Kartat ja karttojen asiakirjat sukututkimuksen rikastuttajana

65,00

Paikkoja jäljellä: 77

Ryhmäilmoittautumiset
 • Missä: Verkossa
 • Viimeinen ilmoittautumispäivä: 09.02.2021
 • Alkaa - Loppuu: 17.02.2021 - 03.03.2021

Kuvaus

Snellman-kesäyliopiston koulutus

Oletko tehnyt jo sukututkimusta ja haluaisit löytää suvun asuinpaikoista lisätietoja?

Nykyään internetissä on jo paljon digikuvattuja karttoja kaupungeista ja maaseudulta. Jos sukusi on ollut talollisia, torppareita tai kaupunkilaisia, kartoista saattaa löytyä tarkka asuinpaikka, myös Luovutetun alueen karttoja on internetissä paljon. Kurssilla saat myös ohjeita mitä kautta voit tilata kartan jos sitä ei ole digikuvattuna internetissä.

Sisältö

Rit­va Sam­pi­on we­bi­naa­rit: 17.2. ja 3.3.2021 klo 17:30-19:00

Verkkokurssilla tutustumme myös karttoihin liittyviin asiakirjoihin. Niistä voi löytää tietoa milloin suvun tilalla on tehty halkominen ja lohkominen, mikä palsta on isojaon myötä kuulunut tilaan ja mistä löydän tiedon milloin kiinteistöön on saatu kiinnekirja? Vanhoissa asiakirjoissa on usein myös kauniita puumerkkejä, joita on mukava liittää oman sukututkimukseen. Kaupungissa asuneista suvun jäsenistä voi löytää myös tarkan osoitteen tai korttelin ja joissakin vanhoissa kaupunkikartoissa on jopa asukkaiden nimiluettelot.

Perehdymme webinaarissa myös tekijänoikeusasioihin. Milloin voi laittaa kartan omaan sukututkimusjulkaisuun vapaasti ja milloin pitää ottaa huomioon tekijänoikeudet?

Heikki Rantatuvan webinaari 24.2.2021 klo 17:30-19:00

Historialliset kartat sukututkimuksen lähteinä

Kartta-aineisto ei ole suoranaisesti ensisijainen sukututkijan lähdeaineisto, mutta se auttaa monella tapaa ymmärtämään ja sijoittamaan sukututkijan normaalisti käyttämän kirkonkirja-, henkikirja- ym. henkilöaineistot. Sekä vanhemmat että uudemmat kartat aina nykyhetkeen saakka selittävät maantieteelliset yhteydet, asutuksen sijoittumisen, kylämuodon ja tätä kautta muodostuneet sosiaaliset verkostot. Vanhimmissa 1600- ja 1700-luvun kartoissa on myös suoranaisesti sukututkimukseen liittyviä tietoja, esim. kuka tai ketkä olivat perustaneet talon, perustamisaika päivän tarkkuudella, millaiset olosuhteet maanmittarin katsannon mukaan uudistilalla oli menestyä, ja muuta tilan elinkelpoisuuteen liittyvää tietoa. Kaikkiaan näitä vanhimpia 1600-luvun ja 1700-luvun alkupuolen karttoja on yhteensä noin 3400 kappaletta ympäri Suomea.

Luennossa käsitellään eri aikakausien karttoja 1500-luvulta 1900-luvulle. Pääpaino on 1600- ja 1700-luvun maakirjakartoissa, sukututkijan näkökulmasta antoisimmassa aineistossa. Kun Savon alueella maanmittari Lorentz Röös laati 1640-luvulla noin 300 karttaa, on tämä aineisto erityisen tarkastelun kohteena, mutta vastaavia maakunnallisia kartoituksia on muistakin maakunnista. Runsain esimerkein ja yksityiskohtia painottamalla esitellään luennossa karttojen värikästä maailmaa. Kartat ovat paitsi korvaamattomia tietolähteitä myös esteettisesti antoisa kokemus.

Aika ja paikka

Keskiviikkoisin 17.2-3.3.2021 klo 17.30-19.00,verkko

Koulutus toteutuu ja voi jälki-ilmoittautua.

Kohderyhmä

Verkkokurssi soveltuu kaikille suvun historiasta kiinnostuneille ja kurssilaiset saavat käyttöönsä myös muut tärkeimmät sukututkimuksen internetosoitteet.

Kouluttajat

Rit­va Sampio, ammattisukututkija,  suku­tut­ki­mus­o­pet­ta­ja, Suo­men Suku­tut­ki­mus­toi­mis­to Oy, dosentti Heikki Rantatupa, yksi Suomen johtavista historiallisten karttojen tutkijoista.

 • Lisätietoja: 

  Merja Huttunen, koulutuskoordinaattori
  merja.huttunen@snellmanedu.fi
  044 746 2851

  asiakaspalvelu@snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  65 €

  Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Ilmoittautuessasi voit maksaa koulutuksen heti tai valita laskun, jonka maksat koulutuksen alkaessa.