Jo on aikoihin eletty: automaa Saksa aikoo kieltää polttomoottoreiden käytön autoissa! Vuodesta 2030 alkaen kaikkien uusien autojen tulisi olla päästöttömiä.

Saksalaisen Der Speigel -lehden mukaan Saksan valtiopäivät lähetti vuonna 2016 käsittelyyn tällaisen lain.

Miksi uutinen on niin iso?

Euroopan tasolla vastaavaa päätöstä ei ole vielä tehty. On kuitenkin yleistä, että saksalaisten tekemät, autoja koskevat päätökset ovat päätyneet pian eurooppalaiseen lainsäädäntöön. Vastaavanlainen määräys voi siis tulla pian voimaan myös Suomessa.

Uutinen on luonnollisesti tervetullut päästöjen vähentämisen kannalta, sillä tarkka päivämäärä auttaa kaikkia valmistautumaan vakavasti aikaan, jolloin teillä liikkuisi vain saasteettomia autoja suorien päästöjen mukaan tarkasteltuna.

Koskeeko laki kaikkia autoja?

Laki koskee vain uusia autoja, mutta vanhimmille ja saastuttavimmille autoille tullaan varmasti jo tätä ennen tekemään käyttöä rajoittavia määräyksiä. 

Mikä on lain taustalla?

Saksan Vihreiden kansanedustaja Oliver Krischer totesi vuonna 2016, että ”jos Pariisin ilmastosopimuksen sitoumus päästöjen leikkaamiseen otetaan vakavasti, ei teillä saisi olla yhtään saastuttavaa autoa vuoden 2030 jälkeen”. 

Vuoteen 2030 ei ole enää kauaakaan, joten kyseessä on varsin kunnianhimoinen tavoite. Sähköautojen kehitys tosin etenee sen verran vauhdikkaasti, että ne saattavat ilmaantua arkiseen liikenteeseen huomattavasti nopeammin, kuin monet uskaltavat ajatella. Nyt vuonna 2021 suuri osa uusista autoista on jo hybridejä tai sähkökäyttöisiä.

Mitkä muut asiat tulevat muuttumaan liikenteessä?

Myös robottiautojen tulo tekee lähestyvästä liikennevallankumouksesta jännittävän, sillä on mahdollista, että polttomoottorien jälkeen kieltolistalla ovat muut kuin automaattiset autot. Tosin siihen, että teillä on vain robottiautoja, menee varmasti vielä enemmän aikaa.

Muokattu julkaisusta: Jari Mäkinen 10.10.2016 / https://tiedetuubi.fi/saksa-kieltaa-polttomoottoriautot

Avainsanat: liikenne, auto, autoilu, Saksa, saatuttaminen, ilmastonmuutos