Sienituntemuksen jatkokurssi

Ajankohta
07.09.2022 - 17.09.2022
Paikka
Etäopetus
Hinta
59,00
Ilmoittaudu viimeistään
29.08.2022
Ryhmäilmoittautumiset

Kuvaus

Oletko aktiivinen sieniharrastaja ja haluaisit kartuttaa sienituntemustasi? Haluatko oppia lisää sienistä ja niiden hyödyntämistavoista? Entä tiesitkö, että ruoanlaiton lisäksi sieniä voi hyödyntää monella muullakin tavalla ja esimerkiksi osa sienistä soveltuu myös lankojen ja kankaiden värjäämiseen?

Sienten kerääminen on yllättävän monipuolinen luontoharrastuksen muoto. Tuttujen kantarellien ja herkkutattien lisäksi moni vähemmän tunnettu ruokasieni tarjoaa herkullisia makuelämyksiä.

Oman lajintunnistustaidon kartuttaminen tarjoaa haastetta vaikka koko loppuelämäksi. Pidemmälle edenneet sieniharrastajat voivat olla myös mukana tallentamassa tietoa tutkijoiden avuksi esimerkiksi lajien levinneisyydestä.

Sisältö

Sienituntemuksen jatkokurssilla tutustutaan monipuolisesti erilaisiin sieniryhmiin ja opetellaan havaitsemaan lajiryhmien sekä eri lajien tuntomerkkejä. Kurssilla tutustutaan valko-, musta-, puna- ja ruskeaitiöisiin kantasieniin, kupu- ja kotelosieniin sekä hyytelö- ja ruostesieniin.

Yhteensä kurssilla esitellään noin 70 sienilajia. Sienilajeista esitellään niiden mahdollista hyötykäyttöä ihmisen kannalta, lajien ekologiaa sekä merkitystä kasvupaikkansa indikaattoreina. Lisäksi perehdytään myrkkysieniin ja sienimyrkkyjen vaikutustapoihin.

Kurssiin sisältyy kaksi verkkoluentoa sekä opastettu retki Kuopion seudulla. Opastetun retken voi halutessaan korvata omatoimisella retkellä, johon annetaan etukäteisohjeistus.

Aika ja paikka

ke 7.9.2022 klo 18.00-19.30 verkkoluento
ma 12.9.2022 klo 18.00-19.30 verkkoluento
la 17.9.2022 klo 10-13 retki (kohde ilmoitetaan myöhemmin)

Kohderyhmä

Sienituntemuksen peruskurssin suorittaneet tai vastaavat taidot hallitsevat sieniharrastajat sekä asiasta kiinnostuneet.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen suoritettuaan osallistuja:

 • osaa käyttää oikein tärkeimpiä sienten tuntomerkkejä ja suhtautua realistisesti omaan lajintunnistustaitoonsa.
 • osaa nimetä vähintään 70 sienilajia kuvan tai tuoretuntomerkkien perusteella lähdeaineistoa hyödyntäen.
 • osaa valita sopivat säilöntätavat erilaisille ruokasienille.
 • osaa selittää sienten kaupallisen käytön turvallisuussäännöt.
 • osaa antaa esimerkkejä sienimyrkkyjen vaikutustavoista.
 • ymmärtää kasvupaikkojen merkityksen sienilajistolle.
 • tietää keskeisimmät syyt sienilajien harvinaistumiselle ja uhanalaistumiselle.

Kouluttajat

instructor_img

Mari Wikholm on Kuopiossa asuva biologi (FM), ympäristökasvattaja ja kauppasienineuvoja. Hän on työskennellyt luontopedagogina Kuopion luonnontieteellisessä museossa vuodesta 2011 alkaen ja on toiminut luontoretkien oppaana yli kaksikymmentä vuotta. Marin sieniharrastus alkoi jo lapsena, ja ruokasienten lisäksi erityisen kiinnostuksen kohteena ovat lahottajasienet ja sienilajiston monimuotoisuus.

 • Toteutus: 

  Snellman-kesäyliopiston kurssi

  Kurssiin sisältyy kaksi verkkoluentoa ja opastettu retki Kuopion seudulla. Retki tehdään omakustanteisesti omilla kyydeillä. Retken voi halutessaan korvata omatoimisella sieniretkellä ja oppimispäiväkirjalla, johon annetaan etukäteisohjeistus.

  Halutessaan kurssista saa 2 opintopistettä suorittamalla verkkotentin.

  Etäopetukseen ei ole maksimiosallistujamäärää.

 • Lisätietoja: 

  Outi Savolainen, suunnittelija
  outi.savolainen(a)snellmanedu.fi
  044 746 2846

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  59 €.

  Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset