienryhmässä tai koko ryhmän kesken.
Mukaan kurssille tarvitaan muistiinpanovälineet, kannettava tietokone tai vihko (tai molemmat). Opettaja jakaa esimerkkimateriaalin kurssilla.
Kurssille on ennakkotehtävä, josta saa palautetta. Opettaja lähettää tehtävä osallistujille ilmoittautumisajan päätyttyä.
Maksimiosallistujamäärä: 16.
-
Lisätietoja:
Mari Markkinen
p. 044 746 2848
mari.markkinen(a)snellmanedu.fiasiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
-
Hinta:
165 €
Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoja ilmoittautumisesta ja maksutavoista
Ryhmäilmoittautumiset