Sienituntemuksen peruskurssi

Ajankohta
25.08.2022 - 10.09.2022
Paikka
Etäopetus
Opintopisteet
2 op
Hinta
59,00
Ilmoittaudu viimeistään
15.08.2022
Ryhmäilmoittautumiset

Kuvaus

Haluaisitko aloittaa sieniharrastuksen ja oppia tunnistamaan metsien keskeiset ruokasienet? Tai oletko jo aloittanut harrastuksen ja haluaisit laajentaa tietämystäsi eri lajiryhmistä ja sienten elintavoista?

Sieniharrastus tarjoaa hienon mahdollisuuden metsässä liikkumiseen ja luonnonantimien hyödyntämiseen. Kiinnostus etenkin ruokasieniä kohtaan onkin kasvanut reippaasti viime aikoina. Ruokasienten kerääminen vaatii varmaa lajintunnistustaitoa, ja turvallisin tapa oppia tunnistamaan lajeja on osallistua ohjatulle kurssille ja opastetuille retkille. Sienituntemuksen peruskurssilla tutustutaan helposti tunnistettaviin sieniryhmiin ja opetellaan havaitsemaan lajiryhmien sekä eri lajien tuntomerkkejä.

Sisältö

Sienituntemuksen peruskurssilla tutustutaan helposti tunnistettaviin sieniryhmiin ja opetellaan havaitsemaan lajiryhmien sekä eri lajien tuntomerkkejä. Kurssilla perehdytään tatteihin, rouskuihin, haperoihin, vahveroihin, orakkaisiin ja kääpiin.

Yhteensä kurssilla esitellään noin 50 sienilajia. Lajiesittelyiden pääpaino on ruokasienissä. Kurssilla esitellään myös sienten elintapoja ja niiden merkitystä metsäluonnossa – unohtamatta tavallisimpia myrkkysieniä.

Kurssiin sisältyy kaksi verkkoluentoa sekä opastettu retki Kuopion seudulla. Opastetun retken voi halutessaan korvata omatoimisella retkellä, johon annetaan etukäteisohjeistus.

Aika ja paikka

to 25.8.2022 klo 18.00-19.30, etäopetus
ti 30.8.2022 klo 18.00-19.30, etäopetus
la 10.9.2022 klo 10-13 retki (kohde ilmoitetaan myöhemmin, bussikuljetus)

Kohderyhmä

Aloittelevat sieniharrastajat ja kaikki sienistä ja sienestyksestä kiinnostuneet.

Osaamistavoitteet

Kurssin suoritettuaan osallistuja:

 • osaa käyttää oikein tärkeimpiä sienten tuntomerkkejä ja suhtautua realistisesti omaan lajintunnistustaitoonsa.
 • osaa tunnistaa seuraavat sieniryhmät: tatit, haperot, rouskut, orakkaat ja käävät
 • osaa nimetä vähintään 20 sienilajia kuvan tai tuoretuntomerkkien perusteella lähdeaineistoa hyödyntäen
 • osaa kerätä ja käsitellä ruokasieniä turvallisesti.
 • ymmärtää sienten merkityksen metsäluonnossa.
 • osaa antaa esimerkkejä sienten tärkeimmistä elintavoista.

Kouluttajat

instructor_img

Mari Wikholm on Kuopiossa asuva biologi (FM), ympäristökasvattaja ja kauppasienineuvoja. Hän on työskennellyt luontopedagogina Kuopion luonnontieteellisessä museossa vuodesta 2011 alkaen ja on toiminut luontoretkien oppaana yli kaksikymmentä vuotta. Marin sieniharrastus alkoi jo lapsena, ja ruokasienten lisäksi erityisen kiinnostuksen kohteena ovat lahottajasienet ja sienilajiston monimuotoisuus.

 • Toteutus: 

  Snellman-kesäyliopiston kurssi

  Kurssiin sisältyy kaksi verkkoluentoa ja opastettu retki Kuopion seudulla. Retken voi halutessaan korvata omatoimisella sieniretkellä, johon annetaan etukäteisohjeistus.

  Halutessaan kurssista saa 2 opintopistettä suorittamalla verkkotentin ja tekemällä oppimispäiväkirjan.

  Retken maksimiosallistujamäärä on 15 hlöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Retki sisältää bussikuljetuksen, jossa 5 euron omavastuu (maksetaan kurssimaksusta erillisenä).

 • Lisätietoja: 

  Outi Savolainen, suunnittelija
  outi.savolainen(a)snellmanedu.fi
  044 746 2846

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  59 €.

  HUOM: Bussikuljetuksessa 5 euron omavastuu ja maksetaan kurssimaksusta erillisenä.

  Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset