Monitaidekasvatus 5 op

Ajankohta
05.05.2023 - 02.09.2023
Paikka
Kuopiossa
Hinta
190,00
Ilmoittaudu viimeistään
26.04.2023
Ryhmäilmoittautumiset

Monitaidekasvatus (5op) opintojakso kuuluu syyskuussa 2022 alkaneeseen Lasten ja nuorten sanataideohjaajakoulutukseen (28 op), jossa sukelletaan kattavasti nykypäivän sanataidekasvatuksen monipuoliseen kenttään. Koulutuskokonaisuudessa nostetaan esille laajasti ajankohtaista lasten ja nuorten kirjallisuutta, sanataideopetuksen erilaisia muotoja sekä tuoretta alan tutkimustietoa. Lasten ja nuorten sanataideohjaajakoulutuskokonaisuudessa sanataidetta käsitellään laajasti sekä menetelmien kirjon että monitaiteisuuden näkökulmasta. Kokonaisuuteen kuuluu yhteensä seitsemän opintojaksoa.

Katso myös muut kokonaisuuteen kuuluvat opintojaksot:

Lue lisää Lasten ja nuorten sanataideohjaajakoulutuksesta blogista: www.snellmanedu.fi/sanataide-inspiroi-lasta-nuorta-ja-tekijaansa

Sisältö

 • Pe 5.5.2023, Kuopiossa – Työpajatyöskentelyä ja teoriaa: Sana liikkeelle ja liike sanoiksi 
  • Työpajassa muovaillaan sadut ja sanat liikkeeksi, tanssit tarinaksi. Illan aikana tarkastellaan mm. Nilsiän musiikkiopiston nykytanssiryhmän kanssa toteutetun sanataide-tanssi –produktion vaiheita tehden erilaisia sanataideharjoituksia oman kehon ja tunteiden tutkimisen sekä liikkeen äärellä.
  • Kouluttaja: Anne Karjula 
 • La 6.5.2023, Kuopiossa Värivarjoteatteri sanataiteessa
  • Työpajatyöskentelyä: kansanperinnettä ja värivarjoteatteria
  • Kansanperinteestä löytyy lukemattomia tarinoita, sananlaskuja, loitsuja, rallatuksia ja uskomuksia, jotka jollakin merkillisellä tavalla ovat tuttuja, vaikka niihin ei tietoisesti olisi koskaan tutustunut. Ehkä juuri siksi kansanperinne on ollut kautta aikojen kirjailijoiden ehtymätön innoituksen lähde. Etenkin lasten ja nuorten kirjallisuudessa on eletty 2000-luvun alusta saakka kansanperinteen uutta tulemista. Kansanperinteen teemoja lähestytään värivarjoteatteri -kokonaisuudessa monitaiteisin menetelmin. Yhteisöllinen tarinankerronta, kuvallinen työskentely, draama ja elämyksellinen värivarjoteatteri kohottaa opiskelijoiden omat haltijatarinat moniaisitisiksi kokonaisuuksiksi.
  • Kouluttajat: Anne Karjula ja Mervi Riikonen 
 • Pe-la 1-2.9.2023, Kuopiossa – KAUK eli Kirja Astuu Ulos Kansistaan -menetelmä, kirjavinkkaus ja mediakasvatus
  • Kirjavinkkaus taipuu moneen muotoon perinteisestä vinkkauksesta draamalliseen ja visuaaliseen vinkkaukseen. Viikonlopun aikana tehdään kirjakurkistuksia sekä sukelletaan kirjan sisään draaman keinoin.
  • KAUK eli Kirja Astuu Ulos Kansistaan -menetelmässä luodaan kirjallisuuteen perustuva moniaistinen elämystila, jolla kirjan maailma tuodaan eläväksi ja konkreettiseksi. KAUK innostaa lukemiseen, omien tarinoiden kirjoittamiseen ja soveltuu moniin eri toimintaympäristöihin. KAUK-menetelmän avulla kirjavinkkauksesta tulee elämyksellistä ja vuorovaikutteista.
  • KAUK:n lomassa tutkitaan myös kirjaa mediakasvatuksen välineenä ja kirjoitetaan kantaaottavaa runoutta.
  • Kouluttajat: Anne Karjula ja Riikkamaria Korhonen

Aika ja paikka

5.5.-2.9.2023, Kuopiossa

Kohderyhmä

Koulutus sopii erityisesti opetus-, ohjaus-, kasvatus- ja kirjastoalan työntekijöille sekä kirjoittajille, jotka haluavat laajentaa omaa työnkuvaansa lasten ja nuorten sanataideohjaukseen sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille.

Kouluttajat

instructor_img

Anne Karjula, sosionomi, draama- ja sanataidekasvattaja Anne Karjula on sanataiteen ja taidekasvatuksen moniosaaja Kuopiosta. Hän on toiminut pohjoissavolaisen Sanataidekoulu Aapelin vastaavana ohjaajana sen perustamisesta lähtien (2012). Lisäksi hän on työskennellyt laajasti taidekasvatuksen, sanataiteen ja varhaiskasvatuksen parissa lähes 15 vuotta kehittäen mm. erilaisia sanataide- ja taidekasvatusmateriaaleja, toimintamalleja ja tapahtumakokonaisuuksia kunnille ja muille organisaatioille. Anne on ollut mukana sanataideohjaajakoulutuksen tiimissä koulutuksen alusta alkaen ja hän on osa koulutuksen kehittäjätiimiä. Anne toimii koulutuksessa sekä kouluttajana että tuutorina.
Mervi Riikonen, FM taidepedagogi, AO ammatillinen opettaja, sosiaalikasvattaja Mervi Riikonen on taidekasvatuksen asiantuntija Pieksämäeltä. Hänellä on yli 40 vuoden kokemus varhaiskasvattajana, ammatillisena taideopettajana, monitaiteisen taidekasvatuksen kehittäjänä ja lastenkulttuurikeskus Verson koordinaattorina. Hän on osallistunut taidekasvatuksen asiantuntijatehtäviin maakunnallisella ja valtakunnallisella tasolla. Mervi on ollut mukana sanataideohjaajakoulutuksen tiimissä alusta alkaen ja hän on osa koulutuksen kehittäjätiimiä. Mervi toimii koulutuksessa sekä monitaidemenetelmien kouluttajana että oppimispäiväkirjaprosessin ohjaajana.
Riikkamaria Korhonen, FM, taide- ja sanataidekasvattaja Riikkamaria Korhonen on kuopiolainen sana- ja taidekasvattaja, joka on toiminut pohjoissavolaisessa Sanataidekoulu Aapelissa vastaavana ohjaajana vuodesta 2016 lähtien. Hän on ollut kehittämässä sanataide- ja taidekasvatus sisältöjä, toimintamaleja sekä kouluttanut kasvattajia useissa eri Kuopion kaupungin hankkeissa. Riikkamaria toimii sanataideohjaajakoulutuksessa kouluttajana.

 • Toteutus: 

  Snellman-kesäyliopiston koulutus

 • Lisätietoja: 

  Outi Savolainen, suunnittelija
  outi.savolainen(a)snellmanedu.fi
  044 746 2846

  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  190 €

  Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoa ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset