Filosofiakahvila: Normatiivinen objektiivisuus ja relativismi, Timo Airaksinen

Ajankohta
20.03.2024 - 20.03.2024
Hinta
Maksuton
Ilmoittaudu viimeistään
20.03.2024
Ilmoittaudu mukaan tästä!

Kuvaus

Objektiivisuus – Kuopion filosofiakahvilan teemana keväällä 2024

Kun ajattelemme, ajattelemme jotakin asiaa tai kohdetta. Suomen kielessäkin on käytössä latinan kohdetta tarkoittavasta sanasta peräisin oleva ‘objekti’ johdannaisineen. Objektiivisen ja objektiivisuuden vastinpariksi esitetään taas yleisesti subjektiivinen ja subjektiivisuus. Myöskin latinasta peräisin oleva ’subjekti’ tarkoittaa kokijaa ja tekijää, sitä joka ajattelee. Voiko se, mitä ajattelemme, olla kaikille ajattelijoille samaa – voiko meidän erillisten subjektien ajattelulla olla yhteinen objekti? Objektiivisuutta pidetään erityisesti tieteellisen tutkimuksen pyrkimyksenä. Jotkut pitänevät yhä objektiivisuutta myös ihanteena, jota tulisi tavoitella muun muassa journalismissa ja oikeudenkäynneissä ja miksei yleisemminkin kriittisessä ajattelussa. Voiko ajattelumme olla, edes joskus tai osittain, objektiivista? Jos voi, niin mitä tämä edellyttää, ja jos ei, niin miksi ei?

Kevään 2024 Filosofiakahvilan avaa Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian professori (emeritus) Timo Airaksinen aiheenaan “Normatiivinen objektiivisuus ja relativismi”
Esitelmä perustuu  Airaksisen uuteen kirjaan “Filosofiaa raakana: Johdatus ajattelun arvoituksiin” (Arktinen Banaani, 2023).

Sisältö

Kevätkauden Filosofiakahvilan ajankohdat ovat:

ke 20.3.2024 klo 17-19 “Normatiivinen objektiivisuus ja relativismi”, Timo Airaksinen, käytännöllisen filosofian professori (emeritus), Helsingin yliopisto
ke 10.4.2024 klo 17-19 ”Voiko tiede olla objektiivista? Mitä se edes tarkoittaa?”, Panu Raatikainen, filosofian professori, Tampereen yliopisto >>
ke 22.5.2024 klo 17-19 ”Oikeuden objektiivisuus”, Maija Aalto-Heinilä, oikeusfilosofian yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto >>

Tilaisuus on kai­kil­le avoin ja maksuton. Suosittelemme ilmoittautumaan etukäteen, jotta saat tiedon mahdollisista muutoksista ja tulevista tapahtumista. Kahvila Kantista voi noutaa omakustanteiset kahvit nautittavaksi tilaisuudessa. Tervetuloa jälleen Filosofiakahvilaan, sekä uudet että tutut kävijät!

Aika ja paikka

ke 20.3.2024 klo 17–19 Kuopion Museon monitoimitilassa
(Museokatu 1, 70100 Kuopio)

 • Lisätietoja: 

  Filosofiakahvilaa suunnittelevat ja vetävät Niko Noponen, Matias Murole ja Maija Aalto-Heinilä. Ti­lai­suuk­sien jär­jes­tä­jä­nä toi­mii SnellmanEDU yhteistyössä Kuopion museon kanssa.

  Asiakaspalvelu
  asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi
  044 746 2840

 • Hinta: 

  Maksuton


Ilmoittaudu mukaan tästä!