Image

Kuka keksi ensimmäisen robotin? Se voisi olla vuonna 1782 kuollut ranskalainen keksijä Jacques de Vaucanson.

Ensimmäiset täysin mekaaniset robotin esiasteet Vaucanson rakensi jo 233 vuotta sitten. Mekaaninen ankka on niistä kuuluisin. Vaucansonin ankkaa kutsuttiin automata-laitteeksi. Se oli siis täysin mekaaninen, yksinkertainen, robotin kaltainen keksintö.

Miksi ankka-robotti rakennettiin?

Ankka-robotin tarkoituksena oli jäljitellä elävän ankan syömistä, juomista sekä ruoansulatusta. Tavoitteena oli laittaa ankan sisään laitettiin jyviä, jotka hajoaisivat kuten vatsassa ja lopulta tulisivat toisesta päästä ulosteena.

Toimiko ankka?

Ankka ei toiminut suunnitellusti, mihin on kaksi syytä. Ensinnäkin ankka on oikeasta ankasta tehty taiteellinen versio. Toiseksi systeemi ei yksinkertaisesti toiminut.

Image

Millainen oli ankan ruoansulatus?

Suurin osa robotin “ruoansulatuksesta” oli ankan ulkopuolella erillisessä laitteistossa, joka koostui säiliöistä ja putkista. Ankan ruoansulatusta  piti koko ajan hoitaa. “Ruokaa” kuljetettiin säiliöissä ja putkissa eteenpäin käsipelillä.

Miten robottiankka vaikutti myöhemmin?

Vaucansonin ankka oli merkittävä innoittaja tulevien robottien ja automaatiotekniikan kehityksessä. Tieteilijöiden, insinöörien ja keksijöiden lisäksi ankka-robotti toimi innoittajana monille taiteilijoille, kirjailijoille ja filosofeille. Ankka itse oli ollut taideteos, minkä lisäksi se tarjosi paljon pohdittavaa elämän mysteereistä.

Mitä ankka-robotille tapahtui?

Alkuperäinen ankka tuhoutui vuonna 1879 museon tulipalossa Krakovassa. Museoon Krakovassa se oli pitkän tapahtumaketjun päätteeksi joutunut yksityiskokoelman kautta.

Oliko de Vaucansonilla muita robotteja?

Ankan lisäksi muita de Vaucansonin tunnetuimpia robotin kaltaisia laitteita olivat huilua soittava mies, ja toinen soittaja, jonka instrumentteina olivat huilu ja tamburiini. Ne olivat ikään kuin pieniä veistoksia, jotka soittivat mekaanisen vivuston avulla instrumenttejaan samaan tapaan kuin oikeat muusikot.

Lisäksi hän kehitti tekniikkaa silkin kehräämiseen ja kankaan kudontaan. Kutomislaitteessa oli alkeellisia reikäkortteja, joiden avulla laite kutoi ohjeiden mukaisesti. Aina tämä laite ei toiminut aivan kuten toivottiin. Siksi hän kehitti sitä eteenpäin ja loi ensimmäiset kudontakoneet, jotka olivat olennaisessa osassa teollisen vallankumouksen alussa.

Tehtiinkö ankka-robotin kaltaisia ruoansulatusrobotteja myöhemmin?

Toimivaa ruonasulatusta matkivaa laitetta saatiin odottaa vuoteen 1998 saakka, jolloin Stuart Wilkinson Floridassa kehitti sellaisen.

Kyseessä oli “gastrobotti”, jonka sisään syötettiin hiilihydraatteja, proteiineja ja muita ruoka-aineita, jotka regoivat laitteen sisällä mikrobien kanssa. Tuloksena oli kaasuja ja jätettä – sekä energiaa, aivan kuten ihmisen ruoansulatuksessa.

Tuottamansa energian voimin pyörien päälle tehty laite pystyi rullaamaan eteenpäin.

Muokattu julkaisusta: Jari Mäkinen 21.11.2015 / https://tiedetuubi.fi/maailman-ensimmainen-robotti-mekaaninen-ankka

Avainsanat: automaatti, robotti, automata, Jacques de Vaucanson, ruoansulatus