Sukuni kartoilla

65,00

Paikkoja jäljellä: 84

Ryhmäilmoittautumiset
 • Missä: Verkossa
 • Viimeinen ilmoittautumispäivä: 14.09.2021
 • Alkaa - Loppuu: 22.09.2021 - 06.10.2021

Kuvaus

Sukututkimus on hyvin suosittua nykyään ja monella meistä on tietoja suvun nimistä ja päivämääristä. Karttoja saattaa olla vaikea löytää kun niitä on niin monessa eri paikassa arkistoituna. On kyllä jo paljon myös digikuvattua materiaalia internetin kautta tutkittavissa, mutta niidenkin löytäminen on usein haasteellista.

Sisältö

Ritva Sampio, 22.9. ja 6.10.2021

Tällä kurssilla tutustumme karttoihin ja karttojen asiakirjoihin ja niiden etsimiseen. Esimerkkinä on mm. yhden suvun/paikan kartat ja asiakirjat eri vuosisatoina. Näin opiskelijat saavat kokonaiskuvan mitä kaikkea voi löytää samasta paikasta eri aikoina ja eri arkistoista. Käymme läpi myös paljon eri sivustoja, joissa karttoja on listattu ja linkitetty digikuvattuihin karttoihin.

Perehdymme webinaarissa myös tekijänoikeusasioihin. Milloin voi laittaa kartan omaan sukututkimusjulkaisuun vapaasti ja milloin pitää ottaa huomioon tekijänoikeudet?

Heikki Rantatupa, 29.9.

SUKUTUTKIMUS JA HISTORIALLISET KARTAT

Historialliset kartat eivät ole sukututkijan ensisijainen lähdeaineisto, mutta viime vuosina on alettu käsittää niiden arvo muiden sukututkijoiden käyttämien aineistojen rinnalla. Kartat auttavat ymmärtämään maantieteelliset yhteydet, asutuksen sijainnin ja sitä kautta laajemmin kylä- ja pitäjäyhteisön sosiaaliset verkostot.

Suomen kohdalla voidaan puhua ainutlaatuisen yhtenäisestä ja vanhasta kartta-aineistosta 1600-luvulta lähtien, ja poikkileikkauksia saadaan jokaiselta seuraavalta vuosisadalta. Karttojen avulla voidaan selvittää yksityiskohtaisesti talojen, torppien ja sotilastorppien sijainnit, pellot ja niityt, elinmahdollisuudet ja monessa tapauksessa myös talon perustajat ja perustamisajankohdat. Näitä maakirjakartoiksi, myöhemmin geometrisiksi kartoiksi kutsuttuja karttalehtiä on kaikista Suomen maakunnista yhteensä runsaat 3500 kappaletta.

Luennolla esitellään esimerkinomaisesti maakuntien vanhimpia karttoja, pääpainon ollessa Savon ja Karjalan kartoissa. Savon maanmittarin Lorentz Röösin kartoista 1600-luvun puolivälissä julkistetaan luennolla henkilöhakemisto ja sen käyttäminen, samoin uutena tietona samalta ajalta Laatokan pohjoispuolisten pogostojen Suistamon ja Salmin kartat ja maakirjatiedot.
Tervetuloa tutustumaan karttojen värikkääseen ja kauniiseen maisemaan!

Aika ja paikka

keskiviikkoisin 22.9., 29.9., 6.10.2021 klo 17.30-19.00, verkko

Koulutus toteutuu, vielä voi ilmoittautua!

Kohderyhmä

Verkkokurssi soveltuu kaikille suvun historiasta kiinnostuneille ja kurssilaiset saavat käyttöönsä myös muut tärkeimmät sukututkimuksen internetosoitteet.

Kouluttajat

Rit­va Sampio, ammattisukututkija,  suku­tut­ki­mus­o­pet­ta­ja, Suo­men Suku­tut­ki­mus­toi­mis­to Oy, dosentti Heikki Rantatupa

 • Toteutus: 

  Snellman-kesäyliopiston koulutus

  Verkkokoulutuksena eli tarvitset tietokoneen, jossa on nettiyhteys, kaiuttimet tai kuulokkeet. Verkkoluennot tallennetaan, joten osallistujat voivat katsoa ja kuunnella ne myös jälkikäteen. Snellman-kesäyliopistossa on luennon aikana tekninen tuki, joka auttaa tarvittaessa omien laitteiden kanssa.

 • Lisätietoja: 

  Merja Huttunen, koulutuskoordinaattori
  merja.huttunen@snellmanedu.fi
  044 746 2851

  asiakaspalvelu@snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  65 €

  Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Ilmoittautuessasi voit maksaa koulutuksen heti tai valita laskun, jonka maksat koulutuksen alkaessa.