Image

Suurin osa odottavista äideistä tietänee, kuinka kivuliaasti sikiöt voivat potkia. Mutta kuinka kovia potkut oikein ovat, ja mitä käytännön hyötyä niistä on pienokaiselle? Asia on tietysti selvitetty tieteellisesti.

Tutkimus selvitti, kuinka voimallisia ovat kehittyvän sikiö potkut kohdussa.

Tulosten perusteella tulevan äidin on kestettävä jopa 45 newtonin voimalla sattuvaa sisäistä ”mukilointia”.

Tammikuussa 2018 julkaistu tutkimus oli ensimmäinen kerta, kun sikiön potkujen voima onnistuttiin määrittämään.Potkuja tutkittiin raskausviikoilla 20 – 35, eli sikiön ollessa noin 4,25 – 8,25 kuukauden ikäinen.

Potkut olivat voimakkaimmillaan viikolla 30, minkä jälkeen ne hiipuivat selvästi. Tämä johtuu luultavasti kasvun aiheuttamasta tilanpuutteesta. Jaloissa olisi kyllä myöhemmin enemmänkin voimaa, mutta kohdussa ei enää mahdu potkaisemaan täysillä.

Odottavat äidit lienevät hiipumisesta hyvillään.

Mitä tutkimus näkyi sikiössä?

Tutkimuksen alussa sikiöt olivat noin 300-grammaisia ja lopussa 2,3-kiloisia. Kovimpien potkujen aikaansaajat olivat massaltaan runsaat 1,3 kilogrammaa ja 35 sentin mittaisia.

Sikiö saa siis aikaan 3,5 kertaa omaa painoaan suuremman voiman. Muistathan, että paino [N] tarkoittaa kappaleeseen kohdistuvaa vetovoimaa, ei kappaleen massaa [kg].

Tutkimuksessa osassa raskauksissa selkeät potkut pystyttiin havaitsemaan äitien magneettikuvauksissa. Tietokoneella mallinnettiin potkuun vaadittava voima sekä mitä osaa jalasta potku rasittaa. Mallit erottivat myös eri sikiön kehitystasot toisistaan.

Miksi sikiö potkii?

Potkiminen on kehittyvälle lapselle tarpeen, sillä se rasittaa jalkoja. Tämä auttaa niveliä kehittymään oikean muotoisiksi, ja ehkäisee nivelrikkoa myöhemmin elämässä. Lisäksi potkiminen toimii tietystikin kuntoiluna, vahvistaen lihaksia ja luita. Napakat potkut tietävät terveraajaista lasta.

Sama jalkojen kehitys jatkuu aivan raskauden loppuvaiheeseen asti, vaikka potkiminen vaimeneekin. Syntymässä lapsen ympäriltä sitten katoaa se mukavasti joustava ja jalkoja treenaava äidin sisuskalujen tarjoama trampoliinimainen kudos. Lähde: Verbruggen ja kumpp. (2018)

Otsikkokuva: Lina Smith / Flickr

Muokattu julkaisusta:  Jarmo Korteniemi 1.2.2018 / https://tiedetuubi.fi/sikion-potkujen-voima-kohdussa-mitattu-ensimmaista-kertaa

Avainsanat: raskaus, kohtu, nivelet, nivelrikko, lihakset, sikiö, lapset