Dialogin kirjoittaminen

Ajankohta
20.09.2024 - 22.09.2024
Paikka
Kuopiossa
Hinta
165,00
Ilmoittaudu viimeistään
09.09.2024
Ryhmäilmoittautumiset

Kuvaus

Dialogi eli vuoropuhelu on yksi kaunokirjallisen ilmaisun keskeisistä keinoista. Parhaimmillaan dialogi on luontevaa ja uskottavaa: fiktiiviset henkilöt muuttuvat eläviksi ja repliikit kuljettavat tarinaa eteenpäin. Pahimmillaan dialogi maistuu kuitenkin paperiselta. Miten omat henkilöt saadaan puhumaan luonnollisesti ja mitä kaikkea dialogissa täytyy ottaa huomioon? Miten hyvää dialogia oikein kirjoitetaan?

 

Palautetta kevään 2023 dialogikurssilta (Turun Kirjan talo):

”Monipuolinen ja kattava kurssi, sopivassa suhteessa teoriaa ja harjoituksia, hyviä työkaluja. Pienryhmissä ehti jutella ja perehtyä toisten teksteihin.”

”Iso oivallus: dialogin kirjoittaminen alatekstistä käsin!”

”Innostava ja rento ilmapiiri, jossa oppiminen oli mukavaa!”

 

Sisältö

Ensin kurssilla tutkitaan tekstin päähenkilöä sekä hänen ja muiden henkilöiden välisiä suhteita. Hahmotellaan suhdesysteemejä, statuksia ja henkilöverkkoa. Sen jälkeen syvennytään dialogin keskeiseen asiaan, alatekstiin. Tutkitaan informaation annostelun tasoja sekä henkilöiden puhetyylejä. Omaa tekstiä kehitellään työpajamuotoisesti: tekstejä käsitellään pienryhmissä, niistä kirjoitetaan uusi versio, jota testataan vielä omassa pienryhmässä. Teksteistä saa myös opettajan palautteen. Lopuksi pohditaan vielä dialogin mahdollisuuksia: mikä funktio dialogilla voisi olla tulevaisuuden kaunokirjallisuudessa?

Kurssilla on ennakkotehtävä: lähetä noin 3 sivun mittainen proosa- tai draamateksti käsikirjoituksestasi (vaikka yksittäinen kohtaus), jossa pääpaino on dialogilla eli henkilöhahmojen välisellä vuoropuhelulla. Se voi olla käsikirjoituksesi mistä tahansa kohdasta. Kerro tekstin alussa muutamalla virkkeellä millaista teosta olet kirjoittamassa ja mistä kohdasta tekstipätkä on, esim. mikä tilanne siinä on kyseessä. Tekstin fonttikoko 12, riviväli 1,5. Tätä tekstiä hiotaan kurssilla, joten se saa olla kökkö ja keskeneräinen. Lähetä teksti doc-, docx-tai pdf-tiedostona viimeistään viikkoa ennen osoitteeseen: authormarjakangas@gmail.com.

Opettaja jakaa osallistujat ennakkotehtävän perusteella 3–4 henkilön ryhmiin ja lähettää ryhmille tekstit luettaviksi ennen kurssia. Pienryhmät lukevat toistensa tekstit ennen kurssia.

Aika ja paikka

pe 20.9.2024 klo 17-20
la 21.9.2024 klo 9-14
su 22.9.2024 klo 10-14

Kohderyhmä

Kurssi on suunnattu proosan (romaani, novelli, lyhytproosa) sekä draaman ja elokuvan kirjoittajille, aloittelijoista jo pitkään kirjoittamista harrastaneisiin. Erityisen hyvin se sopii kirjoittajille, joilla on tekeillä oma käsikirjoitus ja jotka kokevat kamppailevansa dialogin kirjoittamisen kanssa.

Maksimiosallistujamäärä 16.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa analysoida dialogitekstejä. Hän osaa arvioida dialogin toimivuutta. Hän osaa kirjoittaa dialogitekstiä sekä muuttaa ja kehittää sitä.

Kouluttajat

instructor_img

Filosofian maisteri, teatteri-ilmaisun ohjaaja Marja Kangas on opettanut 15 vuotta teatteria, dramaturgiaa ja luovaa kirjoittamista.

Hänen esikoisromaaninsa Miestä näkyvissä voitti WSOY:n järjestämän käsikirjoituskilpailun ja se julkaistiin v. 2020. Romaanista on tehty myös teatterisovitus. Toinen romaani Miehiä ja mielenrauhaa ilmestyi WSOY:ltä v. 2022. Tällä hetkellä Marja kirjoittaa kolmatta romaaniaan sekä opettaa sivutoimisesti. Opiskelijapalautteiden mukaan hän on innostava ja kannustava sekä tarvittaessa myös analyyttinen opettaja. (Kuva Jussi Vierimaa/WSOY).

  • Toteutus: 

    Snellman-kesäyliopiston koulutus. 

    pohdintatehtävien sekä esimerkkitekstien käsittelyn kautta. Osa tehtävistä luetaan ääneen. Kurssilla keskustellaan paljon ja toimitaan pareittain ja pienryhmissä. Jokaisen osallistujan etukäteen palautettua noin kolmen sivun mittaista tekstiä käsitellään pienryhmässä. Osallistuja lukee oman pienryhmänsä (3–4 hlöä) tekstit etukäteen. Lisäksi osallistuja saa tekstistään palautetta kurssin opettajalta. Mukaan kurssille tarvitaan muistiinpanovälineet, kannettava tietokone tai vihko (tai molemmat). Opettaja jakaa esimerkkimateriaalin kurssilla.

  • Lisätietoja: 

    Mari Markkinen
    p. 044 746 2848
    mari.markkinen(a)snellmanedu.fi

    asiakaspalvelu(a)snellmanedu.fi

  • Hinta: 

    165 €
    Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa. Valittavanasi on kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Paytrailin monet maksutavat tai SnellmanEDUn laskutus. Katso lisätietoja ilmoittautumisesta ja maksutavoista


Ryhmäilmoittautumiset